Oku no Hosomichi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hokusai tarafından çizilmiş Bashō

Oku no Hosomichi (Japonca奥の細道, aslen Japoncaおくのほそ道), Kuzeye Giden İnce Yol ve İç Kısma Giden Dar Yol olarak tercüme edilen Japon şair Matsuo Bashō'nun Edo dönemi Japon edebiyatının en önemli metinlerinden biri olarak kabul edilen önemli bir haibun eseridir.[1] İlk baskı yazarın ölümünden sonra yayınlandı.

Metin, bir nesir ve şiir seyahat günlüğü şeklinde yazılmıştır ve Bashō'nun 17. yüzyılın sonlarında Edo Japonya'sında yürüyerek destansı ve tehlikeli bir yolculuk yapması sırasında kaleme alınmıştır. Şiirsel eserin anlatımının ufuk açıcı hale gelmesiyle şairin metindeki seyahatleri o zamandan beri pek çok kişiye onun izinden gitmesi ve yolculuğunun izini sürmesi için ilham verdi. En unutulmaz pasajlarından birinde Bashō, "her gün bir yolculuktur ve yolculuğun kendisinin ev" olduğunu öne sürer.[2] Metin aynı zamanda Bashō tarafından çok saygı duyulan Du Fu'nun eserlerinden de etkilenmiştir.[3]

Oku no Hosomichi hakkında Kenji Miyazawa bir keresinde "Sanki Japonya'nın ruhunun kendisi yazmış gibiydi" demiştir.[4]

Buson tarafından çizilmiş Bashō .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bashō 1996b: 7.
  2. ^ Bashō 2000: 3. See also Norman 2008.
  3. ^ Heinrich, Amy Vladeck (1997). Currents in Japanese Culture: Translations and Transformations. Columbia University Press. s. 176. ISBN 9780231096966. 
  4. ^ Norman 2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]