Outriders (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Outriders (bilgisayar oyunu) sayfasından yönlendirildi)

Outriders, People Can Fly tarafından geliştirilen ve Square Enix'in Avrupa'daki yan kuruluşu tarafından yayınlanan ortak bir rol oynayan üçüncü şahıs video oyunudur. Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X / S ve Stadia için 1 Nisan 2021'de piyasaya sürülmüştür.[1][2]

Oynanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Outriders, rol yapma oyunlarından öğelerle karıştırılmış üçüncü şahıs nişancı oyunudur. Oyunun başlangıcında, oyuncular kendi özel karakterlerini oluşturur ve dört sınıf arasından seçim yapar, her biri oyuncuların kullanabileceği benzersiz yeteneklere sahiptir.[3] Dört sınıf, zamana yön verebilen Düzenbaz (Trickster), ateşi kontrol altında tutan Pyromancer, sismik saldırıları serbest bırakabilen Devastator ve taretleri ve diğer cihazları kullanan Technomancer'ı içerir.[4] Bu özel becerilerin soğuma süresi kısadır ve maksimum etki için diğer becerilerle birleştirilebilir. Oyun, oyuncuların becerilerinin kilidini açmalarına ve becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyan bir beceri ağacına sahiptir.[5]

Oyuncular, düşmanları yenmek için av tüfeği ve saldırı tüfeği gibi farklı silahları kullanabilirler ve ateşli silahlar, silah modları ile kişiselleştirilebilir.[6] Oyuncular arkasına saklanamaz kapak olsa düşman saldırılarından kendilerini korumak için sağlık oyuncusu zarar veya öldürmek düşman başarırsa sadece yeniden oluşturulur.[5] Oyuncular hem canavarlarla hem de insan düşmanlarla savaşır. Oyuncu ilerledikçe, dünyadaki seviyesi (oyunun oynanış zorluğuna eşdeğer) artacaktır. Dünyadaki seviyesi ne kadar yüksekse, oyuncunun mağlup düşmanlardan yüksek nitelikli ganimet alma olasılığı da o denli daha yüksektir.[4]

Oyun, çeşitli rol yapma unsurlarını içerir. Oyuncular gezinirken farklı merkez alanlarını keşfedebilir, oynanamayan karakterlerle konuşabilir ve yan görevleri tamamlayabilirler. Ara sahnelerde bir diyalog ağacı, hikâyenin ilerleyişini etkilemese de bazı konuşmaların sonucuna karar vermeyi sağlar. Oyun tek başına oynanabilir, ancak oyuncular oyunu diğer iki oyuncuyla birlikte tamamlamalıdır.[7]

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

21. yüzyılın ortalarında, iklim felaketleri daha sık ve tehlikeli biçimde büyüdükçe, insanlığın onları hafifletme kabiliyeti yetersiz kaldı ve Dünya geriye dönülemez noktayı aştı. Dünyanın büyük hükûmetleri, Dünya benzeri bir ötegezegen olan Enoch'ta insanlığı korumak için son bir girişimde, kaynaklarını yeni kurulan Enoch Kolonizasyon Otoritesi (ECA) altında birleştirir. İki büyük koloni gemisi, Caravel ve Flores, her biri 500 bin kolonici barındırmaktadır. Caravel'in inşaatın ortasında patlamasına rağmen Flores, 83 yıllık bir yolculuğun ardından Enoch'un yörüngesine başarıyla ulaştı. Enoch'a ilk ayak basan insanlar, iniş bölgesini keşfetmek ve sömürgecilerin önünü açmakla görevli seçkin askerlerden oluşan bir ekip olan Outriders'tır. Ancak Outrider'lar, büyük ve ölümcül bir enerji fırtınası olan Anomali'yi çabucak keşfederler. Outrider'lar, ECA'yı kolonizasyonu iptal etmesi konusunda uyarmaya çalışır, ancak ECA liderliği bunun yerine kendi güvenlik güçlerini Outriders'ı tasfiye ederek susturmaları için gönderir. Anomaliye maruz kalan Outrider'lardan biri, dövüş sırasında ölümcül bir yara aldı ve daha sonraki bir darbe için ECA bilim adamı olan Shira tarafından kriyo durgunluğuna sokuldu.

Outrider, 31 yıl sonra kriyo durgunluğundan uyanır ve ECA'nın kolonizasyon girişiminin başarısız olduğunu anlayıp Anomali kolonisinin tüm ileri teknolojisini yok ederek tüm kolonicileri tek bir dağ vadisinin sınırları içinde hapseder. Düşman yabancı yaban hayatı tarafından kuşatılan ve azalan kaynaklarla bırakılan sömürgeciler, ECA'nın kalıntılarını ECA'yı devirmeye çalışan militan isyancılar olan İsyancılar ile karşı karşıya getiren büyük bir iç savaşa bölündü. Ek olarak, Outrider gibi Anomaliye maruz kalmayı başaran insanlar, doğaüstü güçlere sahip mutasyona uğramış insanlar, "Değiştirilmiş" hale geldi. Outrider, şu anda ECA'nın fiili lideri olan Shira ile yeniden bir araya gelmeyi başarır ve ona, ezilmiş isyancılara karşı savaşmak ve Değiştirilmişlerini ortadan kaldırmakla görevlendirir.

Shira daha sonra kendisinin ve bilim adamı Dr. Zahedi'nin Anomalinin diğer tarafından gelen gizemli bir sinyalin kaynağını bulmaya çalıştıklarını açıklar. İlk indiklerinde sinyalin tam frekansını kaydeden Outrider, Zahedi ile buluşmak için yola çıkar. Zahedi, koloninin malzemelerinin yarısı ile yörüngede kalan Flores'e bağlanabilen son uydu bağlantısına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kolonistler Anomaliden güvenli bir bölgeye taşınabilirlerse, yeni bir koloni kurabilirler. Zahedi ve birkaç yoldaşını alan Outrider, bir dizi tehlikeli ortamın içinden geçer ve sonunda Anomaliyi geçip diğer tarafa ulaşabilir, ancak Pax olarak bilinen vahşi bir yerli ırkın yaşadığı ve düşmanca davranan geniş, çorak bir çöl bulabilir.

Grup sinyalini takip etmeye devam ettikçe, onlar açıklanamaz Flores önce Enoch ulaşmıştır Caravel, enkaz keşfetmiştir. Caravel girdikten sonra Flores Dünya'yı terk ettikten sonra, insanlar geride bıraktığı grubu öğrenir o Flores önce Enoch ulaşmasını sağlayan daha gelişmiş bir motor ile Caravel yeniden başardık. İnişte, Caravel kolonicileri Pax ile karşılaştı ve yeteneklerini incelemek için onları köleleştirmeye ve üzerinde deney yapmaya başladılar. Seçeneği kalmadan kalan Pax, kendilerini mevcut vahşi formlarına çevirdi ve Caravel kolonicilerini ortadan kaldırdı. Bunca zamandır takip ettikleri sinyal, Caravel'in otomatik imdat işaretiydi. Pax saldırı Caravel ama Outrider ve kendi grup onları geri mücadele edebiliyoruz ve Zahedi onun kargo bölmeleri başlatmak için Flores bir sinyal gönderir.

Grup, kargo bölmelerinin inişini izlerken, Outrider'ın hikâyelerinden esinlenerek izlerini takip eden bir grup sömürgeci tarafından karşılanır. Hâlâ görevlerini yerine getirmeye kararlı olan Outrider, kolonileşmek için uygun bir alan aramaya devam ediyor.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonyalı geliştirici People Can Fly 2015 yılında Outrides ' gelişimini başlatan [8] Square Enix bunu yayınlamayı kabul etti ve ekibi vizyonlarını genişletmeye teşvik etti. People Can Fly, oyunu geliştirmek için stüdyoyu 40 üyeden 200'ü aşkın üyeye çıkardı.[4] Oyun, kooperatif oynanış göz önünde bulundurularak tasarlandı, ancak takım oyunun hikâyesini yazmaya çok önem verdi, baş yazar Joshua Rubin bunu Apocalypse Now ve Heart of Darkness ile karşılaştırdı .[9] Stüdyonun aynı zamanda olgun bir hikâye de yazabileceğini kanıtlamak istediği için oyunun anlatısı Bulletstorm'dan çok daha ciddi bir ton içeriyor.[10]

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

Outriders, piyasaya sürüldüğü haftada İngiltere'de en çok satan altıncı perakende oyunuydu.[13] Oyunun tanıtımı sunucu sorunları ile mücadele ederken, Steam'de yaklaşık 100.000 oyuncuyu çekti.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "In case you missed it, #Outriders will release February 2, 2021 with full cross-play support on PlayStation 5, Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4 and PC (Steam & Epic). Coming to Stadia later in 2021". Twitter (İngilizce). 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  2. ^ "Get ready to loot and shoot your way through a brand new cooperative adventure from the multiplayer masters at People Can Fly. Outriders arrives April 1!". Twitter (İngilizce). 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  3. ^ "Bulletstorm devs are making a Mass Effect-style shooter, and it's pretty good". Polygon. 13 Şubat 2020. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  4. ^ a b c "Blazing a New Trail". Game Informer. 20 Şubat 2020. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  5. ^ a b "Outriders: Everything we know about People Can Fly's newest shooter". Red Bull. 20 Şubat 2020. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  6. ^ "Outriders Is An Aggressive Blend Of Gears Of War Shooting And Mass Effect-Like Powers". GameSpot. 18 Şubat 2020. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 
  7. ^ "Bulletstorm dev shares first gameplay details of co-op sci-fi Outriders". Eurogamer. 14 Şubat 2020. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  8. ^ "Wild new Outriders trailer confirms the RPG shooter is coming to PS5 and Xbox Series X". GamesRadar. 11 Şubat 2020. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  9. ^ ""Outriders Isn't Games as Service:" People Can Fly on What Makes Their Next-Gen Shooter "Old-School"". USgamer. 13 Şubat 2020. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  10. ^ ""Brutal approach" to Outriders' sci-fi universe in People Can Fly's DNA". VG 247. 13 Şubat 2020. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  11. ^ "Outriders for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 6 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  12. ^ "Outriders for PlayStation 5 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  13. ^ "Outriders debuts at No.6 as FIFA 21 returns to No.1". Gameindustry.biz. 5 Nisan 2021. 5 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  14. ^ "Outriders launch dwarfs Marvel's Avengers". Eurogamer. 3 Nisan 2021. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021.