Osmancık Kandiber Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osmancık Kandiber Kalesi - Çorum

Osmancık Kandiber Kalesi, Çorum'un Osmancık ilçesindedir. Kızılırmak'ın kuzey kenarında kayalığın üstüne inşa edilmiş bir kaledir.[1]

Evliya Çelebi "Bazı tarihler, Osman Gazi'nin Osmancıkta doğduğunu söylerler ve kaleyi onun yaptığını söylerler." demiştir. Bu söylentiye Evliya Çelebinin kendisi de pek inanmamıştır. Evliya Çelebi şu bilgileri de verir; "Kızılırmağın doğusunda yer alır ve büyük köprü aracılığıyla geçilir. Irmağa yakın bir kayanın üstündedir. Demir bir kapısı vardır. Çok yüksek olduğundan tırmanamadım." Yüksek olduğundan tırmanamadım dediği kapı kalenin ikinci kapısıdır.

Kale kapısının güneyinde ırmağa kadar uzanan geniş bir alan vardır. Kalede ev kalıntılarına rastlanılmaktadır. Hamam olduğu söylenen oyuntulara rastlanılmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Osmancık Kandiber Kalesi - Çorum". Osmancık Kandiber Kalesi - Çorum. Ümran Çoban. 7 Ocak 2023. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2023. 
  2. ^ "Kandiber Kalesi". Kandiber Kalesi. Ümran Çoban. 7 Ocak 2023. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2023.