Nusratlı, Ayvacık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.52, 24 Aralık 2016 tarihinde Ushuaia1 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17967963 numaralı sürüm
Nusratlı
Harita
Çanakkale
Çanakkale
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇanakkale
İlçeAyvacık
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam290
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0286
İl plaka kodu17
Posta kodu17860

Nusratlı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün bugünkü yeri, M.Ö.'si yıllara ait, tarihi Gargara (Küçükkuyu)[1] ile Paleo Gargara[2] şehir devletleri kalıntıları arasındadır.

İlk yerleşim
Köyün kuruluşu ve adı ise; Rivayete göre 15. yüzyıla uzanmaktadır. Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferine (1516-1517) yöreden katılan Yörük delikanlılarından dördü, sefer dönüşü, köyün bugün bulunduğu yerin 1 km doğusunda bulunan Musatpınarı mevkiine[3] konaklarlar ve yerleşerek oba oluştururlar. Burası aynı zamanda Edremit-Ezine arsında yer alan meşhur "Yağcı Yolu" üzerinde önemli mola yeridir. "Mısırat Pınarı' nda konakladık" sözü, daha sonraları yolcular arasında çok söylenir olmuştur. Ancak burası hem yol üzerinde olması hem de denize açık yönde olması nedeniyle korsan baskınlarına maruz kalmıştır. Tepedeki lokantanın olduğu yer mezarlıktır.
Bugünkü yerleşim yeri
Korsanlardan korunmak ve daha rahat bir yaşam için köyün bu günkü yerine göç edilmiştir. Burası tepe arkasındadır. Arıklı, Büyük Çetmi (Y.Yurt), Küçük Çetmi, Adatepe gibi komşu köyler de hep tepe arkasına gizlenmişlerdir. İlk evlerin kurulduğu yere bir de mektep yapılmıştır. Burası halen "mektep önü" diye anılmaktadır. Terk edilen bölge ise uzun yıllar yaylacılık için kullanılmıştır. Bugün de yayla evleri bulunmaktadır.

Coğrafya

Kaz Dağı'nın güney yamaçlarında kurulmuş olan köy, Yeşilyurt, Yeniçam ve Arıklı Köyleri'yle komşudur.

İzmir-Çanakkale Karayoluna 150 metredir. Ayrıca Küçükkuyu-Behramkale sahil yoluna 5 km toprak yol ile bağlıdır. Küçükkuyu 8, Ayvacık 17 km'dir.

Sınırları
Doğuda Asmalı Dere, Hendem Kayası; kuzeyde Çakmak, Çarşılı Tepe, Dikili Taşı, Koca Kayası; batıda "Orman Yangın Binası", Atatürk Yolu, Herek Deresi, Çatak Deresi, Soğucaksu Deresi, Değirmen Deresi; güneyde Ederemit Körfezi.
Arazi yapısı
Kaya zemin ve engebeli arazi yapısına sahiptir.
Köyün mahalleleri
Hasan Obası, Kız Taşı ve Küpyanı Mahalleleri vardır.

Kültür

4 aile yapısı
Yaşlıların verdiği bilgilere ve eski nüfus kayıtlarına göre köy, dört geniş ve köklü sülaleden oluşmaktadır[4].
Milli Mücadele yılları
İşgal yıllarında köye dört Rum aile yerleştirilmiş. Ancak savaş sonunu beklemeden köyü terk etmişlerdir.
Milli mücadele yıllarında ise çevre köylerinde etkilendiği gibi "Rum Köyü-Çete Köyü" gruplaşmasından...[5] etkilenmiştir. Milli çetelere destek vererek "Çete Köyü" olmuştur.
Cumhuriyet dönemi
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Cumhuriyet'e tam destek verilmiştir. Atatürk İlke ve İnkılapları ışığında ve laik-demokratik çizgi doğrultusunda yenilikler çabuk benimsenmiştir. Çok partili sisteme çabuk uyum sağlanmış ve yörede ilk kadın aza seçilen köy olmuştur.
Cumhuriyet Dönemi Muhtarlarımız
1-Saffet Yıldırım 2-Zekeriya Eroğlu 3-Hakkı Erdem 4-Ömer Yılmaz 5-Hasan Güngör 6-Reşat Bilgen 7-Sabri Yılmaz 8-Muhittin Yılmaz 9-İsmail Koç 10-İbrahim Kocakuşak 11-İsmail Bozcaada 12-Hayrattin Solak 13-Mustafa Özel 14-Ali Dönmez15-Metin Tunca

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 240
2000 290
1997 269

Altyapı bilgileri

Su kaynakları
Mısıratlı Oba, Mısıratlı Köyü olmuştur. Köyün yerleştiği yere 3 tane de çeşme yapılmıştır. Bunlar; Yukarı Çeşme, Mektep önü Çeşmesi ve Bayram yeri Çeşmesi'dir. Ancak az bir zaman sonra, bilinmeyen bir sebepten dolayı, bu üç çeşmenin suyu, içme suyu olarak kullanılmamaya başlanmıştır. Bu dönemde köyün hemen kenarına bir cami inşa edilmiştir. Caminin önüne de bir çeşme yapılmıştır (Rumi:1001)[6]. Çeşmenin yönü doğuya ve köye dönüktür
. Ayrıca misafir ağırlama geleneğinin devam etmesi için Yağcı Yolu üzerine bir "tekke"[7] ve tekkenin ardına bir de çamaşırlık yapılmıştır. Bu çeşmelerin suları köyün 1 kilometre kuzeybatısından, değirmen çalıştırılan "subaşı" mevkiinden toprak (künk) borularla getirilmiştir.
Tekke (Aş evi)
Yoldan gelip geçenlere hayır ve yardım amacıyla kurulan tekke, uzun yıllar yolculara ve kervanlara hizmet vermiştir. Köy halkının tekkeye, tekkenin de köy halkı üzerine çok olumlu etkileri olmuştur. Köy halkının yardım kuruluşlarına önemli yardımları halen devam etmektedir. Köy sınırları içinde yol üzerinde çok sayıda hayır çeşmesi vardır. Ayrıca son yıllarda çevre köyler arasında, ilk yardım derneğini kuran köy olmuştur. Bunun etkisi olsa gerek ki; "Musuratlı" ismi 1967'den sonra[8] "Nusratlı"[9] olarak değiştirilmiştir.
Sağlık durumu
Köyde hastalık nedeniyle genç ölüm görülmemektedir. İklim geçiş alanı ve temiz havasıyla astım, bronşit, verem gibi hastalıklara rastlanmamaktadır. Kaba ancak temiz ve devamlı akan 500 yıllık çam suyu vardır ve yüzyıllardır kuyu suyu kullanılmamaktadır. Ayrıca 1990'lı yıllarda getirilen "Nusratlı Gurup Suyu", yumşak ve iyi içimlidir.
. Köy; 1957'de kanalizasyona, 1964'te elektriğe, 1960'da taş döşeme yollara, 1973'te su şebekesine, 1990'da Sağlık Evine, 1991'de tam otamatik telofon santraline, 1992'de Sağlık Evi'ne kavuşmuştur. Köyde kalp ve damar rahatsızlıklarına çok az rastlanılmakta ve ölüm ortaklaması 80 yaşın altına düşmemektedir.

Kaynakça

  1. ^ Gargara (Küçükkuyu) = "Adramyttenos Körfezi'nin kuzey kıyısında, Assos'a yüz yirmi stadia uzaklıkta bir burun üzerinde Gargara'ya gelinir." (Kaynak: Strabon'un Antik Anadolu Coğrafyası, sayfa 106
  2. ^ Paleo Gargara (Koca Kaya Tepesi) = Nusratlı köyünün kuzeyinde bulunan tepe (kaya). Kaynak: Kültür Bakanlığı Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 03.12.1998 tarih ve 5056 sayılı arkeologlar; R. Kasap ve N. Sevinç imzalı, Müdür Ömer Yürükoğlu onaylı 1. derece arkeolojik sit alanı yazıları
  3. ^ Mısıratpınarı = Mısır' dan gelen atlıların pınarı
  4. ^ Mollaoğulları, Fettahoğulları, Pirahmetoğulları, Kocakuşakoğulları.
  5. ^ Rum Köyü Çete Köyü = İşgal yıllarında, Rum birliklerinin bazı kıyı köylerinde karargahlar kurmasıyla oluşan gruplaşmadır. Rum askeri bulunan köylere çeteler giremezken, çetelerin yardım aldığı köylere de Rum askerlerinin girmesi zorlaşmıştır.
  6. ^ Şu anda köyün ortasında kalmış olan çeşmede 1585 (miladi) tarihli kitabe vardır.
  7. ^ Tekkenin yeri, yeni köy camiinden dik aşağı inen sokağın sonunda sol tarafta merhum Ali Nal'ın bahçe yeridir. Aynı şahsın geçmiş ailesi tekkenin işçiliğini yapmıştır.
  8. ^ 1967 Çanakkale İl Yıllığı'nda köyün adı "Musratlı" geçmektedi
  9. ^ Nusrat = Yardım eden

Mehmet BİRCAN (KÖY İNCELEMELERİ)

Dış bağlantılar