Oyuncuya karşı oyuncu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oyuncuya karşı oyuncu ya da daha çok kullanılan İngilizce kısaltma tabirle PvP, uluslararası kabul edilmiş bir oyun terimidir. Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarında sıkça kullanılır.[1] Oyuncu, oyuncuya karşı ya da düello olarak adlandırılır. Bazı oyunlarda oyuncu öldürme (PK) diye de adlandırılır

Bu oyun modu ile belli bir amaç için oyundaki iki karakterin birbirleriyle ile savaşır. İki oyuncu savaş alanı olarak bilinen haritalarda birbirleri ile savaşabilir veya birbirleri ile anlaşarak düello yapabilir. Oyunlara göre farklı bir ödüllendirme şekli vardır. Genellikle savaş alanında yapılan öldürmelerin ödüllendirmesi olur. Günümüzde birçok oyunda kullanılır. Bu oyun tarzı tek başına veya grup halinde uygulanabilir. Grup halinde yapıldığı zaman her karakterden farklı bir özellikler toplanır bu durumda karakterler birbirini tamamlar. Fakat her öldürmede kazandıkları ödülleri paylaşırlar. Karakterleri geliştirmek için PvE önemlidir bu mod PvP'nin sonuçlarını etkiler.

Terim ilk defa 1988'da yayınlanan Gemstone II adlı oyunda kullanıldı. Daha sonra diğer çevrimiçi oyunlar bunu takip etti.

Pvp Sunucular: Player versus player için oluşturulmuş sanal sunuculardır.[2] İkili musabakalar yapılan oyunlar için genel bir tabirdir. Oyunda iki karakterin birbiri ile yarışması veya savaşması anlamlarına gelmektedir. Karakter geliştirme oyunlarının yaygın olduğu şu zamanda pvp, player versus player kelimesini oldukça sık duymanız mümkündür. Oyuncuların karşılıklı olarak mücadele edebileceği ortamlara pvp serverler (pvp sunucuları) denmektedir. Bu sunucular sanal ortamda belirli makinelerin devamlı olarak internet alemine yayın yapması ile oluşur. Server yani sunucu ya oyun dosyalarını yükleyerek sunucu sahibi bu dosyaların interneti olan herkese kullanıma açar. Bu şekilde player versus player sunucusu yapısı gerçekleşmiş olur.

Pvp Mod oyunları 2010 yılından itibaren daha da kendini geliştirerek kaliteli bir ikili çarpışmaları ön planda tuttu. Hızla yayılma gösteren pvp mod oyunları ile oyuncular birbirleri ile yarışmanın olanağını yaşamışlardır. 2016 yılına geldiğimizde, birçok pvp mod oyunlarının 3d yani 3 boyutlu ve bir o kadar da iyi ses kalitesinde oyunlar çıktığını gördük. Bunun yanında Türkiye'de oldukça hatırı sayılır bir pvp serverler oyuncuları grubu bulunmaktadır. Pvp Serverler: İngilizce kök kelimelerden türkçe ile çoğul hale getirilmiş bir kelimedir. Aslı Pvp Serverlar dır. Pvp: Player versus player yani iki oyuncunun karşılıklı yarışması demektir. Server: kelimesi ise sunucu anlamına gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "PvP Nedir? PvP, PvE ve PvM'nin Farkları Nelerdir?". 22 Ekim 2021. Save Butonu. 22 Ekim 2021. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Pvp Server Nedir?". Demokrat Haber. 22 Ekim 2021. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]