Once, Upon Time

Vikipedi, özgür ansiklopedi
297c – "Once, Upon Time"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristChris Chibnall
YönetmenAzhur Saleem
Dramaturg
  • Caroline Buckley
  • Rebecca Roughan
YapımcıPete Levy
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri13. sezon
Süre6 bölümlük hikâyenin üçüncüsü, 49 dakika
Tarih14 Kasım 2021 (2021-11-14)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"War of the Sontarans"
"Village of the Angels"

"Once, Upon Time", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun Doctor Who: Flux olarak adlandırılan altı bölümlük on üçüncü sezonunun üçüncü bölümü. İlk kez 14 Kasım 2021 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Yürütücü yapımcı Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Azhur Saleem üstlenmiştir.

Bölümün başrollerinde On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker, Doktor'un yol arkadaşları Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill ve Dan Lewis rolüyle John Bishop yer almıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelecekte Flux, tüm tarihi ve bilgiyi silmiş; Dalekler, Siberler ve Sontaranlar artık kalan gezegenlerin çoğunu işgal ederken, ölümcül zaman parçacıkları kalan nüfusu süpürmekte ve insanlık artık yok olmanın eşiğindedir. Atropos Tapınağı'nda Doktor, zaman fırtınasına atlar ve birçok ayrıntı değişmiş olsa da Dan, Yaz ve Vinder'ı geçmişlerinde saklayarak Swarm'ı oyalar.

Dan, ilgi duyduğu Diane ile randevusunu yaşar, ancak yaşananlar Doktor ona bir hologram olarak görünene ve Diane, Swarm'ın yoldaşı Yolcu tarafından kaçırılana kadar değişmeye devam eder. Yaz, polis ortağıyla konuşurken; Doktor, arkadaşının yerine görünür. Daha sonra Yaz, Doktor ile yer değiştiren kız kardeşine birinci şahıs nişancı oynamayı öğretmeye çalışırken, aniden Ağlayan Melek ekranda belirir ve Yaz, video oyunu konsolunu kırarak Melek'ten kurtulur. Vinder, diktatör Büyük Yılan'a yardım ettiği zamanı isteksizce yeniden yaşamaktadır ve siyasi muhaliflerinin nerede olduğunu bilen insanlarla yasadışı bir ittifak yapan Yılan'ın kötü niyetini ortaya çıkarır. Bu arada komutanının yerinde Yaz görünmektedir. Bu arada Dıjtır da hologram olarak ara ara görünür. En son Vinder, karakolda gerçek aşkına mesajlar gönderirken görülmektedir.

Flux'tan kurtulan Bel, uçsuz bucaksız bir ormanda Daleklerden kaçar. Bir Lupari gemisi bulur, birkaç ışın tabancası toplar ve yıkık evrende Dalek sektöründen Siber sektörüne doğru seyahat eder. Bel bir yatılı partide altı Siber'i öldürür. Ardından etkisiz bıraktığı bir Siber'i öldürmeden önce, birine aşık olduğunu ima eder.

Kendi zaman akışına atlayan Doktor, geçmişteki Kaçak Doktor yüzünün hatırlamadığı bir anısında kendisini bulur. Doktor'un yanında görünürde Dan -Lupari subayı Karvanista'nın yerini almıştır-, Yaz ve Vinder da bulunmaktadır. Ekip olarak, daha yaşlı görünen ve yüz binlerce yolcu depolayan Swarm'la yüzleşmek için Atropos Tapınağı'na baskın düzenlerler. Kaçak Doktor, Swarm'dan habersiz, altı güçlü Mouri rahibini Swarm'ın Yolcularının içine gizler ve onları serbest bırakır.

Tüm bunlar yaşanırken günümüzde On Üçüncü Doktor, Mouri rahiplerini bulur, zaman akışlarını düzeltir ve onları tapınağa dönmeye teşvik eder. Bu arada geçmişini daha çok öğremek isteyen Doktor, bir süre daha kalmak istese de rahipler zaman fırtınasının zararlı etkilerinden korumak için onu geçmiş anılarından zorla ayırır. Doktor birden kendisini evrenin dışından gelen gizemli yaşlı kadın benzeri bir varlık olan Awsok'un yanında bulur. Kadın, Flux'ın kasıtlı olarak Doktor tarafından yerleştirildiğini, bu nedenle kaçınılmaz olarak çöktüğünü ve Doktor'un görevinin boşuna olduğunu iddia ederek Doktor'u azarlar.

Bel'in gerçek aşkı olarak Vinder'ı aradığı ve çocuğunu ve mesajlarını taşıdığı ortaya çıkar. Doktor, Yaz, Dan ve Vinder'ı bugüne döndürür, ancak Swarm'ın yeni Yolcusunun içinde sıkışıp kalan Diane'i görünüşte öldürmesini engelleyemez. Doktor, Bel'i bulmaya karar veren Vinder'ı Flux'un harap ettiği ana gezegenine geri döndürmek için TARDIS'i kullanır. Doktor, Vinder'a kendileriyle iletişim kurması için bir cihaz verir. TARDIS havalandıktan sonra, Yaz'ın telefonundan bir Ağlayan Melek atlar ve TARDIS konsolunu ele geçirir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Once, Upon Time", baş yazar ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall tarafından yazılmıştır.[1]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Jodie Whittaker, On Üçüncü Doktor rolüyle;[2] Mandip Gill, Yasmin Khan rolüyle geri dönmüştür.[3] Ekibe Dan Lewis rolüyle John Bishop katılmıştır.[4] Craig Parkinson konuk oyuncu olarak yer almıştır.[5] Jo Martin, Kaçak Doktor rolüyle geri dönmüştür.[6]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azhur Saleem, birinci blokta beşinci ve altıncı bölümle beraber bu bölümü yönetmiştir.[7]

Yayımlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

"Once, Upon Time", 14 Kasım 2021 tarihinde BBC One'da yayımlandı.[8] Flux olarak adlandırılan altı bölümlük hikâyeyi kapsayan sezonun üçüncü bölümü olarak sunuldu.[9][10]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece Birleşik Krallık'ta 3,76 milyon seyirci tarafından izlenerek Strictly Come Dancing, Top Gear ve Countryfile programlarının ardından o gün en çok izlenen dördüncü program oldu.[11]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Once, Upon Time", Rotten Tomatoes'den %80'lik bir skor elde etmiş ve beş yorum içinde 7,8/10 puan almıştır.[12] Radio Times eleştirmenlerinden Patrick Mulkern, bölümü "Doctor Who'nun en baş döndürücü ve bariz kafa karıştırıcı bölümlerinden biri" olarak belirtmiştir.[13] The Independent'ten Isobel Lewis, aynı şekilde bölümde "anlamsız bir karmaşa" olduğunu, ancak "şaşırtıcı olay örgüsü" içinde bazı "umutlu anlar" olduğunu söylemiştir.[14] The Telegraph'tan Michael Hogan, bu iki yoruma katılmayarak bölümün karmaşa içermesinin genel hedef olduğuna ve "hayranlara yönelik ikramlarla dolu" olduğuna inandığını belirtmiştir.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chibnall Has Written All of Series 13 Solo (Bar One Episode), Confirms Directors". Doctor Who TV. 15 Ekim 2021. 14 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021. 
  2. ^ Collis, Clark (22 Ocak 2020). "Doctor Who star Jodie Whittaker will play time traveler for at least one more season". Entertainment Weekly. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  3. ^ Cremona, Patrick (30 Kasım 2020). "Doctor Who: Mandip Gill says there's "more to come" for Yaz and her mental health storyline". Radio Times. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  4. ^ Foster, Chuck (1 Ocak 2021). "New companion for Series 13". DoctorWhoNews.net. 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  5. ^ Jeffery, Morgan (8 Kasım 2021). "Doctor Who overnight ratings revealed for series 13's War of the Sontarans". Radio Times. 8 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2021. 
  6. ^ Fullerton, Huw (14 Kasım 2021). "Doctor Who brought back another Doctor, and it's about time". RadioTimes. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  7. ^ Laford, Andrea (9 Ağustos 2021). "Doctor Who Series 13 and 2022 specials: directors and casting news". CultBox. 9 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  8. ^ "Once, Upon Time". BBC. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2021. 
  9. ^ Haring, Bruce (9 Ekim 2021). "'Doctor Who: Flux' Unveils Season 13 Trailer, Promises New Villains For Jodie Whittaker Finale". Deadline Hollywood. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2021. 
  10. ^ Mellor, Louisa (9 Ekim 2021). "Doctor Who Series 13 is Titled 'Flux' and Starts On Halloween". Den of Geek. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2021. 
  11. ^ Molina-Whyte, Lidia (15 Kasım 2021). "Doctor Who overnight ratings revealed for episode 3 Once, Upon Time". Radio Times. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  12. ^ "Flux: Once, Upon Time". Rotten Tomatoes. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  13. ^ Mulkern, Patrick (14 Kasım 2021). "Doctor Who – Once, Upon Time review: A feverish kaleidoscope reveals a few delicious gems". Radio Times. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  14. ^ Lewis, Isobel (14 Kasım 2021). "Doctor Who review, 'Once, Upon Time': Even the most feared villains in the Whoniverse can't save this meaningless mess". The Independent. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  15. ^ Hogan, Michael (14 Kasım 2021). "Doctor Who: Flux, episode 3 review: a rollicking, timey-wimey greatest hits package". The Telegraph. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]