Oğuz Kalelioğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oğuz Kalelioğlu
E.Kur.Kd.Alb./Yrd.Doç.Dr.
Doğum23 Nisan 1945 (78 yaşında)
Artvin, Türkiye
BağlılığıTürkiye Türkiye
Hizmet yılları1970-1997
RütbesiAlbay
Çatışma/savaşlarıKıbrıs Barış Harekâtı
ÖdülleriTSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Eser Yazma Şerit Rozetleri, Kıbrıs Savaş Madalyası

Oğuz Kalelioğlu (d. 23 Nisan 1945, Artvin), Türk emekli asker, Kıbrıs mücahidi ve akademisyen.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1945 yılında Artvin'de doğmuş, ilk ve orta tahsilini İzmit'te tamamlamıştır.[1] Babası Tekel Müdürü Sadi Kalelioğlu, annesi Dürdane Kalelioğlu'dur. Kara Harp Okulu'nu tamamlayarak, 1966 yılında Topçu Subayı olmuştur. Farklı kıtalarda Batarya Komutanlıkları ve Harp Okulu Öğrenci Alayı'nda görev yapmıştır. 1973 yılında Kıbrıs'a atanarak, Mağusa Mücahit Tabur Komutanı olmuştur. Harp Akademileri'ni 1978 yılında tamamlayarak, Adıyaman ve Şanlıurfa'da Kurmay Yüzbaşı olarak görev yapmıştır. Yurtdışında değişik ihtisas kurslarına katılan Oğuz Kalelioğlu daha sonra NATO Karargahı'nda Daire Başkanlığı ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği koordinatörlüğü yapmıştır. 1990 yılında 105 nci Topçu Alay Komutanı olmuş ve 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı'nda Psikolojik Harp Daire Başkanlığı'nı kurarak dönemin dış tehdidi Yunanistan ve iç tehdidi PKK üzerine demoralize çalışmaları yapmıştır. 1997 yılında kadrosuzluk sebebi ile emekli olmuştur. Türkiye ve KKTC vatandaşıdır. Evli ve iki çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.

Çalışma Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'dan emekli olduktan sonra, 1997 yılında dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın daveti üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nda danışman olmuştur. 12 Nisan 2002 tarihinde Eyüp Müftülüğü Konferans Salonu'nda, İstanbul Müftüleri ve din adamlarına "Türkiye'nin Jeopolitik Konumu ve Dünyadaki Yeri" konulu konferans vermiştir.[2][3] 2011 yılında Millî Düşünce Merkezi'nde "Askeri ve Siyasi Açıdan Çanakkale Zaferi,[4] Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan Anılar[5], Bayrağımızın Mânâsı ve İslamiyet[6] ve Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı[7]" konulu konferanslar vermiştir. Yüzbaşı olarak Adıyaman'da görev yaptığı sürede halk sanatçılarından bir orkestra oluşturmuş ve daha sonra bu orkestranın hikâyesi Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez'in yönettiği Beynelmilel isimli filme esin kaynağı oluşturmuştur. 2006 yılında Ankara Üniversitesi'ne doktora tezini vererek tarih doktoru unvanını almıştır ve yardımcı doçent olarak Gazi Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi'nde "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi" dersleri vermektedir.

Kıbrıs Barış Harekâtı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oğuz Kalelioğlu, Eylül 1973 tarihinde Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)'nda göreve başlamış ve 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtına katılmıştır. Tabur Komutanı olarak 8000 kişilik üstün Yunan-Rum kuvvetlerine karşı, depolardan çıkartılmış, Osmanlı Devleti döneminden kalma namluları paslı silahlar ile, suyu ve cephanesi zayıf 800 kişilik Mağusa halkı ile karşı koymuş,[8] Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nin geliş süresine kadar, Mağusa Kalesi'ni 1 ay savunmuştur. Rum Millî Muhafız Ordusu (RMMO) 1 nci Yüksek Askeri Taktik Komutanı Tuğgeneral Konstantin Corcakis; Rum ve Yunan kuvvetlerinin, Türk kuvvetlerinden kat be kat fazla olduğunu, dayanmalarının mümkün olamayacağını, teslim olmalarını, Tabur Komutanı Oğuz Kalelioğlu'nu Barış Gücü helikopteri ile hiçbir zarar görmeden Türkiye'ye götüreceğini, aksi takdirde adadaki bütün Türklerin katledileceğini bildirmiştir. Oğuz Kalelioğlu, Türklerin teslim olması için ısrara gelen Birleşmiş Milletler Barış Gücü İrtibat Subayı'na "Beni buraya gönderen Yüce Türk Devleti, düşmanı çok görünce teslim ol demedi, bilakis çarpışarak şehit olmamı emretti" demiştir ve ne pahasına olursa olsun Mağusa'nın teslim edilmeyeceğini belirtmiştir.[9][10] Yunan-Rum kuvvetleri 5 taburdan fazla birliği askeri ve sivil bir konvoy ile Girne bölgesine kaydırmak istemesi üzerine, Sakarya Bölük Komutanı Kadir Bayraktar'a "Hedef, konvoyun ilk aracıdır. Gazanız mübarek olsun!" diyerek, ilk atış emrini vermiştir.[2] Harekât sonucunda bugünkü Gazimağusa"nın Türk bölgesinde kalmasını sağlamıştır ve Mağusa'ya "Gazilik" unvanını kazandırmıştır.[11] Harekâtta göstermiş olduğu başarı nedeniyle, kendisine ev ve araba verilmek istenmiş, fakat "Vatan görevimizi yaptık" diyerek geri çevirmiş, bunun üzerine Oğuz Kalelioğlu'na ithafen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa kentindeki Mağusa Kalesi'nin yanına 6.5 metre boyunda heykeli dikilmiştir.[12]

Siyasi Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Emekli Topçu Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, Kıbrıslı mücahitlerin teşvikleri üzerine Kıbrıs'a dönerek, 2003 yılında Kıbrıs Adalet Partisi[13] (KAP)'ni kurmuştur ve partinin genel başkanlığını yürütmüştür.[14] Kıbrıs Adalet Partisi, 19 Nisan 2009 Kuzey Kıbrıs parlamento seçimleri'ne katılmamıştır.[15] Parti, merkez sağ siyasi pozisyonunda olup, Milliyetçilik ideolojisini benimsemiştir ve parti aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birleştirilmesini amaçlayıp bağımsız bir devlet oluşturmak için hazırlanmış bir Birleşmiş Milletler (BM) planı olan Annan Planı'na karşı olduğunu belirtmiş ve çalışmalar yürütmüştür. Daha sonra 2006 yılında dönemin Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın daveti üzerine DYP'de Basın ve Propaganda Başkan Yardımcısı olmuş,[16] ve dönemin DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük ile çalışmıştır.

Madalyaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İşte Gerçek Psikolojik Harp
  • Atatürk İlke ve İnkılâpları (2001)
  • Muş Yemen Türküsü Gerçeği (2006)
  • Türk Yunan İlişkileri ve Megali İdea (2007)
  • Kıbrıs Barış Harekâtı ve Gazi Mağusa Savunması (2011)
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (2014)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kim Kimdir? 26 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., FORSNET.
  2. ^ a b Oğuz Kalelioğlu için Ahde Vefa Örneği 15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Prof.Dr.Tahir Tamer Kumkale.
  3. ^ Dış Tehditlere Dikkat[ölü/kırık bağlantı], Haber Arşivi.
  4. ^ Oğuz Kalelioğlu - Askeri ve Siyasi Açıdan Çanakkale Zaferi[ölü/kırık bağlantı], Oğuz Kalelioğlu - Askeri ve Siyasi Açıdan Çanakkale Zaferi
  5. ^ Oğuz Kalelioğlu - Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan Anılar[ölü/kırık bağlantı], Oğuz Kalelioğlu - Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan Anılar
  6. ^ Oğuz Kalelioğlu - Bayrağımızın Mânâsı ve İslamiyet[ölü/kırık bağlantı], Oğuz Kalelioğlu - Bayrağımızın Mânâsı ve İslamiyet
  7. ^ Oğuz Kalelioğlu - Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı[ölü/kırık bağlantı], Oğuz Kalelioğlu - Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı
  8. ^ Kumkale, Tahir Tamer (2013). Kıbrıs'ta Sona Doğru. Zeytinli. s. 167. ISBN 9781490436883. 
  9. ^ Kumkale, Tahir Tamer (2013). Kıbrıs'ta Sona Doğru. Zeytinli. s. 64. ISBN 9781490436883. 
  10. ^ Diyanet (Temmuz 2011). "Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Magosa Savunması". Diyanet Dergisi, 127. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2013. 
  11. ^ Öztürk, Saygı (22 Nisan 2002). "İşte O Asker, İşte O Heykel!". Star. 
  12. ^ O haberler, yargı bağımsızlığı konuşulurken geldi 6 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Saygı Öztürk-SÖZCÜ.
  13. ^ Turkish Republic of Northern Cyprus: Political parties 17 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ivan Sache.
  14. ^ "Diyanet'in asker danışmanı Kuzey Kıbrıs'ta parti kurdu". Zaman. 11 Haziran 2003. 14 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2009. 
  15. ^ "UBP 1'inci". Star Kıbrıs. 20 Nisan 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2009. 
  16. ^ Heykeli dikilen komutan DYP’de 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ANKA-26.10.2006.