Okapi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Okapia johnstoni sayfasından yönlendirildi)
Okapi
Antwerp Zoo'da yavrusu ile dişi
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Üst familya: Giraffoidea
Familya: Giraffidae
Cins: Okapia
Lankester, 1901
Tür: O. johnstoni
İkili adlandırma
Okapia johnstoni
(Sclater, 1901)
Kongo Demokratik Cumhuriyetinde okapinin yaşadığı alanlar. Mavi: Kongo Nehri; turkuaz: Lomami ve Tshuapa nehirleri; yeşil: Maiko National Park (altta), Mount Hoyo Reserve (sağdaki küçük nokta), Okapi Wildlife Reserve (ortada), Rubi Tele Hunting Reserve (solda)
Sinonimler
  • Equus johnstoni Sclater, 1901
  • Okapia johnstoni Johnston, 1901
  • Helladotherium tigrinum Johnston, 1901
  • Okapia liebrechtsi Major, 1902
  • Okapia erikssoni Lankester, 1902
  • Ocuapia kibalensis Gatti, 1936
Wuppertal hayvanat bahcesinde

Okapi (Okapia johnstoni), zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü.

İlk bakışta görünüşü bir zürafadan daha çok atı andırır ve arka kısmında zebralarda olduğu gibi siyah beyaz çizgileri vardır. Orman zürafası veya Kısa boyunlu zürafa gibi adlandırmalara da rastlanılabilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere Bristol Hayvanat Bahçesi'nde bir Okapi

Okapinin postu çikolata renginde olur, kadifeye benzer ve hafif kırmızımsı parlar. Arka bacaklarının üst kısmında siyah beyaz çizgileri vardır. Yüzü de siyah-beyazdır. Bacakları zürafa gibi olmasa da gayet uzundur. Erkeklerin iki kısa boynuzu olur. Dişilerin boynuzu yoktur. Okapilerin dilleri koyu mavi renktedir.

Okapi ortalama 230 kg ağırlığında, 2 metre uzunluğunda, 1,60 m boyunda olur. Kuyrukları 40 cm uzunluğa varır. Dişiler genelde erkeklerden biraz daha büyüktür.

Yayılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Okapilerin yaşadığı tek ülke Kongo Demokratik Cumhuriyeti'dir. Okapiler ülkenin kuzeyinde ve doğusunda bulunan büyük tropik orman olan Ituri Yağmurormanı'nda yaşarlar. Burada yaklaşık olarak 10.000-20.000 okapi bulunur.

Yaşam Şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Okapiler ot, mantar ve meyve yerler. Gündüz aktiftir ve ormanda hep sabit kalan yollarda dolaşırlar. Dişilerin kendilerine ait bir bölgeleri olur ancak erkeklerin bölgeleri pek sabit değildir.

Okapiler yalnız yaşarlar. Nadiren ufak bir sürü halinde yaşadıklarına da rastlanıldığı olmuştur, ancak hangi sebeple böyle kısa süreli sürüler oluşturdukları sorusu henüz yanıtlanamamıştır.

Ortalama 25-30 yıl kadar yaşayabilirler.[kaynak belirtilmeli]

Okapi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mallon, D.; Kümpel, N.; Quinn, A.; Shurter, S.; Lukas, J.; Hart, J.A.; Mapilanga, J.; Beyers, R.; Maisels, F. (2015). "Okapia johnstoni". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2015: e.T15188A51140517. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T15188A51140517.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 19 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]