Nindokai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nin Do Kai (Kanji)

Nindokai tanım olarak insanın kendisini savunabilmesiyle ilgili bir sistemin adı olup, Japon ve diğer dövüş sanatlarını esas almak suretiyle yapılabilen bir savunma tekniği üzerine kurulmuş tur. İlk etapta tasarım halinde bulunan sistemin fiiliyata konulması Almanya’da 1990 yılında Dr. Gerhard Schönberger tarafından yapılmış olup, 21. yüzyılın bir buluşu olarak günden güne gelişme göstermesiyle bu sistem Emniyet ve Güvenlik birimlerince kabul görmüş ve gün geçtikçe bu husustaki taleplerde büyük artışlar olmuştur.

Nindokai savunma sanatını anlayıp uygulayabilecek duruma gelen kimselerin, kendilerini karşısındaki hasımlarına karşı daha kolay şekilde korumak, daha çabuk ve atik davranmak suretiyle doğabilecek tehlikeyi bertaraf etmek, böylece de saldırıyı önlemek suretiyle insanın hayatta kalmasını sağlamak ve en az riskle tehlikeyi geçiştirmek gibi temel işlevleri bulunmaktadır.

Sözcük olarak Nindokai: Nin = devamlı, Do = yol, ka = Okul hecelerinin birleşmesinden oluşmakta; ve devamlılık ilkesini öğretip benimseten okul anlamına gelmektedir. Yorum olarak: devamlı hayatta kalabilmek için bilinmesi gerekli bir sanat şeklinde mütalaa edilebilir; bununla beraber Nindokai’ı geleneksel manada böyle algılayıp, onun, ne bir dövüş sporu ne de dövüş sanatı şeklinde anlam şekillendirmesine yer verilme melidir. Ziyadece bunun bir insanın kendisini savunması metodudur diye mütalaası yerinde olur.

Dövüş spor çeşitlerinden örneğin Judo genelde insanın kendisini yarışma için yönlendirmesini sağlar. Çok kuralcıdır, Judo yapanın daha teknik olarak en az yara almasına ya da riski en aza indirme gibi yararlar sağlar.

Birçok dövüş sanatları vardır ki bunlar eski geleneksel tekniklerle kendini korumaya adamış Samuray zamanından kalma dövüş tarzlarını öğretirler. Ancak bunlar uygulaması kolay olmayan öğretiler olup, zamanımıza adapte etmekte zorlanılmaktadır. Bu sanat esas itibarıyla eski tarz savunma sistemlerini temel almak suretiyle güncelleştirilmiş hale konulmuştur, eleştiriler almış olmakla beraber Bruce Lee eleştirilerinin asıl yöneltiği hususu Jeet Kune Do teşkil etmektedir.

Bütün bunlara karşın Nindokai savunma sisteminin temelinde, açık olarak bellidir ki, Japon dövüş sanatları yatmaktadır. Bunun yanı sır çoğu temel teknikler: duruş, yuvarlanma, düşme geri çekilme ve antrenmanda uygulanacak adabı muaşeretler ve gösterilecek nezaket kuralları keza töre adabı bu sanatı uygulama unsurlarını teşkil etmektedir..

Emniyet ve güvenlik birimlerinin uygulamaya koyduğu bu savunma sanatı, sadece bu birimlerle kaymayıp aynı zamanda askeri birlik ve ünitelerinde artık itibar ettiği ve yararlandığı bir savunma sanatı haline gelmiş bulunmaktadır. Ne var ki askeri sahada silahlı tekniklerin yanında bunun tatbik edildiği uygun bulunmaktadır.

Kaideten özellikle askeri sahada savunmalarda silahlı teknikler uygulanır, ancak öyle haller vuku bulabilir ki bu sanatın kullanılması zarureti ile karşılaşılabilir, işte böyle haller için bu sanatın bilinip kullanılmasında ve bu amaçla bir kadro oluşturulmasında yararlar olduğu savunulmaktadır.

İlaveten bu sanatın, belli birtakım metot, prensip çerçevesinde yapılması, ayrıca içgüdüsel ve mantıklı bir şekilde yapılmasının da hem bünyeye yararı hem de kendini asgari riskle korumayı öğretir.

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]