Nearktik biyocoğrafik bölgesi
Nearktik biyocoğrafik bölge ya da Nearktik ekozon, Grönland, Kuzey Amerika ve Meksika'nın kuzey bölgelerini kapsayan bölgedir. Kuzey Amerika'da Yengeç dönencesinin kuzeyi, Newfoundland, Arktik kutup adaları, Grönland bu alana dahildir. Palearktik ve Nearktik bölgeleri Bering boğazı aracılığı ile tür geçişi sağlayarak birbirlerine benzer özellikler gösterirler. Bu nedenle bazı araştırmacılar tarafından Holarktik biyocoğrafik bölgesisi olarak tek parça kabul edilmektedir.
Palearktik bölge dött alt bölgeye ayrılır:[1]
- Kuzey alt bölgesi
- Doğu alt bölgesi
- Ortabatı bölgesi
- Pasifik kıyısı alt bölgesidir.
Palearktikte bulunan ayılar, buz tilkisi, bizonlar bulunmasının yanında buraya özgü türler de bulunur: Dağ kedisi, çayır faresi, keseli ayı, hint kertenkelesi, mavi kestanekargası, çitkuşu.[2] Ayrıca ren geyiği, sığın, Amerika antilobu, Kanada geyiği, çayır kurdu, buzul ayısı, bozayı, puma, kokarca, Amerikan tavşanı, kuzey rakunu, buzul foku, Kaliforniya denizaslanı, deniz samuru bölgenin diğer türleridir. Misk öküzü Grönland’a uyum sağlamış bir türdür. Sürüngen çeşitlerinden; Misissippi timsahı, elmas çıngıraklı yılan önemlidir. Kuşlardan; Kanada ördeği, papağan dalgıç kuşu, buz ördeği dikkat çeker.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b AVCI, Dcoç.Dr. Meral. "Yeryüzünün Zoocoğrafya Bölgeleri". Yeryüzünün Zoocoğrafya Bölgeleri ve Türkiye'nin Yeri. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2014.
- ^ "Zoocoğrafik Bölgeler (Karasal)" (PDF). Hayvan Coğrafyası. 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2014.