Kap kumrusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Oena capensis sayfasından yönlendirildi)
Kap kumrusu
Erişkin erkek ve dişi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Columbiformes (Güvercinler)
Familya: Columbidae (Güvercingiller)
Cins: Oena
Swainson, 1837
Tür: O. capensis
Oena capensis
(Linnaeus, 1766)
Oena capensis

Kap kumrusu (Oena capensis), güvercingiller (Columbidae) familyasından bir güvercin türü.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçücük serçe-boyutlarında bir güvercindir, tipik olarak 28–33 cm kanat açıklığıyla 22 cm uzunluğunda ve 40 gr ağırlığındadırlar. Çok uzun siyah bir kuyruk ve boyut ve şekliyle muhabbet kuşuyla benzerlik gösterirler. Kuş tüyü, beyaz bir karnın dışında çoğunlukla gridir ve uçuşta görünür olan ilk tüyler kestane rengidir. Erişkin erkeğin, siyah bir yüzü, boğazı ve göğsü ve bir sarı ve kırmızı gagası vardır. Erişkin dişinin siyahlıkları yoktur ve dip kısmı kırmızı gri bir gagası vardır. Genç kuşlar, kanatlar ve omuzlarda koyu lekelidir ve aksi takdirde dişilere benzer.

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür, akasya ve çalılıklarla yakın çölde bulunur. Bir çalılıkta bir delik yuva inşa eder ve 16 gün boyunca dişi tarafından kuluçkaya yatırılan iki beyaz yumurtayı koyarlar. Yiyecek, otlar, sazlar ve yaban otunun tohumları gibi neredeyse sadece küçük tohumlardır. Çok toplu halde yaşayan değildirler ve genellikle yalnız veya çiftler halindedirler ama su çukurlarında daha büyük sürüleri oluşturur.

Yayılış[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneyde Sahra Çölü ve Madagaskar'dan Afrika'da yaygın yerleşik görülen bir kuştur. Sahası aynı zamanda, Arap Yarımadası ve güney İsrail ve Ürdün'e uzanır. Türkiye'de ise Birecik'te 2009 yılında fotoğraflanmıştır. Oena cinsinde tek türdür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]