Nina Ananiaşvili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nina Ananiaşvili
Nina Ananiaşvili
Doğumნინო ანანიაშვილი
Nino Ananiaşvili

19 Mart 1963 (61 yaşında)
Tiflis, Gürcistan SSC, SSCB
MilliyetGürcistan
MeslekBalerin
Etkin yıllar1981-günümüz
Evlilik
Grigol Vaşadze (e. 1988)
Çocuk(lar)2

Nina veya Nino Ananiaşvili (Gürcüceნინო ანანიაშვილი; d. 19 Mart 1963, Tiflis), Gürcü balerin. Gürcistan Devlet Balesi'nin sanat yönetmenidir. Daily Telegraph tarafından tüm zamanların en büyük on iki balerininden biri olarak tanımlandı[1] ve 2002'de US Dance Magazine tarafından Yılın En İyi Balerini seçildi. Ananiaşvili; Sovyet, Rus ve Gürcü bale sahnesinde önemli bir yer edindi.

Demir Perde'nin yıkılmasından kısa bir süre önce, 1987'de bir New York Dergisi eleştirmeni, Nina Ananiaşvili'yi "Bolşoy'un Giselle ile ilgili en iyi şey" olarak övdü.[2] 2014 yılında, 1991 yapım Giselle'de Bolşoy balesi ile yaptığı performansın bir filmi yayımlandı.[3]

Erken dönemi ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ananiaşvili, Gürcistan SSC'nin başkenti Tiflis'te doğdu. Babası Gedevan ve iki ağabeyi Giorgi ve Levan jeologdu; annesi filolog Lia Gogolaşvili idi. Hasta bir çocuktu ve 4 yaşında anne babası sağlığını iyileştirmek için buz patenine başlamasını sağladı. 10 yaşında Gürcistan'da kendi yaş grubunda şampiyon oldu.

Bir dans öğretmeninin buz üzerinde nasıl hareket ettiğini gördü –özellikle dengesini ve kollarını nasıl kullandığını ve ölmekte olan Kuğuyu patenlerde gerçekleştirmesini sağladı. Sonra öğretmen, Nina'yı bir tiyatroya götürdü ve ona, Bolşoy baş balerin Maya Plisetskaya gibi sahnede oynarsa giyebileceği tüylü kostümü gösterdi.

1969'da Ananiaşvili, Gürcistan Eyalet Koreografi Enstitüsü'ne girdi. Tamara Vıhodtseva, oradaki ilk öğretmeniydi. Büyük Vahtang Çabukiani de küçük Nina'yı kanatları altına aldı. İlerlemesi o kadar etkileyiciydi ki, Nina'nın eğitimine orada devam etmesine izin vermesi için ebeveynlerini ikna eden Moskova Koreografi Enstitüsü'nden öğretmenlerin dikkatini çekti. 1976'da ana öğretmeninin Natalya Zolotova olduğu Moskova Koreografi Enstitüsü'ne girdi. 1980 yılında, Copula'nın bir okul prodüksiyonuyla sahneye çıktı. 1981'de mezun oldu ve Bolşoy Tiyatrosu'na girdi.

Bale kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşoy Tiyatrosu'nda Nina, Sovyetler Birliği'nin iki öğretmeni Raisa Struchkova ve Marina Semenova'dan ders aldı. 1982 yılında, halen bir kolordu üyesi olmasına rağmen, bir Almanya turu sırasında Swan Lake'de Odette / Odile olarak şirketteki ilk ana rolünü oynadı. O yıl yabancı bir bale topluluğu olan Kanada Alberta Balesi ile ilk kez sahneye çıktı. 1983'te solist rütbesine terfi edildi ve ilk kez memleketi Tiflis'te profesyonel olarak sahne aldı. Sonunda baş balerin olmak için yükseldi. O, Andris Liepa ile birlikte 1988'de New York City Ballet'e konuk oyuncu olarak katılan ilk Sovyet dansçısıydı ("Raymonda Variations", "Apollo" ve "C senfoni"de dans etmişti). Sonraki yıllarda, Nina Ananiaşvili uluslararası bir bale süperstarı oldu. Ananiaşvili ayrıca Danimarka Kraliyet Balesi ile sahne alan ilk Sovyet balerin olma onuruna sahipti ve ulusal olarak kabul edilen Danimarkalı usta August Bournonville tarafından La Sylphide ve Napoli gibi parçalarda dans etmesi özel bir zafer olarak kabul edildi.

Kuğu Gölü'ndeki Odile olarak Ananiaşvili.

Kariyeri boyunca çeşitli ülkelerde (misafir sanatçı olarak oynadığı yerlerin çoğunda) birçok bale tiyatrosunda performans sergiledi: Bulgaristan, Danimarka, Arjantin, Finlandiya, Gürcistan, Almanya, Macaristan İtalya, Japonya, Monako, Norveç, Portekiz, Rusya, Sırbistan, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri. 1986'da, uluslararası ilişkilerdeki gerginliğin neden olduğu uzun bir aradan sonra, Bolşoy dansçılarının bir kez daha Batı'yı gezmelerine izin verildi. Ananiaşvili'nin Londra'daki Raymonda performansı hem halk hem de eleştirmenler tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. O yıl kariyerinde bir dönüm noktasıydı. Mikhail Gorbaçov'un politikaları nedeniyle 1986'dan beri Sovyetler Birliği dışında konuk performansları kabul etmesine izin verildi (bkz. Perestroika ve Glasnost).

Kuğu Gölü'ndeki Odette olarak Ananiaşvili.

Çeşitli yarışmalarda iyi performans gösterdi: 1980'de Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen 10. Uluslararası Bale Yarışması'nın genç grubunda Altın Madalya kazandı; 1981'de o ve Andris Liepa, Moskova'daki 4. Uluslararası Bale Yarışması'nın genç grubunda Grand Prix kazandı (Andris Liepa burada Altın Madalya aldı). 1985'te Moskova'da 5. Uluslararası Bale Yarışması'nda kıdemli grupta Altın Madalya kazandı; 1986'da o ve Andris Liepa, Jackson, Mississippi, ABD'de düzenlenen 3. ABD Uluslararası Bale Yarışması'nda Grand Prix ödülünü kazandı.

1993'te Amerikan Bale Tiyatrosu'nun baş dansçısı oldu ve 1999'da aynı rütbeyle Houston Ballet'e katıldı. Şirketin Rus-Amerikan yapımı Swan Lake'de Boston Balesi ile ilk kez sahneye çıktı. Başarılı stil ve nadir dramatik yetenek, Nina Ananiaşvili'yi modern zamanların en çok tanınan dansçılarından biri yapmıştır. Yeni atanan Gürcü cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, hükûmetin desteğini vadederek Ananiaşvili'den ulusal gururu artırmak için şirketi yeniden kurmasını istedi. Tiflis'e geri dönmek için Bolşoy Balesi'nin teklifini kabul etti.

Eylül 2004'ten beri National Ballet Ensemble of Georgia'da sanat yönetmenidir. Birçok eski meslektaşından yardım alan ve şirketin repertuvarına geniş ölçüde katkıda bulunan Ananiaşvili, Devlet Balesini büyük ölçüde canlandırdı. 2006 yılından itibaren, Binyıl Kalkınma Hedefleri için Birleşmiş Milletler Ulusal iyi niyet elçisi olarak görev yapmaktadır.[4]

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ananiaşvili, 1988'de Gürcü bir diplomat Grigol Vaşadze ile evlendi; evliliklerinden Nodar adında bir erkek, Elene adında bir kız çocuğu dünyaya geldi.

23 Kasım 2006'da Gürcistan Cumhurbaşkanı Miheil Saakaşvili'nin küçük oğlu Nikoloz Saakaşvili'nin vaftiz annesi oldu. Vaftiz babası ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko idi.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1989: Gürcistan Halk Sanatçısı ödülü
  • 1991: Rusya Bağımsız Ulusal Ödülü "Triumph" (ilk kez bir dansçı onurlandırıldı)
  • 1993: Ulusal Shota Rustaveli Ödülü (Gürcistan)
  • 17 Mart 1995: Rusya Halk Sanatçısı - sanattaki büyük başarıları nedeniyle verildi[5]
  • 2000: "Yılın Kadını" (Uluslararası Biyografi Enstitüsü)
  • 22 Mart 2001: Anavatan için Liyakat Nişanı - ulusal müzik ve tiyatronun gelişimine katkı sağladığı için verildi
  • 2002: "Dance Magazine" ödülü
  • 2003: Ruhun Dansı Magazin Ödülleri (Magazine Award Soul of the Dance) (Dans kraliçesi kategorisi)
  • 22 Ocak 2003: Onur Nişanı (Gürcistan)
  • 2003: "Onur Madalyası" (Gürcistan'ın en yüksek mertebesi).
  • 26 Mayıs 2010: Presidential Order of Light ödülü (Gürcistan)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "12 of the greatest ballerinas of all time". 8 Aralık 2015. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2018 – www.telegraph.co.uk vasıtasıyla. 
  2. ^ New York Magazine, 3 Aug 1987. ISSN 0028-7369
  3. ^ "The Bolshoi on DVD: 'a garden of delights for lovers of ballet'". 17 Aralık 2014. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2018 – www.telegraph.co.uk vasıtasıyla. 
  4. ^ UN Goodwill Ambassadors in Georgia: Nina Ananiashvili 22 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. United Nations Country Team in Georgia. Accessed April 10, 2011
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2005. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]