Nagaya Shinshiroku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nagaya Shinshiroku
YönetmenYasujirō Ozu
YazarTadao Ikeda
Yasujirō Ozu
OyuncularChōko Iida
Hohi Aoki
Chishū Ryū
Reikichi Kawamura
Eitarô Ozawa
MüzikIchirō Saitō
Görüntü yönetmeniYūharu Atsuta
DağıtıcıShōchiku
Çıkış tarih(ler)i20 Mayıs 1947
Süre72 dk.
ÜlkeJaponya
DilJaponca

Nagaya Shinshiroku (長屋紳士録; İngilizce: Record of a Tenement Gentleman), Yasujirō Ozu tarafından yazılan ve yönetilen, 1947 tarihli Japon filmi. Film Ozu'nun, II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaptığı ilk filmdir.

Sinopsis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tashiro (Chishū Ryū), Tamekichi (Reikichi Kawamura) ve Otane (Chōko Lida), 1944-45'teki saldırılarda ağır hasar gören Tokyo'nun fakir bir bölgesinde ikamet eden insanlardır. Yıllarca süren savaşla harap olmuş bir toplumun kenarında yaşarlar. Tashiro bir sokak falcısıdır, Tamekichi tencere ve tavaları onarır, Otane de eline ne geçerse onu satarak geçinmeye çalışır. Otane bir gün, terk edilmiş bir çocuğa (Hôhi Aoki) bakmak durumunda kalır. Başta hiç istemese de, onu sık sık azarlasa da farkında olmadan çocuğa alışır. Çocuğun aniden çıkagelen babasıyla (Eitarô Ozawa) olan karşılaşma, onun hayata bakışını kökten değiştirecektir.

Yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nagaya shinshiroku Rotten Tomatoes sitesinde %100 onay notuna sahiptir.[1]

Mark Cousins, Filmin Öyküsü: Bir Yolculuk belgeselinde Nagaya shinshiroku'yu gerçek bir klasik sinema örneği olarak sunar. Filmdeki mekan kullanımına dikkat çekerek, Ozu'nun atmosferini "Sakin, duygusal açıdan kontrollü... tıpkı bir klasik Yunan tapınağı gibi" sözleriyle yüceltir.

Filmin adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin genel kabul gören İngilizce başlığı hatalıdır ve Japonca Nagaya shinshiroku (長 屋 紳士 録)'nun, yanlış okunmasından kaynaklanmaktadır. Nagaya (長 屋), paylaşımlı bölme duvarları olan ancak ayrı girişlere sahip bir dizi evin adıdır. İngiltere'deki 'teraslı evler' (terraced houses), ABD'deki 'sıra evler'(row houses) ve İstanbul'daki Akaretler Sıra Evleri bunun gibidir. Shinshiroku (紳士 録: kelimenin tam anlamıyla, 'beyefendinin kaydı') "Kim Kimdir" benzeri rehberlere verilen addır. Başlığın Türkçe doğru çevirisi, Arka Sokaklarda Kim Kimdir ya da Sıraevlerin Sakinleri olmalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "NAGAYA SHINSHIROKU (RECORD OF A TENEMENT GENTLEMAN)". Rotten Tomatoes. 28 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]