Paşamezrası, Adıyaman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.52, 4 Eylül 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17565062 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Paşamezrası
Harita
Adıyaman
Adıyaman
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdıyaman
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam?
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0416
Posta kodu02000
Resmî site
[]

Paşamezrası, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Yaklaşık 300 yıl önce köyün tamamı ile birlikte eski mezraları olan bitişiğindeki Karahöyük (Güzelyurt), Karakoç ile Karaburç köyleri, Kilisik (Dilek), Ezirgin (Yıldızlı), Düdere (Çaylı) mezralarında eskiden yaklaşık 30 bin dönüm araziye sahip, İzol aşiretine mensup, Adıyaman İzol camiasıyla akrabalık ilişkileri devam eden, Paşa isimli atalarının isminin verildiği ve Malatya Sancağı Başpehlivanı olan büyük dedelerin de olduğu bilinen, KARAOĞLANZADE'ler, günümüzde BAKİLER ailesi olarak bilinen KARA'ların ataları tarafından kurulmuştur. Soyadı kanunundan sonra aile adlarındaki KARA, sadece alınmış ve soyadı olarak kullanılmaktadır. Adıyaman merkez, Kahta, Besni, Tut ilçelerinde 28 köy yakın akrabalarınındır. Ailenin soyağacı onbir nesle kadar bilinmektedir.

Köy, ismini Paşanın mezralarının merkez köyü ve ikamet ettiği köyü olduğundan (merkez mezra-Paşanın yaşadığı mezra anlamında) Paşamezrası adı aile tarafından verilmiştir.

Ailenin bilinen bir kolu Halep, diğer kolları da Ş.Urfa İzol, Malatya İzol, Elazığ İzol, Tunceli İzol, Adıyaman İzol ve ana tarafı Adıyaman-Besni-Araban Rişvan ve Atmalı aşiretine dayanmaktadır.

Satış, miras, dava v.b nedenlerle zamanla diğer köylerdeki arazileri elden çıkmıştır. KARA'lar halen Paşamezrası köyünün yarısına sahiptir. Adıyaman'ın en eski köylerindendir. Köyde; KARA ve yakın tarihte köye yerleşen GÖÇER, SEVİM, YARDAK, DURMAZ, ÜNLÜ, POLAT aileleri yoğunlukta yaşamaktadırlar.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 8 km uzaklıktadır. Köy arazileri çoğunlukla Çakal çayı ve Paşamezrası deresi vadileri ve Atatürk baraj gölü arasındaki yüksek ovadadır. Köy deresinin geçtiği vadinin doğu yamacı köy yeridir. Köy arazileri kuzey-güney doğrultusunda Yarmakaya sınırından başlayarak güneyde Atatürk baraj gölüne kadar iner (kuzeyden-güneye 8 km uzunluğundadır).

Arazilerinin yüzde doksanbeşi sularla çevrili olup, yarımada şeklindedir. Derin vadileri ve baraj gölü yamaçlardan güzel ve etkileyici bir görünüme sahiptir. Baraj gölünün en temiz suyu köy sınırlarındaki bölgede olup, kanalizasyon ve atık suların karışmadığı tek ve en kuzey-batı bölgedir. En sağlıklı tatlı su balıkları köy sınırlarındaki baraj gölü ve Çakal çayında çıkmaktadır. Yerel olarak Şavut denilen balığın en çok bulunduğu baraj bölgesidir. Çünkü bu balık türü en temiz sularda bulunur.

Vadi yamaçlarındaki kayalık, vadilerdeki çayır, bataklık, baraj gölü, bağ, bahçe çokluğu ve köylüler tarafından yabani hayvan avcılığının engellenmesi nedenleriyle, köy sınırlarında Keklik, Tavşan, Tilki, Bıldırcın, Sincap, Turna, Yaban Kazı, Yaban Ördeği, Yaban Tavuğu vb canlılar mevcuttur.

Köyde doğal ortamın olması, şehir merkezine yakın ve ulaşımının çok kolay olması nedenleriyle piknik, balık avcılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle spor, dinlenme, seyir amaçlı olarak özellikle haftasonları vatandaşlar tarafından yoğun olarak gidilmektedir.

Köyün iki yolu vardır. İki yolun da manzarası çok güzeldir. İkisi de asfalttır. Bir yolu Adıyaman- Altınşehir mah.-Güzelyurt köyü-Yassıhöyük mezrası-Paşamezrası Köyü, ikinci yolu da Adıyaman-Özelevler köyü-Yarmakaya köyü-Paşamezrası Köyü şeklindedir. İki yolun da Adıyaman merkezine mesafesi aynıdır. Çakal çayı köyün batı sınırlarından geçer, doğal sınırıdır. Kuzedoğusunda Hasankendi köyü, doğusunda Güzelyurt (Karahöyük) ve Hacıhalil (Kıvırcık mezrası) köyü, batısında Çakal çayı, Batallhöyük (Yıldızlı mezrası) köyü,kuzeybatısında Kızılcahöyük, kuzeyinde Yarmakaya köyü, güneyinde Atatürk Baraj gölü ve Karakoç köyü bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 225
2000 300
1997 350

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde geniş mera alanları olduğundan daha çok mera hayvancılığı yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardir. Köyün içme (suyu şebekesi) ve kanalizasyon şebekesi vardır.Tarım Reformu kapsamında Çamgazi Arazi Toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır.Turcell internet(fiber optik)hattı köye kadar döşenmiş olup,aktif değildir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan iki yolu asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal