Paket anahtarlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Paket Anahtarlama sayfasından yönlendirildi)

Paket anahtarlama uygun boyuttaki bloklar içerisinde tüm verilerin aktarıldığı bir dijital ağ iletişimi yöntemidir. Aktarılan verinin küçük parçalara bölünmüş hali paket olarak isimlendirilir. Paketlerde kullanıcı verisi, yönlendirme, hata düzeltme ve akış kontrolü işlemleri için alanlar mevcuttur.

Ağın paketi teslim edebilmesi için adres bilgisine ihtiyaç vardır. Donanıma bağlı olarak kullanılan paket yapısı değiştiği için herkes tarafından kullanılan paket yapısı aynı değildir. Veri ağ içerisinde 500 - 2000 byte boyutlarındaki küçük paketlere yerleştirilir. İstasyonlar tarafından uzun mesajlar paketlere dönüştürülür. Bu paketler tek tek ağa gönderilir. Gönderilen paketler her bir anahtarlama noktasında alınır ve tamponlandıktan sonra bir sonraki anahtarlama noktasına gönderilir. Karar verme algoritmaları kullanılarak anahtarlama noktaları paketin gönderileceği doğru yolu bulabilir.

Bağlantı öncesinde bir veri yolu oluşturmaya gerek yoktur. Paket anahtarlamada paketler hedef noktaya ulaşmak için aynı yolu kullanmazlar. Paketler farklı yolları kullanarak hedef noktaya ulaşabilir. Bu durum paketlerin varış düğümünde sıralanmasını gerektirir. Paketler, düğümler üzerinde ayrı ayrı işletilir ve işletildiği anda en uygun yoldan hedef düğümüne gönderildiği için farklı yollar kullanır. Bu durum hataya duyarlılık açısından avantajlıdır.

Birçok paket, aynı anda anahtarlama noktaları arasındaki tek bir bağlantıyı kullanır. Bu sayede hat verimliliği sağlanır. Paketler sıraya sokulur ve en kısa sürede hedef düğüme iletilir. Birden fazla paket tarafından paylaşılan ağ üzerinde farklı hızlarda veri akışı olur. Ağ adaptörleri, switch, router ve diğer ağ düğümleri paketleri tamponlar ve kuyruğa ekler. Ağdaki trafiğe bağlı olarak değişen talebe göre paketler gönderilir. Paylaşılan ağ meşgul ya da yoğun olsa bile paketler kabul edilir. Ancak ağ üzerinde paket yoğunluğundan dolayı trafik oluşmuşsa paketlerin teslim süreleri artar. Sıraya konulan paketler önceliklendirilebilir. Paketi teslim ederken bu önceliklerin kullanılmasıyla öncelikli paketler diğerlerinden önce gönderilir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]