İçeriğe atla

Ortahisar, Ürgüp

Koordinatlar: 38°37′15″K 34°51′53″D / 38.62083°K 34.86472°D / 38.62083; 34.86472
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ortahisar, Nevşehir sayfasından yönlendirildi)
Ortahisar
Harita
Beldenin girişinden bir görünüm
Nevşehir'in konumu
Nevşehir'in konumu
Nevşehir üzerinde Ortahisar
Ortahisar
Ortahisar
Ortahisar'ın Nevşehir'deki konumu
ÜlkeTürkiye
İlNevşehir
İlçeÜrgüp
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıMustafa ATEŞ (AKP)
Rakım1147 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam3.150
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0384
İl plaka kodu50
Posta kodu50402
1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen Nevşehir'deki Göreme Tarihî Millî Parkı ve Kapadokya Kayalık Alanları'nda yer alan Ortahisar kasabası.

Ortahisar, Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesine bağlı bir beldesidir.

En belirgin yapısı Etiler zamanında oyulmuş, 1200 m rakımlı 86 m yükseklikteki Ortahisar Kalesi'dir. Kale hem stratejik hem de yerleşim amacıyla kullanılmıştır. Kalenin eteklerinde Kapadokya'nın karakteristik sivil mimari örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca hemen hemen tüm vadilerin yamaçlarına oyulan kaya depolarında yörede yetişen patates ve elma, Akdeniz Bölgesi'nden getirilen portakal ve limon saklanmaktadır.

Ürgüp'ün 5 km batısında ve Nevşehir yolu yakınındadır. 1916 yılında kasaba olmuştur. Doğal güzellikleri ve tarihsel özellikleriyle ilgi çekici bir kasabadır. Kavak, İbrahim Paşa ve Ortahisar'ın içinde yer aldığı vadi Damsa çayı vadisine ulaşır. Bu vadinin Damsa çayı yakınları Üzengi deresi adını alır. Doğal özellikleri içme suyu, maden suları olan bir yerdir. Ortahisar'ın ortasında dev bir peri bacası olan bir kale vardır. Bu kaleye yabancılar şato da derler. İçi oyuktur. Oda ve salonlar vardır. Tepesine çıkmak zor ise de oradan görülen çevre güzelliği yorgunlukları gideridir. Ayrıca kasabanın çevresinde de pek çok kilise vardır. Talaş deresi bu bakımdan çok ilgi çeker. Orta hisarda evler kaleye doğru basmak basamak yükselir. Son yıllarda Nevşehir yoluna doğru düzlükte yeni doğal karakteristik yapıya uygun renkli kesme taşan evler yapmışlardır. Bölgedeki kayalar sit alanı olarak belirlenmiştir. Atik ve Cedit adlarında iki mahalleden oluşur. Doğal güzellikleri eski tarihsel yapıları ilginç narenciye ambarları göreme kaya kiliselerine yakın oluşu turislerin rağbet göstermelerini sağlar. Ortahisar vadilerinde son derece ilginç manastır ve kiliseler bulunmaktadır. Bunlar Sarıca Kilise, Cambazlı Kilise, Tavşanlı Kilise, Balkan Deresi Kiliseleri, Hallaç Dere Manastırı'dır.

Ortahisar halkı geçimini bağcılıktan sağlar. Ayrıca büyükbaş hayvancılık da yapılır. Ortahisar Kalesi hem strateji hem de yerleşim amacıyla kullanılmıştır. Kalenin eteklerinde Kapadokya'nın karakteristik sivil mimari örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca hemen hemen tüm vadilerin yamaçlarına oyulan soğuk hava depolarında yörede yetişen patates ve elma, Akdeniz Bölgesi'nden getirilen portakal ve limon saklanmaktadır.

Ayrıca 2004 yılında tüm Kapadokya'nın yaşantısının anlatıldığı Kapadokya'nın ilk ve tek etnografya müzesi[2] Ortahisar'da açılmıştır.

  1. ^ "Ortahisar, Turkey Page" (İngilizce). Fallingrain.com. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  2. ^ "Etnoğrafya müzesi". 5 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]