Nancy Davidson

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nancy Brechman Davidson, (d. 1943) heykel, enstalasyon sanatı, fotoğraf ve video çalışmaları yapan Amerikan feminist bir sanatçıdır. Çalışmaları Los Angeles (UCLA), Kaliforniya Üniversitesi, Wight Galeri, Washington, Carcaran, ICA ve Philedelphia Çağdaş Sanat Enstitüsü'nde sergilendi. Bunların yanı sıra, New York'ta Robert Miller Galerisi ve Los Angeles’ta Shoshana Wayne Galerisi de sergilerini sergileyen yerler arasında yer aldı.

İlk eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nancy Davidson Chicago’da yetişti ve Chicago’da Illinois Üniversitesi’nden (UIC) ve Northeastern Illinois B.F.A Üniversitesi’nden B.Ed aldı. Profesyonel kariyerine başladığı Chicago Sanat Enstitüsü okulunda, 1979’da New York’a taşınmadan önce, 1977 ve 1978’de solo şovunu sergiledi. İlk çalışmaları vücut ve el kol hareketleriyle ilgilidir. Davidson, kayıt şeritlerinin altındaki ahşap desenlerini aktarmak için vücut ağırlığını kullanarak dokusal ovma sanatıyla ilgilendi. Çalışması, zemin yüzeyindeki karmaşık düzensizliklerle ve vücut hareketleriyle şekillenen bir eserdir. Yıllardır alıştırmalarını tanımlamak için yaptığı biçimsel demoları, kavisli şekilleri ve çift yönlü simetrileri bağdaştırması ile büyük bir ölçekle çalışması onun ilk çalışmasının özellikleriydi. 1970'lerde Davidson, Chicago merkezli soyutlama hareketine bağlıydı. Walker Sanat Merkezi’nde, Chicago Enstitüsü’nde ve Chicago Çağdaş Sanat Merkezi’nde sergiler açmıştır. 1977’den 1979’a kadar Illinois Üniversitesi, Urbano – Champaign’de eğitim verdi ve 1970'te NEA Üniversitesi'nden bireysel burs aldı.

Heykelcilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Davidson, 1979’da New York'a taşındı ve 1981, 1983 ve 1985 yıllarında Chicago Marianne Deson’da, 1981’de ise New York'ta Haber Theodore Galerisi’nde solo gösterilerini sergiledi. 1980’lerin ortasına doğru, tiyatro gibi dizileştirilmiş vücuda karşı heykelsi araştırmalar serisine başladı. Sanatçı, açtığı sergileri daha sonra şöyle tanımladı; “Hala minimal formlarla ilgileniyordum ama daha fazla izleyici ile iletişim kurmak için bir ihtiyaç hissetmeye başladım. Ve bu bana iletişimin türünden kendilerini bilerek uzaklaştırmışım gibi geldi.” 1992’den sonra, Davidson, güzellik, şişmanlık ve vücut kitlenin eş zamanlı komik mecazi anlamlarını tekrar etmeyi amaçlayarak günümüz anıtsal heykelcilik kavramlarına meydan okumak için şişme hava balonu kullanarak, fotoğraf ve heykelcilik çalışmalarına tekrar odaklandı. 1999 ve 2000 yıllarında, Philedelphia Çağdaş Sanat Enstitüsü, Breathless sergisinde, Davidson’ın tesisatları ve heykelleri sergilendi. “Breathless”a adını veren sanatçının ilk videosu, bu sergiyi kapsayan medyanın bir parçası olarak ortaya kondu.

Video[değiştir | kaynağı değiştir]

Davidson'un ilk video projesi Breathless, film yapımcısı Ken Kobland ve ses sanatçısı Judith Dunbar'ın yardımıyla 1999'da tamamlandı. Rodeo kovboy kızının canlı geçmişi üzerine odaklanarak, bu videolar, Amerikan rodeo kültüründe performans ve ritüelleri inceler. Sekiz saniye biniş döngüsü (bir binicinin sekiz saniye boyunca bir boğa üzerine durmaya çalıştığı bir rodeo olayı), All Stories are True’nun yapısını şekillendirdi. 2008'de Davidson, senkronize edilmiş buz pateni rutinini gerçekleştiren kızların videosunu yapmaya başladı. Rodeo videolarında olduğu gibi, Glide’daki harekette ritim ve bedenlerin hareketleri, soyutlayan, konsantre olan ve hareket işaretleyen görsel bir imge yarattı ve dairesel hareketler ve simetri ile birlikte sanatçının meşgalesine devam etti.

Basın ve tanınma[değiştir | kaynağı değiştir]

Davidson, 2001'de Ohio, Cincinnati’deki Çağdaş Sanatlar Merkezi (Contemporary Arts Center) de dahil olmak üzere, New York'taki Robert Miller Galerisi'nde ve Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki Miller Galerisi'nde, 2002’deki solo showu olan Plenty çokça sergiledi. 1997’de New York Times, Davidson'u, Davidson’un aldığı Anonymous Was A Woman ödülüyle ilgili bir makalede gösterdi. 2002'de Corcoran Sanat Galerisi ve 47. Corcoran Bienali'nin bir parçası olarak Double Exposure'u görevlendirdi. Eleştirmenler ve yazarlar, Davidson’ın çalışmalarını "iddialı cinsel ifade ve komik efekt için aşırılığı kullanma" sebebiyle övdüler. 2001'de Davidson, Pollock-Krasner Vakfı tarafından bir hibeyle ödüllendirildi. 2005'te Creative Capital, Davidson'un devasa şişme kovboy köpüklerini kamusal alanlara yerleştirme teklifini finanse etti. 2010 yazında Davidson, profesyonel cam üfleyicilerin yardımıyla buz pateninin cazibesinden esinlenerek bir dizi cam bacak yaptı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 77’ Daveti -> 10 Ressamlar, Walker Sanat Merkezi, 1977 (2012-03-02’ de alınmış)
  • Nancy Davidson ; “Breathless” (Nefes Nefese), Çağdaş Sanat Enstitüsü
  • Pensilvanya Üniversitesi, Kasım 20, 1999 (2012-03-02 ‘de alınmış)
  • Kate Gilmore, “ Demecinde ; Kate Gilmore ve Nancy Davidson”, Broklyn Rail, Eylül 2012
  • Yeniden tanımlanmış : Modern ve Çağdaş Sanat Koleksiyonunda / Corcoran Sanat Galerisi 4 Nisan 2006

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]