NextBus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

NextBus, toplu taşıma duraklarında bir sonraki aracın ne zaman durağa geleceğini tahmin etmek için GPS(Global Positioning Satellite) kullanan toplu taşıma araç takip sistemidir. Bu sistem böylece, bekleme sürelerini azaltır.

NextBus, Otobüsler, tramvaylar, hafif raylı operasyonlar ve diğer toplu taşıma araçları için Cubic Transportation Systems'ın bir yan kuruluşu olan Nextbus Information Systems, Inc. tarafından geliştirilmiştir.

Şirket Ken Schmier ve Paul Freda tarafından 1997 yılında ABD Patenti 6,006,159 ve 6,374,176 ile Emeryville, Kaliforniya'da kuruldu. 2013 yılı itibarıyla şirket sistemleri 130'un üzerinde yerde faaliyet göstermektedir. NextBus Information Systems, Inc. daha önce Webtech Wireless, Inc.'in bir yan kuruluşuydu ve Ocak 2013'te Cubic Transportation Systems tarafından satın alındı.[1]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Chapel Hill Transit otobüs durağı ile NextBus ekran kartı, Chapel Hill, Kuzey Carolina

Her araçta hız ve konum verilerini merkezi bir konuma aktaran Global Konumlandırma Sistemi (GPS) alıcısı bulunur. Orada, tescilli yazılımı çalıştıran bir bilgisayar, bu bilgileri kullanarak sistemdeki tüm duraklar için tahmini varış zamanlarını, yapılandırma bilgilerini ve geçmiş seyahat zamanlarını hesaplar. Bu süreler daha sonra bir 'bekleme süresine' dönüştürülür ve NextBus web sitesi ve otobüs durakları ve tramvay duraklarındaki elektronik işaretler ile cep telefonları ve diğer kablosuz cihazlar aracılığıyla Internet üzerinden erişilebilir hale getirilir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

NextBus, San Francisco Belediye Demiryolları, Los Angeles İlçesi Büyükşehir Ulaşım Otoritesi, Massachusetts Körfezi Ulaşım Otoritesi ve Toronto Transit Komisyonu dahil olmak üzere birçok büyük ulaşım ajansı için tüm güzergahlar için gerçek zamanlı bir yolcu bilgi sistemi sağlar. Sistem aynı zamanda diğer birçok küçük üniversitede ve toplu taşıma kuruluşlarında toplam yaklaşık 100 sistem için mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "NextBus Acquired by Cubic for $20.6M". All Things D. 27 Ocak 2013. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2013. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]