Osimo Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osimo Antlaşması
Trieste Serbest Bölgesi 'nin İtalya ve Yugoslavya arasında bölünmesi (1947-1954) haritası, bu Osimo Antlaşması (1975) ile sabitleniyordu.
TürBarış Antlaşması
İmzalanma10 Kasım 1975


Osimo Antlaşması, (İngilizce: Treaty of Osimo) 10 Kasım, 1975 tarihinde Yugoslavya ve İtalya arasında Osimo'da imzalandı. Bu antlaşma kesin bir şekilde Trieste Serbest Bölgesi'ni bölüyordu. Antlaşma, Fransızca dilinde yazıldı ve 11 Kasım, 1977 tarihinde yürürlüğe girdi.

Antlaşma, Londra'da 1954 yılında imzalanmış olan "Memorandum of Understandig " 'e (anlaşmalı memorendum) dayanıyordu. Bu antlaşma "A Bölgesi" ile ifade edilen sivil bölge yönetimini İtalya'ya ve "B Bölgesi" ile ifade edilen bölgeyi Yugoslavya'ya veriyordu. Osimo Antlaşması, bu durumu sadece kesinleştiriyordu. A Bölgesi Trieste'yi içine alıyor ve İtalya'nın Trieste Bölgesi oluyordu. Fakat Yugoslavya'ya Trieste limanına serbest giriş hakkı garantileniyordu.

İtalyan Dış İşleri Bakanı görüşmelere asla bulaşmadı. Bu antlaşma, Eugenio Carbone'nin tek imzasını taşıyordu. Daha sonra Endüstri ve Ticaret Bakanlığı Genel Diraktörü, İtalyan hükûmeti adına bu antlaşmayı imzaladı. Bu antlaşma, Yugoslavya tarafından Dışişleri Bakanı Miloš Minić tarafından imzalandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikipedia'daki Almanca kaynağından elde edilmiştir.