Ostalji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Berlin'de satılık DDR tişörtleri, 2004
Berlin'de DDR'den kalma satılık hediyelik eşyalar, 2006

Ostalji, Almanca'da Doğu Almanya'daki hayata duyulan özlemi dile getirmek için kullanılan bir terim. Almanca Ost (doğu) ve Nostalgie (nostalji) kelimelerinden türemiştir.

Ostalji terimi bazen Doğu Avrupa'daki Polonya ya da Rusya gibi eski komünist ülkelerdeki sosyalist sisteme duyulan özlemi belirtmek için de kullanılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından bir yıl sonra Alman yeniden birleşmesi gerçekleşti ve Doğu Almanya'ne ait çoğu sembol yok oldu. Neredeyse tüm DDR markaları mağazalardan kalktı ve yerlerini Batı ürünleri aldı. Fakat zamanla Doğu Almanlar'ın bir kısmı, eski hayatlarındaki bazı figürlere özlem duymaya başladı. Ostalji terimi özellikle eski DDR zamanındaki günlük hayat ve kültüre ilişkin, birleşmenin ardından yok olan figürlerle ilgilidir.

Günlük hayatın dışında Ostalji terimi, işsizlik ve yoksulluğun daha az olduğu eski günler için de kullanılır. Batı Alman dergisi Der Spiegel'in eski Doğu Almanya vatandaşlarına sorduğu DDR, bugünkü Almanya'dan daha iyi miydi? sorusuna cevap verenlerin %57'si evet demiştir.[1]

Örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Ost-Ampelmännchen trafik yaya ışığı

Almanya'daki iş kolları bu Ostalji hissine karşı harekete geçerek, DDR günlerini hatırlatacak ürünler piyasaya sürmeye başladı. Doğu Alman yemek şirketleri tekrar canlandı, eski televizyon programlarının DVD'leri satışa sunuldu, Wartburg ve Trabant arabaları tekrar ortaya çıktı. Eski Doğu Almanya hayatı Sonnenallee (1999), Elveda Lenin! (2003) ve Kleinruppin Forever (2004) gibi filmlere konu oldu.

Doğu Alman kültürünün korunmasını isteyenler, yaya ışıklarının üzerindeki fötr şapkalı adam figürü Ossie Yaya Adam (Ost-Ampelmann)'ı canlandırmak için bir araya geldi.[2] Doğu Alman sınırındaki Berlin, Lübeck ve Erfurt gibi çoğu şehir yaya ışıklarında Ampelmännchen kullanmaya devam etmektedir. Özellikle Berlin'de ve diğer eski Doğu Alman şehirlerinde Doğu Almanya ile ilgili çokça hediyelik eşya satılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Julia Bonstein, "Heimweh nach der Diktatur", in: Der Spiegel, 27/2009
  2. ^ Williams, Carol J. (28 Nisan 1999), "Quaint Crosswalk Symbol Starts a German Movement", Los Angeles Times, 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Mart 2012, He's dorky and thought a bit sexist, but 'Ossie' endures as a sign that not all things East should go kaput. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]