POTS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(POTS (Plain Old Telephone Service) sayfasından yönlendirildi)

POTS (Plain Old Telephone Service)[değiştir | kaynağı değiştir]

Plain Old Telephone Service'in yani POTS'un Türkçe karşılığı Eski Sade Telefon Hizmetidir. Ses seviyesinde analog sinyal iletimi temellidir. ISDN, cep telefonları sistemleri ve VoIP'nin gelişiminden önce yaygın olarak kullanılan hizmettir. Dünya'nın birçok yerinde meskenlerde, küçük işletmelerde telefon ağına bağlantı türü olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Terim 19.yüzyılın sonlarında umumi telefon sisteminin sunulmasıyla, basmalı tuş arama tonu, elektronik santral ve fiberoptik iletişimin umumi anahtarlanmış telefon ağına (PSTN'e) tanıtılmasına rağmen genelde değişmeden kullanılmaya devam edilmiştir.

Karakteristiği[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski sade telefon hizmeti birkaç başlık altında karakterize edilir:

  • Çok yönlü iletişim (Full Duplex)
  • 300 ila 3400 Hz İnsan sesi frekans aralığı (voiceband).
  • Arama süreci tonları sinyalleri kullanma. Örn: çevirme tonu, çalma sinyali.
  • Abone arama;
  • Operatör hizmetleri. Örn: bilinmeyen numaralar, uzun mesafe aramaları ve konferans aramaları.
  • Analog telefon arayüzüne Standart-uyumlululuğuna BORSCHT işlevi de dahildir.

Birleşik Devletler ve Avustralya'da merkezi anahtar ofisinden abonenin evine giden kabloya subscriber loop denir. DC akım ile çalışır. Elektrikler kesildiğinde çalışmaya devam etmeleri için merkez ofiste büyük batarya bankları tarafından beslenir. 48V kullanır. Subscirber loop'lar 300 ohm elektrik yükü taşırlar ve hoş olmayan hisler yaratsa da insan hayatı için tehlike teşkil etmezler.

Telefon abonelerine sunulan birçok arama özelliği telefon santrallerinin 1970 ve 1980'lerde bilgisayarlaştırılmasıyla erişime açılmıştır. Bu hizmetlere Sesli Posta, Arayanın Numarasını Görme, Arama Bekletme, Hızlı Arama, Konferans Aramaları (üç yönlü aramalar), Geliştirilmiş 911 ve Centrex hizmeti dahildir.

Umumi anahtarlanmış telefon ağının (PSTN) iletişim devreleri, sayısal iletişimin ilerlemesiyle modernleşmeye devam etmektedir. Genellikle abonelerin telefonlarında kullanılan bağlantı şekli hiç değişmemiştir ve atış çevirmeli telefonlarla hala uyumludur.

Güvenirlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

POTS kısıltı özellik sunsa da, düşük bant genişliği ve mobil olma yeteneğinin olmayışı gibi, diğer telefon sistemlerinden cep telefonu, VoIP vs.. daha güvenilirdir. Beş dokuz adı verilen 99.999% oranında telefonu ahizeden kaldırdığınızda hizmet vermeye hazırdır bu da bütün yıl sadece yaklaşık 5 dakika arama tonu yoktur demek.