Nikon Kroniği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nikon Kroniği

Nikon Kroniği (RusçaНиконовская летопись) 16. yüzyıldan günümüze ulaşmış, Korkunç İvan tarafından toplatılan Doğu Slav kronikleridir. Kroniğin ismi metinlerin kopyasına sahip olan Patrik Nikon'dan gelmektedir. Kroniğin ilk bölümünün 1526 ila 1530 yıllarında tamamlanmış olduğu, 1575 yılına değin tamamlandığı ve 1637 yılında yeni bir düzenleme ile bitirildiği tahmin edilmektedir.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikon Kroniği Kiev Knezliğinden yani yaklaşık 859 yılından 1558 yılına kadar Rus tarihini aktarır. Diğer kroniklerde bulunmayan birçok bilgiyi barındıran kronik, Rus tarihçisi Nikolay Karamzin'in anıtsal Rusya tarihi adlı eserinde yalnızca dipnotlarda bahsedilmiştir. Kronikte bahsi geçen olaylar arasında [[Neva Muharebesi, Toktamış Han işgali ve Tverli Mikhail'in ölümü gibi tarihsel olaylar aktarılmaktadır.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • M. Braun ve Alfons Maria Schneider, Bericht über die Eroberung Konstantinopels nach der Nikon-Chronik übersezt underläutert (Leipzig, 1943)
  • Клосс Б. М.: Никоновская летопись. In: Словарь книжников и книжности Древней Руси. Bd. 2 Вторая половина XIV—XVI в. Teil 2 Л-Я., Leningrad, 1989, S. 49–50