Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi
Türkmenistanyň Oguz han adyndaky Inžener-tehnologiýalar uniwersiteti
Harita
Kuruluş2016
TürDevlet üniversitesi
RektörKurbanmurat Mezilov
KonumAşkabat, Türkmenistan

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi (TürkmenceTürkmenistanyň Oguz han adyndaky Inžener-tehnologiýalar uniwersiteti), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, 2016 yılında Türkmenistan ve Japonya arasındaki bilim ve eğitim alanındaki ortaklığını derinleştirmek için önemli bir adım olarak kuruldu.[1] Türkmenistan'daki 19. sivil yükseköğretim kurumudur.[2] Aşkabat'ın Koşi bölgesinde Proje Caddesi'nde Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi binasını kısmen kullanmaktadır.

Müfredat[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite, Biyoteknoloji ve Ekoloji, Kimya ve Nanoteknoloji, Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Teknolojisi, Ekipman ve Elektronik ve Yenilikçi Ekonomi olmak üzere altı fakülteye sahiptir. Yine Malzeme Bilimi, Nanomalzemeler, Kimya Teknolojisi, Biyoteknoloji, Ekoloji ve Doğa Yönetimi, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgisayar Bilimleri, Otomasyon ve Kontrol, Elektronik ve Nanoelektronik, Robotik ve Mekatronik, Biyotıp Elektronik ve İnovasyon Bilimleri olmak üzere 12 daire bulunmaktadır.

Kampüs[değiştir | kaynağı değiştir]

Kampüs, Ana bina (Rektörlük, Biyoteknoloji, Ekoloji ve Doğa Yönetimi Bölümü, Biyotıp Elektronik, Otomasyon ve Kontrol, Elektronik ve Nanoelektronik, Robotik ve Mekatronik), Kimya ve Nanoteknoloji (Malzeme Bilimi, Nanomalzemeler, Kimyasal Teknoloji, Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgisayar Bilimi), Yenilikçi Ekonomi (İnovasyon Bilimleri Bölümü, Dil hazırlık öğrencileri), Bilim ve Araştırma Merkezi, Sağlık ve Spor Merkezi, Kütüphane ve Yemekhane ile iki yurt olmak üzere sekiz binadan oluşmaktadır. Ayrıca futbol, tenis, açık ve kapalı basketbol ve voleybol sahaları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Head of Turkmenistan and President of Japan's University of Tsukuba Discuss Aspects of Cooperation in Science and Education". TDH. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  2. ^ "Turkmen Universities | National Erasmus+ Office in Turkmenistan". erasmusplus.org.tm. 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020.