New York belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
New York Şehri Belediye Başkanı
Flag of the Mayor of New York City.svg
Belediye başkanı sancağı
Görevdeki
Bill de Blasio

1 Ocak 2014'ten beri
Görev süresi 4 yıl
Açılışı yapan Thomas Willett
Oluşum 17. yüzyıl

Bu maddede New York belediye başkanları listesi yer almaktadır. New York Şehri Belediye Başkanı, New York Şehri Hükûmeti'nin yürütme organının başı olup tüm şehir hizmetlerini, kamu mallarını, polis ve itfaiye ile çoğu kamu kurumunu yönetir ve New York'taki tüm şehir ve eyalet kanunlarının uygulanmasından sorumludur.

New York Şehri Belediye Başkanı makamı 1665 yılında kurulmuştur ve günümüze kadar 109 belediye başkanı görev yapmıştır.[1] Günümüz belediye başkanı 1 Ocak 2014'te göreve başlayan Demokrat Parti'den Bill de Blasio'dur.

Belediye başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Belediye başkanı Görev başlangıcı Görev bitişi Parti
1 Thomas Willett (1. dönem)
(1605–1674)
1665 1666 Bağımsız
2 Thomas Delavall (1. dönem)
(1620–1682)
1666 1667 Bağımsız
3 Thomas Willett (2. dönem)
(1605–1674)
1667 1668 Bağımsız
4 Cornelius Van Steenwyk (1. dönem)
(1626–1684)
1668 1671 Bağımsız
5 Thomas Delavall (2. dönem)
(1620–1682)
1671 1672 Bağımsız
6 Matthias Nicoll
(1630–1687)
1672 1673 Bağımsız
7 John Lawrence (1. dönem)
(1618–1699)
1673 1675 Bağımsız
8 William Dervall
(1642–1711)
1675 1676 Bağımsız
9 Nicholas De Mayer
(1635–1691)
1676 1677 Bağımsız
10 Stephanus Van Cortlandt (1. dönem)
(1643–1700)
1677 1678 Bağımsız
11 Thomas Delavall (3. dönem)
(1620–1682)
1678 1679 Bağımsız
12 Francis Rombouts
(1631–1691)
1679 1680 Bağımsız
13 William Dyre
(–1685)
1680 1682 Bağımsız
14 Cornelius Van Steenwyk (2. dönem)
(1626–1684)
1682 1684 Bağımsız
15 Gabriel Minvielle
(–1702)
1684 1685 Bağımsız
16 Nicholas Bayard
(1644–1707)
1685 1686 Bağımsız
17 Stephanus Van Cortlandt (2. dönem)
(1643–1707)
1686 1688 Bağımsız
18 Peter Delanoy
(–)
1689 1691 Bağımsız
19 John Lawrence (2. dönem)
(1618–1699)
1691 1691 Bağımsız
20 Abraham de Peyster (1657-1728).jpg Abraham de Peyster
(1657–1728)
1691 1694 Bağımsız
21 Charles Lodwik
(–)
1694 1695 Bağımsız
22 William Merritt
(–1708)
1695 1698 Bağımsız
23 Johannes de Peyster
(1666–1719)
1698 1699 Bağımsız
24 David Provost
(1670–1724)
1699 1700 Bağımsız
25 Isaac De Reimer
(1666–1729)
1700 1701 Bağımsız
26 Thomas Noell
(–1702)
1701 1702 Bağımsız
27 Phillip French
(1666–1707)
1702 1703 Bağımsız
28 William Peartree
(1643–1714)
1703 1707 Bağımsız
29 Ebenezer Wilson
(–)
1707 1710 Bağımsız
30 Jacobus Van Cortlandt (1. dönem)
(1658–1739)
1710 1711 Bağımsız
31 Caleb Heathcote
(1665–1721)
1711 1714 Bağımsız
32 John Johnstone
(1661–1732)
1714 1719 Bağımsız
33 Jacobus Van Cortlandt (2. dönem)
(1658–1739)
1719 1720 Bağımsız
34 Robert Walters
(–1733)
1720 1725 Bağımsız
35 Johannes Jansen
(1665–1734)
1725 1726 Bağımsız
36 Robert Lurting
(–1735)
1726 1735 Bağımsız
37 Paul Richard
(1667–1756)
1735 1739 Bağımsız
38 John Cruger
(1678–1744)
1739 1744 Bağımsız
39 Stephen Bayard
(1700–1757)
1744 1747 Bağımsız
40 Edward Holland
(1702–1756)
1747 1757 Bağımsız
41 John Cruger, Jr..jpg John Cruger Jr.
(1710–1791)
1757 1766 Bağımsız
42 Whitehead Hicks.jpg Whitehead Hicks
(1728–1780)
1766 1776 Bağımsız
43 David Mathews
(1739–1800)
1776 1783 Bağımsız
44 James Duane.jpg James Duane
(1733–1797)
1 Ocak 1784 1789 Bağımsız
45 RichardVarick.jpg Richard Varick
(1753–1831)
1789 1801 Federalist
46 Edward Livingston of New York.jpg Edward Livingston
(1764–1836)
1801 1803 Demokrat-Cumhuriyetçi
47 DeWitt Clinton by Rembrandt Peale.jpg DeWitt Clinton (1. dönem)
(1769–1828)
1803 1807 Demokrat-Cumhuriyetçi
48 Marinus Willett by Ralph Earl cropped.jpeg Marinus Willett
(1740–1830)
1807 1808 Demokrat-Cumhuriyetçi[2]
49 DeWitt Clinton by Rembrandt Peale.jpg DeWitt Clinton (2. dönem)
(1769–1828)
1808 1810 Demokrat-Cumhuriyetçi
50 Jacob Radcliff.jpg Jacob Radcliff (1. dönem)
(1764–1842)
1810 1811 Federalist
51 DeWitt Clinton by Rembrandt Peale.jpg DeWitt Clinton (3. dönem)
(1769–1828)
1811 1815 Demokrat-Cumhuriyetçi
52 John Ferguson
(1777–1832)
1815 1815 Demokrat-Cumhuriyetçi
53 Jacob Radcliff.jpg Jacob Radcliff (2. dönem)
(1764–1842)
13 Şubat 1815 1818 Federalist
54 Cadwallader D. Colden Esq Mayor of the City of New York.jpeg Cadwallader D. Colden
(1769–1834)
1818 1821 Federalist
55 Stephen Allen.jpg Stephen Allen
(1767–1852)
1821 1824 Federalist
56 William Paulding, Jr..jpg William Paulding Jr. (1. dönem)
(1770–1854)
1825 1826 Demokrat-Cumhuriyetçi
57 Philip Hone by John Wesley Jarvis 1809.jpeg Philip Hone
(1780–1851)
1826 1827 Ulusal Cumhuriyetçi
58 William Paulding, Jr..jpg William Paulding Jr. (2. dönem)
(1770–1854)
1827 1829 Demokrat-Cumhuriyetçi
59 Walter Bowne.jpg Walter Bowne
(1770–1846)
1829 1832 Demokrat
60 Gideon Lee.jpg Gideon Lee
(1778–1841)
1833 1834 Demokrat
61 Cornelius Van Wyck Lawrence.jpg Cornelius Lawrence
(1791–1861)
1834 1837 Demokrat
62 Aaron Clark.jpg Aaron Clark
(1787–1861)
1837 1839 Whig
63 Isaac L. Varian
(1793–1864)
1839 1841 Demokrat
64 Robert H. Morris.jpg Robert H. Morris
(1808–1855)
1841 1844 Demokrat
65 James-Harper old.jpg James Harper
(1795–1869)
1844 1845 Amerikan Cumhuriyetçi
66 William Frederick Havemeyer.jpg William F. Havemeyer (1. dönem)
(1804–1874)
1845 1846 Demokrat
67 Andrew H. Mickle.jpg Andrew H. Mickle
(1805–1863)
1846 1847 Demokrat
68 William V. Brady.jpg William V. Brady
(1811–1870)
1847 1848 Whig
69 William Frederick Havemeyer.jpg William F. Havemeyer (2. dönem)
(1804–1874)
1848 1849 Demokrat
70 Caleb Smith Woodhull.jpg Caleb S. Woodhull
(1792–1866)
1849 1851 Whig
71 Ambrose Kingsland
(1804–1878)
1851 1853 Whig
72 Jacob Aaron Westervelt.jpg Jacob A. Westervelt
(1800–1879)
1853 1855 Demokrat
73 Fernando Wood - Brady-Handy.jpg Fernando Wood (1. dönem)
(1812–1881)
1855 1858 Demokrat
74 Daniel Fawcett Tiemann.jpg Daniel F. Tiemann
(1805–1899)
1858 1860 Bağımsız
75 Fernando Wood - Brady-Handy.jpg Fernando Wood (2. dönem)
(1812–1881)
1860 1862 Demokrat
76 George Opdyke - Brady-Handy.jpg George Opdyke
(1805–1880)
1862 1864 Cumhuriyetçi
77 Charles Gunther 2.jpg Charles G. Gunther
(1822–1885)
1864 1866 Demokrat
78 John T Hoffman.png John T. Hoffman
(1828–1888)
1866 30 Kasım 1868 Demokrat
Vekâleten Thomas Coman
(1836–1909)
30 Kasım 1868 4 Ocak 1869 Demokrat
79 A Oakey Hall, Cabinet Photo, c1870.jpg Abraham Oakey Hall
(1826–1898)
4 Ocak 1869 31 Aralık 1872 Demokrat
80 William Frederick Havemeyer.jpg William F. Havemeyer (3. dönem)
(1804–1874)
1 Ocak 1873 30 Kasım 1874 Cumhuriyetçi
Vekâleten Samuel B. H. Vance
(1814–1890)
30 Kasım 1874 31 Aralık 1874 Cumhuriyetçi
81 William H. Wickham 2.jpg William H. Wickham
(1832–1893)
1 Ocak 1875 31 Aralık 1876 Demokrat (Reform)
82 Smith Ely Jr. - Brady-Handy.jpg Smith Ely Jr.
(1825–1911)
1877 1878 Demokrat
83 Edward Cooper.jpg Edward Cooper
(1824–1905)
1879 1880 Demokrat (Reform)
84 William Russell Grace.jpg William R. Grace (1. dönem)
(1832–1904)
1881 1882   Demokrat (Reform)
85 Franklin Edson.jpg Franklin Edson
(1832–1904)
1883 1884   Demokrat (Reform)
86 William Russell Grace.jpg William R. Grace (2. dönem)
(1832–1904)
1885 1886 Bağımsız
87 Abram Stevens Hewitt 1822-1903.jpg Abram Hewitt
(1822–1903)
1887 1888   Demokrat (Reform)
88 Hugh J. Grant.jpg Hugh J. Grant
(1858–1910)
1889 1892   Demokrat (Reform)
89 Thomas Francis Gilroy.jpg Thomas F. Gilroy
(1840–1911)
1893 1894   Demokrat (Reform)
90 William L. Strong.jpg William L. Strong
(1827–1900)
1 Ocak 1895 31 Aralık 1897   Cumhuriyetçi
91 Robert Anderson Van Wyck.gif Robert A. Van Wyck
(1849–1918)
1 Ocak 1898 31 Aralık 1901   Demokrat
92 Seth Low.jpg Seth Low
(1850–1916)
1 Ocak 1902 31 Aralık 1903   Cumhuriyetçi
93 Picture of George B. McClellan, Jr..jpg George B. McClellan Jr.
(1865–1940)
1 Ocak 1904 31 Aralık 1909   Demokrat
94 Portrait of William Jay Gaynor.jpg William Jay Gaynor
(1849–1913)
1 Ocak 1910 10 Eylül 1913   Demokrat
Vekâleten Ardolph Kline close-up.png Ardolph L. Kline
(1858–1930)
10 Eylül 1913 31 Aralık 1913   Cumhuriyetçi
95 Portrait of John Purroy Mitchel.jpg John P. Mitchel
(1879–1918)
1 Ocak 1914 31 Aralık 1917   Cumhuriyetçi
96 Hylan.gif John F. Hylan[3]
(1868–1936)
1 Ocak 1918 30 Aralık 1925   Demokrat
Vekâleten William T. Collins
(–)
31 Aralık 1925[3] 31 Aralık 1925[3]   Demokrat
97 James Walker NYWTS.jpg Jimmy Walker
(1881–1946)
1 Ocak 1926 1 Eylül 1932   Demokrat
Vekâleten Mayor Joseph V McKee.jpg Joseph V. McKee
(1889–1956)
1 Eylül 1932 31 Aralık 1932   Demokrat
98 John P. O'Brien
(1873–1951)
1 Ocak 1933 31 Aralık 1933   Demokrat
99 Fiorello LaGuardia 140x190.jpg Fiorello H. La Guardia
(1882–1947)
1 Ocak 1934 31 Aralık 1945   Cumhuriyetçi
100 William O'Dwyer.jpg William O'Dwyer
(1890–1964)
1 Ocak 1946 31 Ağustos 1950   Demokrat
Vekâleten Impelliteri and BG crop.jpg Vincent R. Impellitteri
(1900–1987)
31 Ağustos 1950 14 Kasım 1950   Demokrat
101 14 Kasım 1950 31 Aralık 1953   Bağımsız
102 RobertFWagner.png Robert F. Wagner Jr.
(1910–1991)
1 Ocak 1954 31 Aralık 1965   Demokrat
103 John Lindsay NYWTS 1 (cropped).jpg John Lindsay
(1921–2000)
1 Ocak 1966 31 Aralık 1973   Cumhuriyetçi
  Demokrat
104 Abraham D. Beame.jpg Abraham Beame
(1906–2001)
1 Ocak 1974 31 Aralık 1977   Demokrat
105 Ed Koch 1978.jpg Ed Koch
(1924–2013)
1 Ocak 1978 31 Aralık 1989   Demokrat
106 David dinkins.jpg David Dinkins
(1927–)
1 Ocak 1990 31 Aralık 1993   Demokrat
107 Rudygiuliani1.JPG Rudy Giuliani
(1944–)
1 Ocak 1994 31 Aralık 2001   Cumhuriyetçi
108 Mayor Michael Bloomberg (cropped).jpg Michael Bloomberg
(1942–)
1 Ocak 2002 31 Aralık 2013   Cumhuriyetçi
  Bağımsız
109 Bill de Blasio NYC.jpg Bill de Blasio
(1961–)
1 Ocak 2014 Görevde   Demokrat

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]