Nehir botu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli servis nehir tekneleri, Belgrad
Ren nehri üzerinde Köln-Düsseldorfer yolcu teknesi
TEU boyutunda 500 intermodal konteyner kapasiteli bir nehir teknesi " konteyner gemisi ".
1850'lerin daguerrotipinden Mississippi Nehir Sistemi tipi bir nehir teknesi.

Nehir botu veya nehir teknesi; göllerde, nehirlerde ve yapay su yollarında iç kısımlarda gezinmek için tasarlanmış deniz aracıdır. Göl veya liman tur tekneleri gibi eğlence işletmeleri için inşa edilen lüks gemiler de dahil, yük veya insan taşımacılığı için genellikle taşıma işlerinden birinde iş tekneleri olarak donatılırlar. Daha büyük su araçları olarak neredeyse tüm nehir tekneleri özel olarak tasarlanır ve inşa edilir veya onları nehir veya göl hizmet aracı olarak optimize eden özel amaçlı inşa edilirler.

Tasarım farklılıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehir tekneleri, büyük göllere, denizlere veya okyanuslara özgü şiddetli rüzgarlara veya büyük dalgalara dayanmak zorunda olmadıklarından sınırlı seyir ve kurtarma ekipmanıyla genellikle açık denizler için inşa edilen gemilerden daha az sağlam yapılırlar. Böylece hafif kompozit malzemelerden inşa edilebilirler. Boyutları nehrin genişliği ve derinliği ile nehri kapsayan köprülerin yüksekliği ile sınırlıdır.

Modern nehir tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lüks turist taşımacılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı büyük nehir tekneleri, konaklama, yemek servisi ve eğlence açısından modern bir okyanus yolcu gemisiyle karşılaştırılabilir. Turist tekneleri faaliyet gösterdikleri segmentte manzaralı ve dinlendirici bir yolculuk sağlarlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]