Outlaws (1997 video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Outlaws
GeliştiriciLucasArts
YayımcıLucasArts
TasarımcılarDaron Stinnett
Stephen R. Shaw
Adam Schnitzer
BesteciClint Bajakian
MotorJedi engine
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış31 Mart 1997
TürFPS
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Outlaws, LucasArts'ın 1997'de yayımladığı, ilk defa Star Wars: Dark Forces'ta görülen Jedi oyun motorunun geliştirilmiş bir sürümünü kullanan, birinci şahıs nişancı oyunudur. Vahşi batı tarzındaki nadir birinci şahıs nişancı oyunlarındandır. Aynı zamanda sniper zoom özelliği olan ilk video oyunudur. Büyük bir finansal başarısı olmasa da, küçük ama tutkulu bir hayran kitlesi vardır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

"Good"(Kolay) ve "Bad"(Orta) olarak adlandırılan zorluk seviyelerinde, oyuncu kurşun yarası aldığında, belirgin etkileri olmadan oyunu sürdürebilmektedir. "Ugly"(Zor) olarak adlandırılan seviyede ise oyuncu, bir ya da iki kurşun yarası aldığında ölür. Bu seviyeler oyuncuya farklı oyun deneyimleri sunar. İlk iki zorluk seviyesinde, oyuncunun, çatışma esnasında can doldurması önemsizdir. "Ugly" seviyesinde ise oyuncunun, ölmemek için gizlenmesi ve canını yenilemesi gerekir.

Historical Missions (Tarihi Görevler)[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek oyunculu görevlerden başka olarak, Outlaws, kronolojik olarak beş ayrı görev şeklinde Anderson'ın polis müdürlüğü rütbesine yükselişini içerir. Her bir görevde Anderson'ın belirli haydutları yakalaması veya öldürmesi gerekir. Rütbeler ("Deputy", "Sheriff" ve "Marsal") birikmiş puanlar üzerinden alınır. Puanlar, çalınmış altınları kurtararak, haydutları yakalayarak ve düşmanları öldürerek elde edilir.

Yakalanan her haydut Anderson'ın ofisindeki hapishane hücresinde görünür. Bir haydutu yakalamak, öldürmekten daha fazla puan getirir. Zaten asıl gereken de onu canlıyken yakalamaktır. Tek kişilik görevleri oynamak için "Historical Missions" görevlerini tamamlamak gerekmemektedir.

LucasArts 1998'de resmi internet sitesinde "Handful of Missions" adında dört çevrimdışı tek oyunculu görev yayımlamıştır. Bu paket aynı zamanda birkaç yeni çok oyunculu görev ve bir de oyunun 2.0. versiyon güncellemesini içermektedir.

Çok Oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular ana oyundaki sekiz karakterin rolünü üstlenir ("Dr. Death" Matt Jackson, "Bloody" Mary Nash, James Anderson, Chief Two-Feathers, "Gentleman" Bob Graham ve "Spittin'" Jack Sanchez). Her birinin hız, manevra kabiliyeti, silah seçimi ve direnç gibi özellikleri altında kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Outlaws yaıymlandıktan bu yana oluşturulmuş 1,500'den fazla çok oyunculu harita bulunmaktadır. 2012'nin sonuna kadar yeni haritalar yayımlanmaya devam etmiştir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

James Anderson emekli bir polis müdürüdür. Alışverişten dönerken yanan evini ve ölmekte olan karısın görür. Kızı Sarah ise, Bob Graham adındaki demiryolu baronunun görevlendirdiği "Dr. Death" Matt Jackson ve "Slim" Sam Fulton tarafından kaçırılmıştır. Bob Graham bölge sakinlerinin arsalarını ona satmaları için birkaç aranan haydut kiralamıştı. Çünkü büyük demiryolundan para kazanacaktı. Ancak psikoz hastası olan Dr. Dead Graham'ın ne demek istediğini yanlış anlamış ve James Anderson'ın karısı Anna'ya saldırmış, kızını kaçırmış ve evini yakmıştır. Anderson henüz ölmemiş olan karısıyla konuşur. Karısı ona Sarah'nın kaçırıldığını söyler ve kollarında ölür. Karısını gömdükten sonra, emekli Marshal kızını bulmak için silahını sandığından bir daha çıkarır ve atına atlar. Vahşi batıya gider ve yoluna çıkan Graham'ın kiraladığı bütün haydutları avlar.

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzikleri Clint Bajakian tarafından bestelenmiştir. İkinci diski normal CD çalarda oynatılmaya elverişli on beş farklı ses parçası içermektedir.

No. Başlık Süre
1. "Outlaws"   3:21
2. "Sanctuary"   4:22
3. "The Shack"   3:52
4. "Anna's Theme"   3:55
5. "Revenge"   4:49
6. "The Train"   3:34
7. "Sanchez the Outlaw"    
8. "The Ballad of Dr. Death"   4:44
9. "Hideout"   5:35
10. "The Sawmill"   3:36
11. "The Mine"   7:16
12. "Two Feathers"   4:05
13. "Wild Card"   5:14
14. "The Last Gunfight"   3:43
15. "Showdown"   2:24