Oginski Polonaise

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mihail Oginski
Altıncı polonez ölçüsünün bir parçasının yerleştirildiği 2009 yılı 50 Beyaz Rusyalarus rublesi banknotu.

Oginski Polonaise ya da Polonez Oginski, yazarın adı - Polonaise No. 13,[1] Polonyalı besteci Mihail Oginski tarafında yazılan polonez türü şarkı. Eser 1794 yılında Maladzeçna yakınlarındaki bir evde (şimdi Minsk Voblastı) yazıldı.[2] En tanınan polonezlerden biridir. Çeşitli kaynaklar Oginski'nin bu çalışmayı Rusya kuvvetlerinin yer aldığı Kościuszko Ayaklanması'nın bastırılmasından sonra Lehistan-Litvanya Birliği'ne yazdığını belirtir.

Başlangıçta klavyeli çalgılar için yazılmıştır. Günümüzde çeşitli enstrümanlara dair düzenlemeleri mevcuttur.

"Oginski Polonaise" adını 1971 Belarusfilm yapımı aynı isimdeki filme verdi. 2017 yılına kadar Oginski polonezinin ilk vuruşları Moskova metrosunda, insanlar turnikelerden geçerken seslendirildi.[3]

Eser Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından eski Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'na alternatif olarak düşünüldü, ancak yürürlüğe konulmadı.[4] Kimi otoritelerce Beyaz Rusya Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın bir çeşidi olarak kabul edildi, ancak bu seçeneği reddeden devlet komisyonuna göre, eser resmî bir marş yapmak ve anlamak çok karmaşıktır. Diğer kaynaklara göre, ise komisyon "polonez" kelimsini Polonya'ya çağrışım yapması nedeniyle reddetmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  3. ^ Григорий Вдовин. В московском метро «зайцы» скачут через турникеты под полонез Огинского 6 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Залуский, Анджей (1999). Время и музыка Время и музыка М. К. Огинского. Minsk: Litres. s. 176. ISBN 978-985-7103-58-4.