Ota Šik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ota Sik sayfasından yönlendirildi)

Ota Šik (11 Eylül 1919; Pilsen, Çekoslovakya - 22 Ağustos 2004; Sankt Gallen, İsviçre), Prag Baharı'nın ve üçüncü yolun fikir babalarından Çek ekonomist. Prag üniversitesinde sanat tarihi eğitimi gördü. Çekoslovakya'nın Naziler tarafından işgal edildiği 1940-1945 yılları arasında direniş güçlerine katılarak mücadele etti. Bu sırada yakalanarak Mauthausen toplama kampına gönderildi. Ülkesine döndükten sonra yeniden üniversiteye girerek siyasi ve sosyal bilimler fakültesinde iktisat okudu. Çekoslovakya Komünist Partisi'ne katıldı ve kısa sürede partinin üst kademelerine yükseldi. 1955-1969 yılları arasında Çekoslovakya Komünist Partisi Merkez Komitesi'nde görev yaptı. 1968 yılına kadar Çekoslovakya Bilimler Akademisi'nin üyeliğini ve aynı akademinin iktisat enstitüsünün müdürlüğünü sürdürdü.

1968 yılında Alexander Dubcek'in reformist hükûmetinde başbakan yardımcısı ve iktisat bakanı olarak görev aldı ve böylece insancıl sosyalizmin ekonomik bel kemiğini kuran kişi oldu. 20 Ağustos 1968 tarihinde Rus tanklarının Çekoslovakya'ya girdikleri sırada Yugoslavya'da tatilde bulunuyordu. Bu olayın ardından normalizasyondan kaçınmak amacıyla İsviçre'ye sığındı.

1970 yılından başlayarak Sankt Gallen, Zürih ve Basel üniversitelerinde iktisat hocalığı yaptı. 1983 yılında İsviçre vatandaşlığına geçti. 1972 yılında yayınladığı üçüncü bir yol için argümanlar başlıklı kitabı ile sosyal demokrat ekonomide bir çığır açtı.

22 Ağustos 2004 tarihinde, uzun süreli bir hastalıktan sonra 84 yaşında Sankt Gallen'de öldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]