Ortaçağ bestecileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Dönemlerine göre klasik müzik bestecileri
Ortaçağ (476–1400)
Rönesans (1400–1600)
Barok (1600–1760)
Klasik dönem (1730–1820)
Romantik dönem (1815–1910)
Modernist (1815–1910)
20. yüzyıl (1900–2000)
21. yüzyıl (2000–günümüz)


Ortaçağ klasik müzik bestecilerinin listesi

Erken dönem Ortaçağ (1150'den önce doğanlar)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Doğum yılı Ölüm yılı Uyruğu Resim
Romanos the Melodist c. 490 c. 560 Yahudi-Suriye
Yared 505 571 Etiyopyalı
Yared, 505–571
Khosrovidukht ("daughter of Khosrov") 8. yüzyıl 8. yüzyıl Ermeni
Sahakdukht ("daughter of Sahak") 8. yüzyıl 8. yüzyıl Ermeni
Otfrid von Weissenburg c. 800 870 sonrası Frank
Kassia 805/810 865/867 Bizans
Kassia, 805/810–865/867
Notker Balbulus
(Notker the Stammerer)
c. 840 912 Frank?
Notker the Stammerer, c. 840–912
Hucbald 840/850 930 Frank
Tuotilo
(Tutilo of Saint Gall)
c. 850 915 İrlandalı
Etienne de Liege
(Stephen of Liege)
c. 850 920 Belçikalı
Leo VI the Wise 866 912 Bizans
Odo of Cluny c. 878 942 Fransız
Heriger of Lobbes (Herigerus) c. 925 1007 Frank?
Odo of Arezzo 10. yüzyıl 11. yüzyıl İtalyan
Adémar de Chabannes c. 988 1034 Fransız
Guido da Arezzo
(Guido of Arezzo; Guido Aretinus)
c. 991/992 1033 sonrası İtalyan
Guido of Arezzo, c. 991/992-1033
Wipo
(Wigbert; Wippo of Burgundy)
c. 995 c. 1048 Frank?
Hermann of Reichenau 1013 1054 Alman
Godric c. 1065 1170 İngiliz
Godric, c. 1065-1170
Adam of Saint Victor c. 1068 1146 Fransız
William IX, Duke of Aquitaine
(Guilhem de Peitieus;
Guillaume d'Aquitaine)
1071 1126 Oksitan
Petrus Abaelardus
(Peter Abelard)
1079 1142 Fransız
Peter Abelard, 1079-1142
Demetrius I of Georgia c. 1093 1156 Gürcü
Goslenus
(Jocelin of Soissons)
1096 1152 Fransız
Hildegard of Bingen 1098 1179 Alman
Marcabru c. 1099 c. 1150 Oksitan
Marcabru, c. 1099 - c. 1150
Bernard of Cluny 1100 1170 Fransız
Jaufre Rudel 1105 1147 sonrası Oksitan
Jaufre Rudel, 1105-1147
Albertus Parisiensis
(Albert of Paris)
1116 c. 1177 Fransız
Bernart de Ventadorn 1130/1140 1190/1200 sonrası Oksitan
Bernart de Ventadorn, 1130/1140-1190/1200
Peire d'Alvernhe c. 1130 1215 Oksitan
Peire d'Alvernhe, c. 1130-1215
Chrétien de Troyes c. 1130 c. 1190 Fransız
Chretien de Troyes, c. 1130-c. 1190
Tibors de Sarenom c. 1130 1198 sonrası Oksitan
Léonin
(Magister Leonius)
before 1150 c. 1201 Fransız
Giraut de Bornelh c. 1138 1215 Oksitan
Giraut de Bornelh, c. 1138-1215
Berenguier de Palazol 1140 1209 Katalan
Arnaut de Mareuil c. 1140 c. 1200 Oksitan
Arnaut de Mareuil, c. 1140-c. 1200
Beatritz de Dia
(Comtessa de Dia)
c. 1140 c. 1200 Oksitan
Beatritz de Dia, c. 1140-c. 1200
Bertran de Born 1140/1150 1215 Oksitan
Bertran de Born, 1140/1150-1215
Hendrik van Veldeke
(Heinrich von Veldeke)
1140/1150 c. 1190
Alman
Hendrik van Veldeke, 1140/1150-c. 1190
Vidame de Chartres
(Guillaume de Ferrières?)
c. 1145/1155 1204? Fransız
Raimbaut d'Aurenga
(Raimbaut of Orange)
c. 1147 1173 Oksitan
Raimbaut of Orange, c. 1147–1173
Guilhem de Saint-Leidier
(Guillem Saint Deidier)
c. 1149 c. 1195/1200 Oksitan

Orta dönem Ortaçağ (1150-1300 arasında doğanlar)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Doğum yılı Ölüm yılı Uyruğu Resim
Arnaut Daniel c. 1150/1160 c. 1200 Oksitan
Arnaut Daniel, c. 1150/1160-c. 1200
Conon de Béthune c. 1150 1219 Fransız
Folquet de Marselha
(Folquet de Marseille)
c. 1150 1231 Oksitan
Folquet de Marselha, c. 1150 - 1231
Friedrich von Hûsen
(Friedrich von Hausen)
c. 1150/1160 1190 Alman
Gontier de Soignies 1150 1220 sonrası Fransız
Peire Raimon de Tolosa 1150 1220 sonrası Oksitan
Raimbaut de Vaqueiras c. 1150/1160 1207 Oksitan
Raimbaut de Vaqueiras, c. 1150/1160 - 1207
Azalais de Porcairagues c. 1155? 1209? Oksitan
Blondel de Nesle c. 1155 1202 Fransız
Reinmar von Hagenau
(Reinmar der Alte)
c. 1155 c. 1205 Alman
Richard I of England
(Richard the Lionheart)
1157 1199 İngiliz
Richard I of England, 1157 - 1199
Alamanda de Castelnau c. 1160 1223 Oksitan
Audefroi le Bastart 1160 1225 sonrası Fransız
Cadenet c. 1160 c. 1235 Oksitan
Gace Brule c. 1160 1213 sonrası Fransız
Monge de Montaudon c. 1160 1210 sonrası Oksitan
Pérotin
(Perotinus)
c. 1160 c. 1225 Fransız
Pérotin, c. 1160 - c. 1225
Perdigon 1160 1212 sonrası Oksitan
Perdigon, 1160 - 1212
Peirol c. 1160 c. 1222/1225 Oksitan
Peirol, c. 1160 - c. 1222/1225
Philippe le Chancelier
(Philip the Chancellor)
c. 1160 1236 Fransız
Raimon de Miraval c. 1160 c. 1220 Oksitan
Raimon de Miraval, c. 1160 - c. 1220
Albertet de Sestaro 1164 1221 sonrası Oksitan
Chastelain de Couci c. 1165 1203 Fransız
Chastelain de Couci, c. 1165 - 1203
Gautier de Dargies c. 1165/1170 c. 1236 Fransız
Bernger von Horheim 1166 13. yüzyıl? Alman
Guillem Magret c. 1166 1204 sonrası Oksitan
Castelloza c. 1170 1200 sonrası Oksitan
Gaucelm Faidit 1170 1202 Oksitan
Gaucelm Faidit, 1170 - 1202
Gui d'Ussel c. 1170 c. 1225 Oksitan
Pierre de Molins 1170 c. 1220 Fransız
Pons d'Ortaffa c. 1170 c. 1246 Katalan
Richart de Semilli c. 1170? c. 1200 Fransız
Walther von der Vogelweide c. 1170 c. 1230 Alman
Walther von der Vogelweide, c. 1170 – c. 1230
Wolfram von Eschenbach c. 1170 c. 1220 Alman
Aimeric de Peguilhan c. 1175 c. 1230 Oksitan
Aimeric de Peguilhan, 1175?-1230?
Guilhem Ademar c. 1175 1217 sonrası Oksitan
Guilhem Ademar, c. 1175- 1217
Peire Vidal 1175 1205 Oksitan
Peire Vidal, 1175–1205
Pons de Capduelh
(Pons de Capdoill)
1175? 1236? Oksitan
Gautier de Coincy 1177 1236 Fransız
Gautier de Coincy, 1177–1236
Maria de Ventadorn 1177? 1222? Oksitan
Guilhem Augier
(Ogiers Novella)
c. 1179? 1230 Oksitan
Colin Muset c. 1180 1250 sonrası Fransız
Garsenda de Proensa c. 1180 c. 1242 Oksitan
Peire Cardenal c. 1180? c. 1278? Oksitan
Peire Cardenal, c. 1180? – c. 1278?
Daude de Pradas 1184 c. 1282 Oksitan
Aimeric de Belenoi 1185 1272 Oksitan
Guiot de Dijon 1185 1225 Fransız
Uc de Saint Circ 1187 1273 Oksitan
Uc de Saint Circ, 1187 - 1273
Hue de la Ferté 1190 1235 sonrası Fransız
Neidhart von Reuental c. 1190? 1236 sonrası Alman
Neidhart von Reuental, c. 1190? – 1236
Guillaume le Vinier c. 1190 1245 Fransız
Eustache le Peintre de Reims 1195 c. 1240? Fransız
Gilles le Vinier 1195 1252 Fransız
Moniot d'Arras fl. ca. 1225  ??? Fransız
Hadewijch 13. yüzyıl 13. yüzyıl Belçikalı
Jehan Erart c. 1200 1258 Fransız
Adam de Givenchi 1200 1245 sonrası Fransız
Guibert Kaukesel
(Hubert Chaucesel)
c. 1200 1255? sonrası Fransız
Margot c. 1200 1250 sonrası Fransız
Maroie (Maroie de Dregnau de Lille) c. 1200 1250 sonrası Fransız
Reinmar von Zweter c. 1200 1248 sonrası Alman
Sordello c. 1200 1269 sonrası İyalyan
Sordello, c. 1200 - 1269
Wincenty of Kielcza c. 1200 1262 sonrası Polonyalı
Thibaud de Champagne
(Thibaud IV, Count of Champagne;
Theobald I, King of Navarre)
1201 1253 Fransız
Thibaud de Champagne, 1201 - 1253
Richard de Fournival 1201 1260? Fransız
Richard de Fournival, 1201 - 1260?
Gautier d'Épinal (fr) 1202 1272 Fransız
Gertrude of Dagsburg 1205 1225 Fransız
Jehan Bretel c. 1210 1272 Fransız
Martin Codax c. 1210 1270 sonrası İspanyol (Galician)
Martin Codax, c. 1210 - 1270
Thomas Herier c. 1210 1270 sonrası Fransız
Raoul de Soissons c. 1210/1215 c. 1270 Fransız
Guiraut d'Espanha c. 1215 1265 sonrası Oksitan
Lambert Ferri c. 1220 c. 1300 Fransız
Alfonso el Sabio
(Alfonso X, King of Castile)
1221 1284 İspanyol (Castilian)
Alfonso el Sabio, 1221 - 1284
Robert de la Piere 1225 1258 Fransız
Henry III, Duke of Brabant c. 1230 1261 Belçikalı
Guiraut Riquier c. 1230 c. 1292 Oksitan
Guiraut Riquier, c. 1230 – c. 1292
Konrad von Würzburg c. 1230 1287 Alman
Konrad von Würzburg, c. 1230–1287
Adam de la Halle c. 1237 1288 Fransız
Adam de la Halle, 1237?–1288
Meister Rumelant c. 1243 1286/1287 sonrası Alman
Meister Rumelant, c. 1243- 1286/1287
W. de Wycombe c. 1245 1279? İngiliz
Jehan de Lescurel
(Jehannot de l'Escurel)
1250? 1304? Fransız
Ernoul le Vielle de Gastinois
(Ernous li Viele)
c. 1250 c. 1280 Fransız
Franco of Cologne 13. yüzyıl 13. yüzyıl Alman
Der wilde Alexander
(Meister Alexander)
1255 1288 sonrası Alman
Casella 1299 veya 1300 İtalyan
Petrus de Cruce c. 1260 1302 sonrası Fransız
Dom Dinis
(Denis, King of Portugal)
1261 1325 Portekizli
Dom Dinis, 1261 - 1325
Marchetto da Padova c. 1274 1319 sonrası İtalyan
John Kukuzelis c. 1280 1360 Bulgar
John Kukuzelis, c. 1280 - 1360
Philippe de Vitry 1291 1361 Fransız
Philippe de Vitry, 1291 - 1361

Geç dönem Ortaçağ ve rönesans geçiş dönemi (1300-1400 arasında doğanlar)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Doğum yılı Ölüm yılı Uyruğu Resim
Maestro Piero c. 1300 1350 sonrası İtalyan
Guillaume de Machaut c. 1300 1377 Fransız
Guillaume de Machaut, c. 1300–1377
Jacopo da Bologna 1340–1360 1386? İtalyan
Giovanni da Cascia
(Giovanni da Firenze)
1340? 14. yüzyıl İtalyan
Gherardello da Firenze 1320/1325 1362/1363 İtalyan
John Hanboys c. 1320? 1380? İngiliz
Francesco Landini 1325/1335 1397 İtalyan
Francesco Landini, 1325/35–1397
Lorenzo da Firenze
(Lorenzo Masini)
c. 1325 1372/1373 İtalyan
Donato da Cascia c. 1350 1370 sonrası İtalyan
Joachim Domestikos Of Serbia 14. yüzyıl 14. yüzyıl Sırp
Grimace 14. yüzyıl 14. yüzyıl? Fransız
Mönch von Salzburg (Monk of Salzburg) 14. yüzyıl 14. yüzyıl? Alman
P. des Molins 1370 bilinmiyor Fransız
Jehan Vaillant
(Johannes Vaillant)
c. 1330? 1390/1400? Fransız
Johannes Alanus c. 1332? 1373? İngiliz
Vincenzo da Rimini c. 1332? 1364? İtalyan
Bartolino da Padova fl. 1365 1405 sonrası İtalyan
Matheus de Sancto Johanne
(Mayshuet de Joan)
fl. c. 1365 1387 sonrası Fransız
Philippus de Caserta
(Philipoctus de Caserta)
fl. c. 1370 c. 1400 İtalyan
Egardus fl. c. 1370? 1400 sonrası Flaman
Egidius de Francia 14. yüzyıl 14. yüzyıl Fransız
Johannes Cuvelier
(Cunelier)
fl. c. 1372 1387 sonrası Fransız
Franciscus Andrieu fl. c. 1377 c. 1400 Fransız?
Johannes Symonis Hasprois fl. 1378 1428 Fransız
Goscalch (Petrus de Godescalc?) fl. c. 1378/1380 1394? Fransız?
Arrigo (Henrico) 14. yüzyıl 14. yüzyıl İtalyan
Niccolò da Perugia 14. yüzyıl c. 1400 İtalyan
Jehan Suzay fl. c. 1380 1395 sonrası Fransız
Trebor fl. c. 1380 c. 1400 Fransız
Jan of Jenstejn 1348 1400 Çek
Jan of Jenstejn 1348 - 1400
Záviš of Zápy c. 1350 c. 1411 Çek
Antonio Zacara da Teramo c. 1350/1360 c. 1413/1416 İtalyan
Antonio Zacara da Teramo c. 1350/1360 - c. 1413/1416
Jacob Senleches fl. c. 1382 1395 sonrası Fransız
Jacob Senleches, fl. c. 1382 - 1395
Andrea da Firenze
(Andreas de Florentia)
fl. c. 1375 c. 1415 İtalyan
Paolo da Firenze
(Paolo Tenorista)
c. 1355 c. 1436 İtalyan
Solage 14. yüzyıl 1403 sonrası Fransız
Hugo von Montfort 1357 1423 Alman
Hugo von Montfort, 1357 - 1423
Giovanni Mazzuoli
(Giovanni degli Organi)
1360 1426 İtalyan
Grazioso da Padova
(Gratiosus de Padua)
fl. c. 1391? 15. yüzyıl? İtalyan
Martinus Fabri fl. 1395 1400 Hollandalı
Borlet fl. c. 1397? 1409 sonrası Fransız
Aleyn fl. c. 1400 15. yüzyıl İngiliz
Johannes Ciconia c. 1370 1412 Flaman
Matteo da Perugia fl. 1400 1416 sonrası İtalyan
Johannes de Lymburgia c. 1370 1430 Belçikalı
Johannes Tapissier
(Jean de Noyers)
c. 1370 1410 sonrası Borgonyalı
Antonio da Cividale
(Antonius de Civitate Austrie)
fl. c. 1392 1421 İtalyan
Antonello da Caserta 14. yüzyıl 1402? Borgonyalı
Nicolas Grenon c. 1375 1456 Borgonyalı
Oswald von Wolkenstein c. 1377 1445 Alman
Oswald von Wolkenstein, c. 1377 - 1445
Andrea Stefani fl. c. 1399 15. yüzyıl İtalyan
Bartolomeo da Bologna fl. 1405 1427 sonrası İtalyan
Baude Cordier c. 1380 1440 öncesi Fransız
Baude Cordier, c. 1380 - 1440
Thomas Fabri 1380 1420 Flaman
Pierre Fontaine c. 1380 c. 1450 Fransız
Piero Mazzuoli 14. yüzyıl 15. yüzyıl? İtalyan
Nicolaus Ricii de Nucella Campli fl. 1401-20 1436 sonrası İtalyan
Mikołaj Radomski
(Nicolaus de Radom)
c. 1380 15. yüzyıl Polonyalı
Ugolino da Forlì veya Ugolino da Orvieto c. 1380 c. 1457 İtalyan
Leonel Power c. 1370/1385? 1445 İngiliz
Leonel Power, c. 1370/1385? - 1445
Jacobus Vide 1385 1433 Burgonyalı
Queldryk fl. c. 1400 15. yüzyıl İngiliz
Johannes Cesaris fl. 1406 1417 Fransız
Roy Henry
(probably Henry V of England)
fl. c. 1410 15. yüzyıl İngiliz
Byttering
(possibly Thomas Byttering)
fl. c. 1410 1420? İngiliz
Conradus de Pistoia
(Coradus de Pistorio)
fl. c. 1410 15. yüzyıl İtalyan
John Dunstaple c. 1390 1453 İngiliz
Hugo de Lantins fl. c. 1420 1430? Flaman
Richard Loqueville fl. 1410 1418 Fransız
Pycard fl. c. 1410 15. yüzyıl İngiliz veya Fransız
Arnold de Lantins fl. 1423 1432 Flaman
Guillaume Dufay 1397 1474 Burgonyalı
Guillaume Dufay, 1397–1474
Estienne Grossin fl. 1418 1421 Fransız
Gilles Binchois c. 1400 1460 Burgonyalı
Gilles Binchois, c. 1400 - 1460
Johannes Brassart c. 1400 1455 Burgonyalı
Manuel Chrysaphes fl. 1440 1463 Bizans

Zaman Çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

John Dunstaple Leonel Power Oswald von Wolkenstein Johannes Ciconia Solage Jacob Senleches Francesco Landini Jacopo da Bologna Guillaume de Machaut Philippe de Vitry John Kukuzelis Denis, King of Portugal Franco of Cologne Adam de la Halle Guiraut Riquier Alfonso X of Castile Theobald I of Navarre Neidhart von Reuental Peire Cardenal Gautier de Coincy Peire Vidal Walther von der Vogelweide Gaucelm Faidit Pérotin Vaqueiras Blondel de Nesle Arnaut Daniel Beatritz de Dia Léonin Bernart de Ventadorn Jaufre Rudel Hildegard von Bingen Marcabru Abelard William IX of Aquitaine Notker the Stammerer Kassia