Nejla Ateş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nejla Ateş
DoğumNaciye Batır
7 Mart 1927
Köstence, Romanya
Ölüm19 Eylül 1995
İstanbul, Türkiye
MeslekDansçı ve sinema oyuncusu

Nejla Ateş ya da doğum adıyla Naciye Batır (7 Mart 1927, Köstence, Romanya - 19 Eylül 1995, İstanbul), Kırım Tatarı asıllı Türk dansçı ve oyuncu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya’nın Köstence şehrine bağlı Kanara kasabasında dört kız kardeşten biri olarak dünyaya geldi. Yol yapım işçisi olan babasının geçirdiği iş kazasından bir süre sonra ölmesi üzerine aile, Atatürk'ün Romanya'da yaşayan Tatar Türklerini aldırtma girişimi sayesinde, Türkiye’ye geldi. Bir çorap fabrikasında çalışmaya başlayan Naciye, Madam Esther adındaki dansçıdan dersler aldı. Madam Esther, kabiliyetini fark ederek onu Ses Opereti’ne götürdü.

1942 yılında genç yaşta profesyonel dans hayatına başladı. Ses Opereti’nde şansı açıldı ve Tepebaşı Bahçesi’ndeki revü gösterilerine katılmaya başladı. Burada Tenasüp Onat ve Marco adındaki Macar dansçı ile çalıştı. Akrobatik dans etmeyi Marco’dan öğrendi. Marco dansı bırakınca Rıfat Telgezer’in cambazhanesinde çalışmaya başladı ve adını Nejla olarak değiştirdi.

1947 yılında Ferdi Tayfur'un yönettiği Kerim'in Çilesi filminde rol almıştır.

Kıbrıs’ta başlayan yurt dışı serüveni, Beyrut’tan sonra Bağdat, Kahire, Roma derken onu eğlence dünyasının kalbinin attığı Paris’e götürdü. Paris’in en ünlü müzikhol ve gece kulüplerinde çalıştı.

1952 yılında aldığı teklif sonrası Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Ateş bu kıtada da başarılı oldu ve Meksiko dahil çeşitli kentlerde sahne aldı. Majestic ve Belasco gibi Broadway'in önemli sahnelerde ve Fanny[1] gibi ünlü müzikallerde yer aldı. "The Exquisite Turkish Delight" olarak anılmaya başladı. Ancak menajeri bütün servetini kumarda kaybetti. 4 Kasım 1954 tarihinde New York'lu heykeltıraş Albino Manca tarafından yapılan Nejla Ateş'in çıplak bir heykeli Central Park'a yerleştirildi.[2]

1954 yılında Arslan Yürekli Rişar filminde Fas'lı bir dansçıyı, 1955 yılında Sinbad'ın Oğlu filminde de bir Arap dansçıyı canlandırdı.[3] Sonu hep hüsranla biten aşk ve evlilik maceraları arasında Sheppard William King III, oyuncu George Sanders, şarkıcı Billy Daniels, vücut geliştirmeci Gerrard Brix, şarkıcı Bobby Colt, oyuncu Gary Crosby, Suudi Arabistan Prensi Faysal Hegelan ve Prens Ali Han yer almıştır. Sahnede düşüp uzun müddet hasta yatması ve içine düştüğü borçlarla büyük bunalıma girdi. ABD'de bulunduğu sürece Amerikan, Fransız ve Türk basınında yer buldu. 30 Kasım 1963 tarihli Hürriyet gazetesinde Türk Sanat Müziği sanatçısı Zeki Müren'in kendisiyle yaptığı söyleşi yer alır. ABD'de olduğu süre içinde iki intihar girişiminde bulunur. İlkinde şarkıcı sevgilisi Gary Crosby ile yaptığı tartışmadan sonra sakinleştirici almış, ikincisinde anksiyolitik kullanmış ve ateşli bir komaya girmiştir.

1965’te Türkiye’ye dönerek sanat hayatına yeniden başladı. Kurduğu revünün kadrosunda akrobat olarak çalışan Özer Beyşehir ile evlendi. 1967'den itibaren kalp krizleriyle uğraşmaya başladı.

19 Eylül 1995 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Broadway müzikalleri". 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  2. ^ "Venus and the Law". Life. 6 Haziran 1955. s. 129–132. 8 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  3. ^ "Sinbad'ın Oğlu filmindeki Arap dansçıyı canlandırdığı sahne". 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.