Ned Kelly

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ned Kelly

Ned Kelly (Aralık 1854 - 11 Kasım 1880), Avustralyalı çete lideri ve polis katili. Polisle son çatışmasında kurşun geçirmez özel bir zırh giymesiyle tanınır.

Kelly İngiliz kolonisi Victoria'da İrlandalı ebeveynlerinin sekiz çocuğunun üçüncüsü olarak doğmuştur. Babası Avustralya'ya mahkum olarak gönderilip hapiste altı ay geçirdekten sonra yaşamını yitirmiş; on iki yaşındaki Kelly evdeki en büyük erkek konumuna gelmiştir.

Çeşitli banka soygunları, Sherritt'i öldürmek, Glenrowan'da tutuklanmaya direnmek ve uzun bir küçük suçlama listesiyle suçlandı. İdamından bir gün önce Kelly, ailesi için bir hatıra olarak fotoğrafını çektirdi ve akrabalarıyla veda görüşmelerinde bulundu. Ertesi sabah, Hapishane Valisi John Castieau, Kelly'ye infaz saatinin sabah 10'da sabitlendiğini bildirdi. Yolda sabırsızdı ve hapishanenin çiçek tarlalarının yanından geçerken, "Ne güzel küçük bir bahçe" dedi, ama papaz Dean Donaghy'nin gelişine kadar kaldığı Basın odasına ulaşana kadar başka bir şey söylemedi. Hesaplar Kelly'nin son sözleri hakkında farklıdır. Bazı gazete muhabirleri, bunun "Hayat böyle" olduğunu yazarken, diğer gazeteler, Castieau'nun o günün erken saatlerinde, infazının amaçlanan saatini kendisine söylediğinde verdiği yanıtın bu olduğunu kaydetti. Argus, Kelly'nin son sözlerinin, boynuna ip geçirildiği için "Ah, peki, sanırım bu noktaya geldi" olduğunu yazdı. Başka bir anlatıma göre, Kelly bir konuşma yapmayı amaçladı, ancak "ses çıkarmadı". Gardiyan daha sonra Kelly'nin son sözlerini söylemesi istendiğinde anlaşılmaz bir şey mırıldandığını yazdı.