Nikolay Truseviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nikolay Truseviç
Kişisel bilgileri
Doğumu22 Kasım 1909, Odessa
Ölümü24 Şubat 1943 (33 yaşında)
Stretsk Toplama Kampı
Boy1,77 m (5 ft 9+12 in)
Spor
ÜlkeSovyetler Birliği
SporFutbol
KulüpDinamo Kyiv

Nikolay Aleksandroviç Truseviç (Rusça: Николай Александрович Трусевич) (22 Kasım 1909, Odessa Rusya İmparatorluğu - 24 Şubat 1943 Kiev, Reichskommissariat Ukraine) Sovyet futbolcu ve kalecidir. 9 Ağustos 1942 tarihinde Nazi karması Flakelf takımıyla yapılan ve Start takımının galip geldiği ünlü Ölüm maçında forma giymiştir.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Odessa kulüplerinden Pişçevik ve Dinamo'da oynadıktan sonra Dinamo Kyiv'de forma giymiştir. 1941 yılında Sovyet futbol liginde 65 maçta görev almıştır. Ayrıca millî takımda görev yapmış, 1935 yılında Ukrayna'da yılın futbolcusu yarışmasında üçüncü sırada yer almıştır.[1]

II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle kariyeri bölünmüştür.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl Ordu bünyesinde orduya yazılan Truseviç, Kiev'in Nazilere düşüşü sırasında esir düşmüştür. İşgal altındaki kentte düzenlenen futbol maçlarında Start takımında yeralmıştır. Ünlü Ölüm maçında forma giymiştir. İzleyen dönemde Syretsk Toplama Kampına gönderilmiş ve burada İvan Kuzmenko ve Aleksey Klimenko ile beraber kurşuna dizilmiştir.

Anısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Truseviç 20. yüzyılda Odessa'dan yetişmiş en değerli futbolcular arasında sayılmaktadır. ayrıca 1966'dan itibaren anısına Odessa Kupası kapsamında futbol karşılaşmaları düzenlenmektedir.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rusya Ansiklopedisindeki özgeçmişi 3 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 11 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir