Operalia

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Operalia, Placido Domingo Dünya Şan Yarışması, yetenekli genç operacıları ödüllendirmek için düzenlenen uluslararası bir şan yarışmasıdır. Her ses kategorisinden, 18-30 yaş arası sanatçılar katılabilir. 1993]] yılında ünlü tenor Placido Domingo tarafından başlatılmıştır.

Yarışma organizasyon merkezi Paris’tir. Ancak yarışmaya her sene dünyanın farklı bir şehri ev sahipliği yapar. Paris, Meksiko, Madrid, Bordeaux, Tokyo, Los Angeles, Washington, Porto Riko, Milano yarışmaya ev sahipliği yapmış şehirlerin bazılarıdır.

Yarışmaya her sene 800-1000 başvuru olmakta, 40 başvuru sahibi yarışmaya davet edilmektedir. Yarışmacılar 4 arya hazırlar; ilk aşamada seçtikleri bir aryayı seslendirir, ikincisinde jürinin bu dört arya içinden seçtiği birini seslendirir. 40 yarışmacının yarısı ilk aşamada elenir. İkinci aşamada geriye kalanların yarısı elenerek sayı 10’a iner; üçüncü aşamada 5 kişi daha elenir ve geriye kalan 5 kişi finalde yarışır. Final gecesi, Placido Domingo’nun yönettiği bir senfonik orkestra eşliğinde yarışılır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]