Osmanlı İmparatorluğu'nda mühendislik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osmanlı Devleti, kurulduğu andan itibaren genişlemeye başlamış ve bu da köprü, cami, yollar gibi binaların yapılmasını gerektirmiştir. İlk dönemlerde zanaatkarlar hem mimar, hem mühendis, hem de sanattan anlayan kişilerdi. Osmanlı Devleti'nde özellikle mimarlık alanında Mimar Sinan'ın yaptığı eserler önemli teknik çalışmalardandır.

Osmanlıu Devleti, Avrupa karşısında üstünlüğünü yitirmeye başlayınca Avrupa'yı kendine örnek almaya başladı. Sonraki dönemlerdeki teknik yenilikler matbaanın gelmesi, itfaiyenin kurulması ve askeri alanda yapılmak istenen yeniliklerdir.

Askeri alandaki yenilikler için ilk kez İstanbul, Üsküdar'da bir hendesehane 27 Aralık 1737 yılında açılmıştır.[1] Burada özellikle matematik eğitimi verilirdi. Ancak daha sonra isyanlar sebebiyle bu okul dağıtılmıştır.

1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun, Haliç'te tershane dolaylarında açılmıştır. Bunun yanında daha sonra Mühendishane-i Berr-i Hümayun açılmıştır. Bu okula padişahlar açıldıkları dönemde çok önem göstermişler, gelişmelerini yakından takip etmişlerdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yüksek Mühendislik Okulu, Ç Uluçay, E. Karatekin, İTÜ Makine Fakültesi sf. 17