Orgaz Kontu'nun Gömülüşü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orgaz Kontu'nun Gömülüşü
Sanatçı El Greco
Yıl 1586
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 460 cm × 360 cm (180 in × 140 in)
Konum Iglesia de Santo Tomé (Santo Tome Kilisesi), Toledo

Orgaz Kontu'nun Gömülüşü, (İspanyolca: El Entierro del Conde de Orgaz) El Greco tarafından 1586'da yapılmış yağlı boya resim.

Bu duvar resmi, El Greco olarak bilinen, Girit asıllı ünlü Orta Çağ ressamı Doménikos Theotokópoulos'un en ünlü eserlerinden biridir. Resim İspanya'nın eski başkenti, tarihi Toledo kentinde yer alan Santo Tome Kilisesi'nin giriş duvarına resmedilmiştir.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablodan detay

El Greco bu resimde 1323'te ölen Orgaz Kontu'nun gömülmesi sırasında yaşanmış olan bir mucizeyi resmetmiştir. Bu mucizeye göre Orgaz şehrinin, yoksulların ve zayıfların koruyucusu olan hayırsever kontunun cenaze töreninde gökten inen iki aziz (Aziz Agustin ve Aziz Etienne) kontun cenazesini iki taraftan tutarak mezara yerleştirmiştir. Mezar yeri kilisenin içinde ve resmin hemen altındadır. 4.60 x 3.60 metre boyutlarındaki bu duvar resmin ilahi katı (üst kısım) ve dünyevi hayatı (alt kısım) anlatan iki bölümden oluşur. El Greco bu iki ayrı dünyayı adeta iç içe geçmiş biçimde ve son derece birbirine uyumlu biçimde resmetmiştir.

Üst kısımda elinde cennetin anahtarını taşıyan Aziz Petrus, diğer azizler ve melekler cenaze törenine eşlik etmektedir. Alt kısımda ise cenazeye katılan zamanın ve bölgenin önde gelenleri arasında El Greco'nun kendisini (eli ile pantakrator işareti yapan) ve son tarafta El Greco'nun oğlunu da resmetmiştir. Çocuğun cebindeki mendilin üzerinde El Greco'nun imzası ile resmin yapım yılı olan 1578 yazıları dikkati çeker.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]