Afrika palmiye misk kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nandinia sayfasından yönlendirildi)
Afrika palmiye misk kedisi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Familya: Nandiniidae
Pocock, 1929
Cins: Nandinia
Gray, 1843
Tür: N. binotata
Nandinia binotata
Gray , 1830

Afrika palmiye misk kedisi (Nandinia binotata), etçiller (Carnivora) takımından, monotipik Nandiniidae familyasını oluşturan, Orta Afrika'nin ormanlarında yaşayan bir hayvan türü.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fazla dikkati çekmeyen bir hayvandır. Rengi koyu kahverengidir, üzerinde düzensiz bir şekilde siyah benekleri ve çizgileri vardır. Bir ağacın gövdesi önünde durduğunda arka plana çok iyi uyum sağlar ve neredeyse hiç görünmez. Uzunluğu 44–58 cm (46–62 cm kuyruk) ve ağırlığı 1,7-2,1 kg'a varır.

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika palmiye misk kedisi, Afrika'nın yağmur ormanlarında, ağaçlara bağımlı bir yaşam sürdürür. Yayıldığı coğrafya Gine ve Sudan'dan, Angola ve Zimbabve'ye kadar uzanır.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Geceleri aktif olan, üreme zamanının dışında yalnız yaşayan hayvanlardır. Besinlerini geceleri ağaçlarda; nadir olarak da yerde ararlar.

Afrika palmiye misk kedisi her şey yiyicilerdir. En fazla meyve ile beslenirler. Bunun yanında kemiriciler, Böcekler, leş ve diğer hayvansal besinler de ararlar. Yiyeceklerini, el gibi kullanabildikleri ön ayakları ile tutarlar.

Dişi senede iki defa, 64 gün süren bir gebelikten sonra 2-4 yavru dünyaya getirir.

İnsanlar ile arası[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika palmiye misk kedilerinin sayıları çok fazla olduğu tahmin edilir. İnsanlardan korkmayıp, kümeslere girer ve tavuk çalarlar. Ama sırf geceleri aktif olduğu için avlanılması çok zordur.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika palmiye misk kedisi eskiden misk kedisigiller familyasına konulurdu. Genetik araştırmalardan sonra bunlarla yakın bir akrabalıkları olmadığı ortaya çıkarılmış ve ayrı bir familyaya konulmuşlardır. Hatta ayrı bir takson olarak, bütün kedimsiler alt takımına kardeş bir kol oluşturduklarına inananlar vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]