Ozyptila praticola

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Ozyptila praticola
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Thomisoidea
Familya: Thomisidae
Cins: Ozyptila
Tür: O. praticola
Ozyptila praticola
(C. L. Koch, 1837)

Ozyptila praticola, Thomisidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yaşamakta olan ufak bir örümcek türüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1837 yılında Alman entomolog (böcek bilgini) ve araknolog (örümcek bilgini) Carl Ludwig Koch (1778-1857) tarafından Xysticus praticola adıyla tanımlanan tür 1875 yılında Fransız araknolog Eugène Simon (1848-1924) tarafından Ozyptila praticola adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 3–4 mm, erkek 2,5–3 mm boyundadır.[1] Prosoma dorsalde koyu kahverengimsi siyah ana renkte olup açık renk orta şeritlidir. Sternum sarı olup ortada büyük kahverengi beneklidir. Opisthosoma kahverengi olup üzeri lekelidir. Bacaklar kahverengimsi ila sarımsı olup siyah halkalı ya da lekelidir. Ergin erkekler çok farklıdır; prosoma kızıl kahverengi olup yan siyah çizgilidir; bacaklar halkalı değildir; femora distalde koyu renktedir.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da orman, otlak, park ve bahçelerde döküntü çöp bölgesinde görülür. Bazen ağaç kabukları altında da bulunabilir.[2]

Yaşam döngüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Erginlerine nisandan kasıma kadar rastlansa da erkeklerine daha çok haziran ayında rastlanır. Büyük Britanya'da erginlerine yıl boyu rastlansa da esas olarak nisan-haziran aylarında ve daha az olarak da temmuz-eylül aylarında rastlanır.[2] Yumurta kesesi yerde dişiler tarafından koruma altına alınır.

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yayılım gösterir.[3] Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da Northumberland'a kadar kuzeyde de bulunsa da esas olarak doğu güney yarısında yayılım gösterir.[2]

Türkiye'deki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de[4] cinsinin 11 türünden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Roberts M. J. (1995): Collins Field Guide. Spiders of Britain & Northern Europe
  2. ^ a b c "Summary for Ozyptila praticola (Araneae)". 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 
  3. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]