Orta Atlas Dağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orta Atlas Dağları
الأطلس المتوسط
Orta Atlas Dağları'nın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.455 m (8.054 ft)
Koordinatlar33°30′K 4°40′B / 33.500°K 4.667°B / 33.500; -4.667
Coğrafya
Orta Atlas Dağları'nın Fas'taki konumu
Orta Atlas Dağları'nın Fas'taki konumu
Orta Atlas Dağları
Orta Atlas Dağları'nın Fas'taki konumu
KonumFes-Meknes, Fas
SıradağAtlas Dağları

Orta Atlas Dağları (Arapçaالأطلس المتوسط, romanizeEl-Atlasü'l-Mutavassit; Berberi dilleriⴰⵟⵍⴰⵚ ⴰⵏⴰⵎⵎⴰⵙ), Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

Orta Atlas, Fas'ın üç ana Atlas Dağları zincirinin en kuzeyi ve ikinci en yüksek olanıdır. Melviye ve Ümmü'r-Rabiya nehirleriyle ayrılan güneyde Yüksek Atlas yer almaktadır. Orta Atlas, doğuda Cezayir'e uzanan geniş bir plato havzasının en batı ucunu oluşturur ve her ikisi de büyük ölçüde Cezayir'de bulunan, kuzeyde Tel Atlas ve güneyde Sahra Atlası tarafından da sınırlanır. Orta Atlas'ın kuzeyinde ve Sebu Nehri ile ayrılmış, İspanya'nın güneyindeki Sierra Nevada'yı da içeren Betika Dağları'nın bir uzantısı olan Rif Dağları uzanmaktadır.

Berberi makağı, Orta Atlas'a özgüdür ve başlıca popülasyonlar, yalnızca Fas ve Cezayir'in bazı bölgelerinde sınırlı bir alanda bulunur. Kışın Orta Atlas'ta kar devam eder ve deniz seviyesinden 600 metre yükseklikten başlayarak görünebilir.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]