Ovacuma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.03, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17304644 numaralı sürüm (→‎top: iç bağ. düz.)
Ovacuma
Harita
Karabük
Karabük
ÜlkeTürkiye
İlKarabük
İlçeSafranbolu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıAbdullah Deniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1,936
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0370
Posta kodu78640
Resmî site
[]

Ovacuma, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir beldedir.

Tarihçe

Kültür

Köy konumundan Belde Belediyesi konumuna gelmesi dolayısı ile Kadostro çalışmaları tamamlanamamış bir yöredir. Orman arazileri yerleri kadostro tarafından tamamlanmadığı için çalışma yapmanın zorluğu nedeniyle ve Ovacuma'nın içinden geçen derenin islahının da yapılmadığı için Belde Belediyesi tarafından yapılması istenen park ve bahçelerin düzenlemesi yapılamamaktadır. Çevreden toplanan eserler Belediyenin Araçlarının garajında bir köşede biriktirilmekte olduğu gözlenmektedir.Belde her yıl Ulu Yayla Şenlikleri ile canlılık kazanmaktadır. Ulu Yayla Şenliklerini yaşatmak için geçmişten günümüze bu kültürleri aktarabilmek için Belde Belediyesi, İlk öğretim Okulu ve Çok Proğramlı Lise yöneticileri çalışmalarını sürdürmektedir. Uluyayla Şenlikleri geçmişte Yakılan dev bir ateşin etrafında Sinsin Ekibi gösterisi, ardından Mehter Şenlikleri gösterileri ile sürdürülmekte olduğu anlatılmaktadır. Meyter gösterileri Davul, Zurna, Keman (Kemani) Köçek birlikteliği ile yapılmaktadır.

Turizm

Bölgede Türkiye'nin en uzun 2. yaylası olan Uluyayla bulunmaktadır. Bölge dağcılık sporu ve av sporu için oldukça elverişlidir. Belde Belediyesi Doğal Av Alanı oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır. Endemik bitkilerdenden olan "İstanbul Kardeleni" bölgede yetişmektedir.

Ayrıca daha önceden bu bölgede yaşamış olan ancak daha sonra göç etmek zorunda kalan rum ailelerinin evlerinin kalıntılarının bulunduğu bölgeleri gezebilirsiniz.

Coğrafya

İklim

iklimi batı karadeniz iklimine dayalıdır yazlar sıcak kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer

Ekonomi

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı olan beldede başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.Sanayii bakımından gelişime açık olan bölge yatırım için uygundur ve arazi şartları da elverişlidir.

Dış bağlantılar