Nikolay Pirogov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nikolay Pirogov
Doğum25 Kasım 1810(1810-11-25)
Moskova, Rus Çarlığı
Ölüm5 Aralık 1881 (71 yaşında)
Vişnya, Rus Çarlığı (şimdi Vinnitsya, Ukrayna)
MilliyetRus
VatandaşlıkRus Çarlığı
Mezun olduğu okul(lar)Emperyal Moskova Üniversitesi
ÖdüllerDemidov Ödülü (1844, 1851 ve 1860)

Nikolay İvanoviç Pirogov (Rusça: Никола́й Ива́нович Пирого́в; UFA: [nʲɪkɐˈlaj ɪˈvanəvʲɪtɕ pʲɪrɐˈɡofʲ]; 25 Kasım [E.U. 13 Kasım] 1810 – 5 Aralık [E.U. 23 Kasım] 1881) önemli bir Rus bilim adamı, medikal doktor, Pedagog, alenen tanınmış kişi, ve Rus Bilimler Akademisi'nin daimi üyesiydi (1847). O cerrahi alanının kurucusu olarak kabul edilir ve Avrupa'nın eteri anestezi için kullanan ilk cerrahlarından biriydi. O bir alan işleminde anestezi kullanan ilk cerrah oldu (1847), çeşitli cerrahi operasyonları icat etti ve sıva kullanarak kendi kırık kemikleri tedavi etme tekniğini geliştirdi. O en çok tanınan Rus doktorlardan birisiydi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluk ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Kasım 1810'da Moskova'da doğdu, Rusya, komiser hizmetinde bir büyük oldu. Genç çocukken bazı dillerde okumayı öğrendi. Babası 1824 yılında yoksul ailesini bırakarak öldü. Pirogov'un ilk başta bir memur olması planlanıyordu ama aile doktoru, Moskova Devlet Üniversitesi'nde anatomi ve psikoloji profesörü olan Efrem Mukhin yetkilileri sadece 14 yaşında bir öğrenci olarak kendisini kabul etmek için ikna etti.[1]

Tıbbi okuldaki sıırlı tecrübeye rağmen, Pirogov 1828'de kendi çalışmalarını tamamlarken bir cerrah olarak uzmanlaşmaya karar verdi. Tartu Üniversitesi'ndeki, (Tartu, Estonya'daki bir devlet üniversitesi) ileri çalışmalarını tamamladı, aort ligasyonu üzerinde 1832 yılında bir doktora aldı. Orada İtalyan anatomist Antonio Scarpa tarafından eğitilmiş hem de Pirogov için figürleri etkileyen ve 1836'dan 1840'a kadar profesör olan Profesör Moyer altında okudu. Mayıs 1833'te cerrahlar Karl Ferdinand von Graefe, Johann Nepomuk Rust ve Johann Friedrich Dieffenbach ile tanışmak için Berlin Humboldt Üniversitesi'nde Berlin'i ziyaret etti. Almanya'nın ünlü cerrahı Profesör Bernhard von Langenbeck'den, Pirogov'a neşterin nasıl bir keman yayı gibi düzgün kullanılacağını öğrendi. Pirogov ayrıca Göttingen Üniversitesi'ni ziyaret etti.[1]

Doktorluk ve cerrahlık yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 1840'ta, Pirogov Sankt-Peterburg'da askeri tıp akademisi de cerrahi profesörü olarak randevu aldı[1] ve bu periyotta üç yıl askerlik yaptı. 1847'de ilk defa eteri anestezide kullandı ve 1848'de Kolera'yı araştırdı. Bu zaman zarfında kendi anatomik atlasını derledi, İnsan bedeninin topoğrafik anatomisi (1–4. baskı, 1851–1854).

11 Aralık 1854'te Simferopol'e gelince Kırım Savaşı'nda ordunun cerrahı olarak çalıştı. Kırım'daki işlerinde, cerrahi alanının babası olarak kabul edildi. Louis-Joseph Seutin tarafından kırık kemikleri için sıva atmayı tanıtmada işi takip etti[2] ve ayak amputasyonu için "Pirogov amputasyonu" olarak bilinen yeni bir osteoplastik yöntem geliştirdi. O ayrıca alanında anesteziyi kullanan ilk cerrahtı, özellikle Sivastopol'un kuşatması boyunca ve beş kategoride triyaj sistemini tanıttı. Kadın gönüllüleri hemşirelerin örgütlü bir kolordu olarak teşvik etti, Khrestovozvizhenska[3] hemşireler topluluğu Büyük Düşes Yelena Pavlovna tarafından kuruldu, çabaları Britanya için Florence Nightingale tarafından yankılandı.

İade ve emeklilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikolay Pirogov'un Ilya Repin tarafından yapılmış resmi, 1881

1856'daki savaşın bitmesinden sonra Saint Petersburg'a geri döndü ama akademiden çekildi. Fakirlerin, Rus olmayanların ve kadınların eğitimini savunarak pedagoji sorunları hakkında etkili bir kitap yazdı ve Ortaöğretimin gelişimi için erken uzmanlaşmaya karşı savundu. Okulların başkomiseri olarak Kırım'a döndü. Odessa'daki genel vali ile anlaşmazlıklardan sonra 1858'de Kiev'e taşındı. 1856'da merkez Ukrayna'da Vishnya'da kendi arazisi ile emekli oldu. Orada yörenin köylülerini tedavi etti, bir klinik kurdu, ve Ukraynaca'yı öğrendi. Besteci Çaykovski onun ziyaretçilerinden biriydi. Bu sürede "Eski Hekimin Günlüğü" ve "Hayatın Soruları"'nı yazdı.[1]

1862'de, öğretmen olarak yetiştirilip denizaşırı gönderildiği Rus öğrenci heyetinde görev aldı. Giuseppe Garibaldi'yi 28 Ağustos'ta Aspromonte'de onun ayağındaki bir yarayı tedavi etti. Pirogov 1866'da Rusya'ya geri döndü, nadiren kendi gayrimenkulunu bırakarak. 1870'teki Fransa-Prusya Savaşı'nın savaş ve sahra hastanelerini Rus Kızılhaç'ın temsilcisi olarak ziyaret etti ve 1877'deki 93 Harbi'nin yine alan cerrahı oldu.

24 Mayıs 1881'de son kez kamuya çıktı ve Vishnya (şimdiki adı Vinnitsya, Ukrayna) köyünde ertesi yıl öldü. Bedeni kendisinin geliştirdiği mumyalama teknikleri kullanılarak korunmuştur ve Vinnitsa, Ukrayna'nın kilisesine verilmiştir. Cesedi haftada iki kez özel bir yeraltı klinikte kapsamlı bakım uğrayan Lenin ile karşılaştırıldığında Pirogov'un bedeni bakirdir ve değişmezdir: sadece toz fırçalamak gerektiği söylendi. Bu cam kapaklı tabut oda sıcaklığında bulunur (Lenin'in vücudu sabit düşük sıcaklıkta korunurken).

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyet 1960 pulu, Onun 150. yaşı sırasında yayınlanan

Nikolay Pirogov 1847'de Rusya Bilimler Akademisi üyesi oldu ve 1844, 1851 ve 1860 yıllarında akademi tarafından Demidov Ödülü aldı. He was appointed honorary citizen of Moscow in 1881'de Moskova'nın fahri vatandaş olarak atandı. Rusya'da daha iyi tıp eğitimi ve tedavi için hedeflenen Pirogov Derneği ölümünden dört yıl sonra kuruldu.

Pirogov Müzesi Vinnytsya, Ukrayna'da eski emlak ve klinikte kuruldu. 1947'ye yakın Bir aile şapeli olarak kullanılan ve onun mumyalanmış vücudunun kamuoyunda göründüğü anıt mezar kuruldu. Pirogov Buzulu Antarktika'da.[4] Büyük Pirogov Hastanesi Sofya, Bulgaristan'da ve 2506 Pirogov asteroidi Ağustos 1976'da Rus astronomu Nikolai Chernykh tarafından keşfedildi, tüm onuruna adlandırılmıştır. Tıbbi üniversiteler: Rus Ulusal Araştırma Tıbbi Üniversitesi ve Odessa Devlet Tıbbi Üniversitesi eskiden ondan sonra adlandırıldı, Rus Devrimi'ne kadar; Vinnytsya Tıbbi Üniversitesi 1960'ta Pirogov'dan sonra adlandırıldı. Portresinin bulunduğu pullar Sovyetler Birliği'nde 1949'da ve doğum gününün 150. yıldönümünde 1960'ta halka sunuldu. En yüksek insani ödül Sovyetler Birliği'ndeki Pirogov Altın Madalyası'ydı.

Onun geliştirdiği ayak amputasyon tekniklerinden ayrı olarak, Birkaç anatomik yapılar ondan sonra adlandırılmıştır, örneğin Pirogoff açısı; Pirogoff aponeurosisi; Pirogoff üçgeni, mylohyoid kaslar arasında bulunan bir üçgen alanı, musculus digastricusun ara tendonu ve sinir hipoglossali.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Shampo, M. A.; Kyle, R. A. (1995). "Hamilton Smith". Mayo Clinic proceedings. Mayo Clinic. 70 (6). s. 540. PMID 7776712. 
  2. ^ "Louis Seutin (1793–1862)" (Fransızca). Brugmann. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Khrestovozvizhenska" (Rusça). 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Pirogov Glacier". 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
Bibliyografi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]