Nahçıvan Devlet Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nahçıvan Devlet Üniversitesi
Naxçıvan Dövlət Universiteti
Kuruluş1967
TürDevlet Üniversitesi
RektörElbrus İsayev
KonumNahçıvan, Azerbaycan
Web sitesiResmî site

Nahçıvan Devlet Üniversitesi (Azerice: Naxçıvan Dövlət Universiteti), Azerbaycan Eğitim Bakanlığı bağlı yükseköğrenim kurumu. Bu yüksek eğitim kurumu, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tek devlet üniversitesi, temel bilim, eğitim ve kültür merkezidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Nahçıvan Devlet Üniversitesi, 1967 yılında kurulan Azerbaycan Devlet Pedagoji Enstitüsü Nahçıvan şubesi, beş yıl sonra ise bağımsız yüksek okula dönüşmüş Nahçıvan Devlet Pedagoji Enstitüsü'nün mirasçısıdır. Şube olarak faaliyet gösterdiği yıllarda yüksek okulda Azerbaycan Dili ve Edebiyatı, tarih ve matematik alanlarında uzmanlar yetiştiriliyordu. Burada bilimsel derecesi olan toplam dört kişi öğretmen bilimsel eğitiminde uğraşıyordu. Bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak 1972 yılında Nahçıvan şubeye dayalı Y. Memmedeliyev adına Nahçıvan Devlet Pedagoji Enstitüsü yapıldı.

1990 yılında mevcut Pedagoji Enstitü Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile Nahçıvan Devlet Üniversitesine dönüştü. Üniversitede pedagoji uzmanlıklarından başka avukatlar, otomobil ve iletişim mühendisleri, ekonomistler ve muhasebeciler, belediye ve gümrük görevlileri de yetiştirilmeye başlandı.

Üniversitenin yeni kurulan "gayret" yayınlarında; Nahçıvan bölgesinin tarihine, arkeolojisi ve etnografyasına, zengin doğası ve doğal kaynaklarına, mimarlık abideleri gibi temel bilimler yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarına dair kitaplar yayımlamaktadır.

Dış ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com