Nezih Yeşilnil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nezih Yeşilnil
Genel bilgiler
Doğum02 Nisan 1952 (72 yaşında)
TarzlarCaz
Mesleklermüzisyen, besteci, eğitmen, aranjör

Nezih Yeşilnil (d. 2 Nisan 1952, İzmir) Türk müzisyen, besteci, eğitmen, aranjör.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençlik yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmir doğumlu Yeşilnil, 6 yaşında mandolin, 13 yaşında gitar çalmaya başladı. 17 yaşına geldiğinde Maça Beşi Topluluğu’a bas gitarist olarak dahil oldu. Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1974’te Grup Doğuş’un kurucuları arasında yer aldı.[1]

Bir dönem çeşitli dans müziği topluluklarında çalan Yeşilnil, 1980’de kontrbasa geçip, caz müziğine yöneldi ve aynı yılın yaz mevsiminde Emin Fındıkoğlu Üçlüsü'ne dahil oldu ve birlikte çalıştığı müzisyenlerin yanında caz alanında tecrübesini pekiştirdi.

Uluslararası kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında Norveç Oslo'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye’yi temsil eden grubun içindeydi.[2]

15 Nisan 2014'te, UNESCO – WAD / IAA (World Art Day) "Dünya Sanat Günü" kutlamaları kapsamında, UNESCO-AIAP Dünya Başkanı Rosa Maria Burillo Velasco'nun önderliği ve Fransız sanatçı Marie Pierre’in koordinatörlüğünde gerçekleşen organizasyon için eşi Ayşegül Yeşilnil ile birlikte davet aldı. İkili “Dünya Sanat Günü” için bir performans gerçekleştirdi ve katılımlarından dolayı, UNESCO – WAD tarafından verilen diploma ile onurlandırıldı.

Eğitmenlik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun bir dönem, Pera Güzel Sanatlar Akademi ve Modern Müzik Akademisi'nde bas eğitmenliği yapan Yeşilnil, halen kendi triosunun yanı sıra, caz ve etnik müzik yapan çeşitli gruplarla müzisyenlik hayatını sürdürmekte; Urla'daki evinde özel ders vermeye devam etmektedir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Nezih Yeşilnil ve eşi Ayşegül Yeşilnil, Nisan 2013’te İzmirli sanatçı Dario Moreno'nun 92. doğum yıldönümünde "Dario Moreno Ödülü"ne layık görüldü.[3]

Haziran 2018'de İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 25. yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali, 50. Sanat yılını kutlayan Nezih Yeşilnil’i,“Yaşam Boyu Başarı Ödülü”[4] ile onurlandırdı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hey dergisi, 15 Mayıs 1977, s. 22". 
  2. ^ "Cazkolik haberi". 
  3. ^ "Alem dergisi haberi". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Yaşam Boyu Yaşam Ödülü". İstanbul Caz Festivali. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020.