Orpheus Leading Eurydice from the Underworld

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orpheus Leading Eurydice from the Underworld
(Orfe'nin Evrediki'yi Yeraltından Çıkartmakta İken Õnünde Gitmesi)
Sanatçı Jean-Baptiste-Camille Corot
Yıl 1861
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 112.3 cm × 137.1 cm (442 in × 540 in)
Konum Houston Museum of Fine Arts, Houston, Teksas, ABD

Orpheus Leading Eurydice from the Underworld (Türkçe:Orfe'nin Evrediki'yi Yeraltından Çıkartmakta İken Õnünde Gitmesi (Orijinal Fransızca ismi: Orphée ramenant Eurydice des enfers) Fransız ressam Jean-Baptiste-Camille Corot'un 1861 yılında hazırladığı Orfe'nin yeraltından Evridiki'yi geri getirmek için çabasını anlatan tablo.

Tuval üzerine yağlı boya ile hazırlanmış olan bu tablonun boyutu 112.3 cm × 137,1 cm 'dir. Günümüzde Houston, Teksas, ABD'de "Houston Museum of Fine Arts (Houston Güzel Sanatlar Müzesi)"'nde bulunup bu muzede sergilenmektedir.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski bir Yunan efsanesinde adı geçen Orfe,[1] tanrı Apollon ile Müzler'den güzel sesli Kalliope'nin oğlu­dur . Çok güzel lir çaldığından ormandaki tüm hayvanlar onu dinlemek için toplanır, ağaçlarla, kayalar bile bu müzikten büyülenir.

Orfe, Evridiki adlı bir orman perisiyle evlenir. Ne var ki, Evridiki günün birinde yılan sokmasından ölür. Kedere boğulan Orfe lirini alıp onu aramak için yeraltına, ölüler ülkesine iner. Ölüler ülkesinin kralı Hades ve karısı Persephone'yi bulur. Çok sevdiği Evridiki'yi bırakmaları için onlara yalvararak şarkı söyler. Ölülerin sonsuza ka­dar acı çekmeye mahkûm ruhları kendi acıla­rını unutup Orfe için gözyaşı dökerler.

Hades bile öyle duygulanır ki, Evridiki'yi koşullu olarak bırakmaya razı olur. Orpheus Evridiki'nin önünde gidecek ama ölümlüler dünyasına ulaşıncaya kadar arkasına dönüp ona bakmayacaktır. Oysa Orfe tam gün ışığına çıkmak üzereyken, Evridiki'nin ken­disini izleyip izlemediğini görmek için arkasına bakar ve o anda Evridiki kaybolur.

Orfe yedi ay boyunca bir mağarada kede­rinden ağlar durur. Bir efsaneye göre daha sonra tanrı Dionysos'a tapan kadınlar, aşkla­rını küçümsediği için Orpheus'u öldürerek paramparça ederler. Müzik, şiir ve düşünce tanrıçaları olan Musalar onun vücudunun parçalarını gömerler. Mezarı başında bir bül­bülün sonsuza kadar şarkı söylediği anlatılır. Orfe'nin liri de gökyüzüne yıldızların ara­sına yerleştirilir.

Yorumlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka plandaki Masa ve Styx merkezindeki ağaç, yaşayan bölge ile ölü bölge arasındaki sınırı temsil eder.

Eserin merkezinde yer alan Orfe ve Evridiki yeraltı gücünü gösteren tablonun geri kalanında küçük ve zayıf karakterleri temsil ederler.

Arka planda, puslu ve karanlık bir ortamda yüz ayırt olmayan karakterler vardır. Bu cehennem gizemli tarafını vurgular.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Erhat, Ezra (2004 ), Mitoloji Sözlüğü İstanbul:Remzi Kitabevi (Büyük Fikir Kitapları Dizisi)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Erhat, Ezra (2004 ), Mitoloji Sözlüğü İstanbul:Remzi Kitabevi (Büyük Fikir Kitapları Dizisi) ISBN 9789751403919