Narlı, Edremit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Narlı
Bağlı olduğu Edremit ilçesinin konumu
Bağlı olduğu Edremit ilçesinin konumu
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeEdremit
Rakım230 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam6,000,159
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
10800
Alan kodu0266
Resmî site
YerelNET

Narlı, Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy, Kazdağının batı tepelerinde denize bakan kısmında körfezi seyreder.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskiden Biga Sancağı”nın Ayvacık kazasına bağlı olan (Eski tapu kayıtlarında görüldüğü belirtilmiştir.) Mahallenin kuruluş tarihi bilinmemektedir.Ayrıca köy yerleşkesi üzerinde bulunan eski oba türü köy yerleşimlerinden de göçler yaşanmıştır ( tarihi Oba mahallesi kalıntıları dağ yolu yaklaşık 3–4 km. ve Gosça yerleşkesi yaklaşık 7–8 km , Çameyrek Saman Pazarı yaklaşık 20 km )

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir il merkezine 127, Edremit ilçesine 35 km uzaklıktadır.

Narlı mahallesi, Balıkesir ili ile Çanakkale ili sınırı olan Mıhlı çayının doğusunda bulunan şirin bir yerdir. Ayrıca orman sınıfına da girmektedir. Narlı mahallesinin karşı yamaçlarında komşu köy Doyuran vardır ,iki köy yüksek tepelerden adeta birbirlerini selamlamaktadır.Mahallenin doğusunda ve batı yakasında bulunan kanyonlarda oluşan hava sirkilasyonu, atmosferde bulunan oksijeni burada toplamakta, yapılan ölçümlerde dünyada Alplerden sonra, oksijen bakımından ikinci sıradadır. Narlı mahallesi zeytinyağı konusunda güney bahçeleri, bilhassa 0.4 Dizem yağı üretmesi ile meşhurdur (Özelliği Narlı bahçeleri güneye bakan, yüksek rakımlı bahçelerdir. Denizden yüksekliği 200-300 mt.). Bu yağ ilaç niyetinede çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ayrıca yeşil salamura zeytin ve sele zeytinleri ile meşhurdur.{not:Bu yörede Erdek'e bağlı bir Narlı mahallesi daha bulunmaktadır].

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2000 1177
1990 890
1985 739

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]