Nakit akış tablosu
Finansal muhasebede, nakit akış tablosu İngilizce: (cash flow statement),[1] bilanço hesaplarındaki ve gelirdeki değişikliklerin nakit ve nakit benzerlerini nasıl etkilediğini gösteren ve analizi işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerine ayıran bir mali tablodur. Esasen, nakit akış tablosu, işletmeye giren ve çıkan nakit akışıyla ilgilenir. Analitik bir araç olarak, nakit akış tablosu, özellikle faturaları ödeme yeteneği olmak üzere, bir şirketin kısa vadeli sürdürülebilirliğini belirlemede faydalıdır. Uluslararası Muhasebe Standardı 7 (UMS 7), nakit akış tablolarını ele alan Uluslararası Muhasebe Standardıdır.
Nakit akış tablolarıyla ilgilenen kişi ve gruplar şunlardır:
- Muhasebe personeli, kuruluşun maaş bordrosunu ve diğer acil giderleri karşılayıp karşılayamayacağını bilmesi gerekenler
- Potansiyel borç verenler veya alacaklılar, bir şirketin geri ödeme yeteneğinin net bir resmini görmek isteyenler
- Potansiyel yatırımcılar, şirketin mali açıdan sağlam olup olmadığını değerlendirmesi gerekenler
- Potansiyel çalışanlar veya yükleniciler, şirketin tazminat ödeyebilecek durumda olup olmadığını bilmesi gerekenler
- Şirket yöneticileri, şirketin yönetiminden sorumlu olan ve şirketin iflas etmiş halde ticaret yapmamasını sağlamaktan sorumlu olanlar
- Şirket hissedarları
Amaç
[değiştir | kaynağı değiştir]Nakit Akışı Tablosu
1 Ocak 2006 - 31 Aralık 2006 dönemi için Basit Örnek | |
---|---|
İşletme faaliyetlerinden nakit akışı | $5,000 |
Yatırım faaliyetlerinden nakit akışı | ($1,000) |
Finansman faaliyetlerinden nakit akışı | ($2,000) |
Net nakit akışı | $2,000 |
Parantez içindeki değerler negatif değerleri göstermektedir. |
Nakit akış tablosu, bir şirketin nakit akışının kaynaklarını ve belirli bir süre içinde nasıl kullanıldığını gösterir. Bir şirketin mali sağlığının önemli bir göstergesidir, çünkü bir şirket gelir tablosunda kâr bildirebilir, ancak aynı zamanda faaliyet göstermek için yetersiz nakde sahip olabilir.[2][3] Nakit akış tablosu, bir şirketin kazançlarının kalitesini (yani, muhasebe yöntemine kıyasla ne kadarının nakit akışından geldiğini) ve şirketin faiz ve temettü ödeme kapasitesini ortaya koyar.[4]
Nakit akış tablosu, bilanço ve gelir tablosundan, tahakkuk esaslı muhasebenin gerektirdiği, amortisman, ertelenmiş gelir vergileri, şüpheli alacaklar ve henüz tahsil edilmemiş alacakların bulunduğu kredili satışlar gibi nakit dışı işlemleri hariç tutması bakımından farklıdır.[5]
Nakit akış tablosunun amaçları şunlardır:[6][7][8]
- Bir firmanın likiditesi, ödeme gücü ve finansal esnekliği (gelecekteki koşullarda nakit akışlarını değiştirme yeteneği) hakkında bilgi sağlamak.
- Gelecekteki nakit akışlarını ve borçlanma ihtiyaçlarını tahmin etmeye yardımcı olmak.
- Farklı muhasebe yöntemlerinin etkilerini ortadan kaldırarak, farklı firmaların faaliyet performansının karşılaştırılabilirliğini artırmak. Nakit akış tablosu, sabit varlıkların amortismanı için çeşitli zaman dilimleri gibi farklı muhasebe yöntemlerinden elde edilebilecek tahsisleri ortadan kaldırdığı için standart bir mali tablo olarak kabul edilmiştir.[9]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Helfert, Erich A. "The Nature of Financial Statements: The Cash Flow Statement". Financial Analysis - Tools and Techniques - A Guide for Managers.
- ^ Bodie, Zane; Alex Kane; Alan J. Marcus (2004). Essentials of Investments, 5th ed. McGraw-Hill Irwin. s. 455. ISBN 0-07-251077-3.
- ^ Answers, All (November 2018). "Literature Review on Cash Flow Statements". Nottingham, UK: ukdiss.com. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021.
- ^ Nikbakht, Ehsan and Groppelli, A.A. (2012). Finance. Sixth. Hauppauge, NY: Barron's Educational Series, Inc. ISBN 978-0-7641-4759-3.
- ^ Epstein, Barry J.; Eva K. Jermakowicz (2007). Interpretation and Application of International Financial Reporting Standards. John Wiley & Sons. ss. 91-97. ISBN 978-0-471-79823-1.
- ^ Melicher, R. & Welshans, M. (1988). Finance: Introduction to Markets, Institutions & Management. 1988. Cincinnati OH: South-Western Publishing. s. 150. ISBN 0-538-06160-X.
- ^ Epstein, pp.90-91.
- ^ Melicher & Welshans op cit page 150.
- ^ Epstein, p. 91.