Nina Schenk Gräfin von Stauffenberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elisabeth Magdalena "Nina" Schenk Gräfin von Stauffenberg (27 Ağustos 1913 – 2 Nisan 2006) 20 Temmuz 1944'te Adolf Hitler'e başarısızlıkla sonuçlanan bir suikastin lideri olan Kıdemli Albay Claus Schenk Graf von Stauffenberg'in karısıydı. Planın başarısızlığının ardından tutuklandı ve hapsedildi, bu sırada en küçük çocuğunu teslim etti.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya İmparatorluğu'nda, Kowno'da (şimdiki Kaunas, Litvanya) Magdalena von Lerchenfeld isminde doğdu. "Nina" takma adıyla biliniyordu. Babası Bavyera asilzadesi ve politikacı Başkonsolos Gustav Freiherr von Lerchenfeld'di (1871-1944). Baltık-Alman soylu kadını olan annesi Anna Freiin von Stackelberg (1880–1945) idi. Nina, Prens Philip'in üçüncü kuzenidir.

Nina von Lerchenfeld ve Claus Schenk Graf von Stauffenberg 26 Eylül 1933'te Bavyera'da Bamberg'de evlendi ve bu evlilik Nina'yı Kontes (Gräfin) von Stauffenberg yaptı. Nina'nın ve Claus von Stauffenberg'in annelerinin ikisi de Lutheran olsa da, çiftin çocukları Stauffenberg'in babasının isteklerine göre Roma Katolikleri olarak büyütüldü.

Kocasının Hitler'e suikast girişimi başarısızla sonuçlandıktan sonra (ertesi akşam idam edildi) Kontes von Stauffenberg, Gestapo tarafından tutuklandı ve Nazi hükûmeti tarafından eski eski Sippenhaft yasası uyarınca gözaltına alındı. Beş çocuğu, Aşağı Saksonya'daki Bad Sachsa'da Meister soyadı altında bir yetimhaneye yerleştirildi. Kocasının ölümü sırasında Stauffenberg hamileydi ve Ocak 1945'te Frankfurt an der Oder'daki Nazi doğum merkezinde hapsedilirken beşinci çocuğu Konstanze'yi doğurdu. Aynı yıl, kendi annesi Anna, bir Rus gözaltı kampında öldü.

II. Dünya Savaşı'nın sonunda Stauffenberg, İtalya'nın Güney Tirol eyaletine taşındı. Orada Nazilerce el koyulan mülkünün kurtarılması karşılığında rehin tutuldu. Savaştan sonra ailesiyle birlikte Baden-Württemberg, Lautlingen'deki Stauffenberg aile yerleşkesinde yeniden bir araya geldi. 2 Nisan 2006'da Bavyera'nın Bamberg yakınlarındaki Kirchlauter'da 92 yaşında öldü.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Countess von Stauffenberg". The Telegraph. 5 Nisan 2006. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018. 
  2. ^ "Stauffenberg-Enkelin feiert Hochzeit in Kirchlauter". Infranken. 21 Eylül 2014. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018.