Ortagedikler, Kars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.24, 25 Nisan 2015 tarihinde 46.196.136.55 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 15496544 numaralı sürüm

Ortagedikler, Kars ilinin Kars ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkı, Karapapak/Terekeme Türkleri ve Azerbaycan Oğuz Türklerinden oluşmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

Köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekte olup, 20. yüzyılın başlarında köyde Ermeni kökenli vatandaşların ikamet ettiği bilinmekte. 93 Harbi olarak bilinen tarihte yani l915 yılından itibaren halen bu köyde oturan insanlarımız bu köye yerleşmişlerdir.Geleneklerine bağlıdırlar. Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.Köyde bir adet Ermeni kilisesi o tarihte bulunmakta iken bu kilise sökülerek Başgadikler İlkokulunun yapımında kullanılmıştır. Köyde aşiretlik yoktur. Genel anlamıyla köyde oturan insanlar birbirine akrabadır.

Köy hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için www.ortagediklerkoyu.com sitesine bakabilirsiniz

MUHTARLIK

YAKUP ÖZTÜRK (HALK OZANI ) AŞIK

Coğrafya

Kuzeyinde Başgedikler Nahiyesi, Doğusunda Ayakgedik köyü,Güneyinde Esenkent köyü ve Batısında Külveren köyleri ile komşudur.

Kültür ve Turizim

Köyde ikamet eden insanların tamanı Terekeme kökenlidir.Köyün hemen doğusunda dereden akan suları insanların burada hemi yüzmelerine hemide her an için balık tutmalarına imkân vermektedir. 1990 yılında köyde bir tek ağaç olmadığı gözönünde bulundurulursa Karsın en hızlı ağaçlanan köyü ünvanını almıştır. 2009 itibarı ile köy yemyeşil kabul edilecek derecede ağaçlandırılmıştır. Köyün her köşesi piknik yapmaya müsaaittir.Kızıldağları, Sarısakkal kartal yuvaları, Cinderesi, Galafalığ, Caladeresi, Daynalıkkaşı, Minoderesi ve Elibulağı gezilmesi gereken yerlerdir.

Nüfus

Köyün 2009 itibarı ile nufusu yaklaşık 211 kişidir.Köyde şu anda 50 hane bulunmaktadır. Köyün en az on katı başka şehirlerde ikamet etmektedir. Köyün nufusunun büyük bölümü Zonguldak Ereğlisinde, Istanbul, Ankara, Bursa ve diğer şehirlerde de ikamet eten köylülerimiz vardır. Son yıllarda Emekli olan vatandaşlarımız köyde modern evler yaptırmakta olup, yerleşme için çaba sarfetmektedirler.

Eğitim ve Sağlık

Köyde iki sınıflı bir ilkoukul bulunmakta olup, sağlık hizmetini en yakın Başgedikler Sağlık ocağından almaktadır. Köyde içme suyu şebekesi mevcut olup, kanalizasyon yoktur. Bugüne kadar minaresi yaptırılamayan ihtiyaca cevap verecek 1 de camisi bulunmaktadır.

Ekonomi

Köyün başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olmakla birlikze son zamanlarda Emekli olup köye yerleşen insanlarımızda vardır. Köyün sulama suyu mevcut olup, ilgisizlik yüzünden ekonomiye kazandırılmamıştır.

Ulaşım

Köy il merkezine yaklaşık 40 Km olup, yarım otobüs ile ulaşık sağlanmaktadır. Köyün 1 km'si hariç Kars şehir merkezine kadar asfalt yol vardır.