Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı
OKS
Yapan kurumMillî Eğitim Bakanlığı
Geçişİlköğretimden ortaöğretime
İlk uygulama dönemi2003-2004
Son uygulama dönemi2006-2007
Yerine geldiğiLGS (2004 öncesi)
Yerine gelenSBS

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, Anadolu liselerine, Sosyal bilimler liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, İmam hatip liselerine, Turizim ve Otelcilik Meslek Liselerine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine ve Endüstri Meslek Liselerine kayıt öncesi yapılan genel sınavdır. 2006 yılından itibaren Polis Kolejinin de bu sınav ile öğrenci alımı yapması hususunda karar alınmıştır.[1] 2008 yılında ise bu sınavın yerini Seviye Belirleme Sınavı (SBS) almıştır.[2]

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınav sonuçları iki ayrı puan olarak incelenir. Bunlardan birisi TM (Türkçe-matematik) diğeri ise MF (matematik-fen bilgisi) puanıdır. Fen liselerine girişte MF diğerlerinde ise TM puanı dikkate alınır. Sonuçlar sınavdan en fazla 45 gün sonra açıklanır. Daha sonra yapılacak tercihlere göre uygun liselere yerleştirilir. İBP Özel Okullar puanına etki etmezken TM etki etmektedir.

Yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında değişen OKS sisteminde yenilikler şunlardır:

  • Daha önce Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Polis Kolejleri ve OKS için ayrı ayrı yatırılan sınav ücretleri 2007 yılında tek ücret olmuştur.
  • İlköğretim başarı puanı (İBP) diploma notundan belirlenerek standart puana %15 oranında etki edecektir.
  • Tercih hakkı 12'den 20 tercihe yükselmiştir.
  • Daha önce sınavsız da girilebilen akademik liseler (düz liseler) sınavla öğrenci almaya başlamıştır.
  • Puanlar bir nevi yükselmiş olup bunun yanında kontenjanlar azaltılmıştır.
  • Buna göre öğrenciler DPY, polis koleji ve özel okullar sınavı için tek ücret 20 YTL ödeyecektir.

Kaldırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sınav 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldığı açıklanmış ve yerine 6,7 ve 8. sınıflarda yapılacak 3 yeni sınav getirilmiştir. Daha önce 4 dersten sınav yapılırken bu uygulamayla bu derslere İngilizce'de eklenmiş ve beşe çıkmıştır.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP), Davranış Puanı (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan öğrenci odaklı yeni bir sistemle oks kaldırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Polis Kolejleri artık OKS ile öğrenci alacak". 2006. 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Liseye Girişin Evrimi". 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.