N-Gage (platform)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
N-Gage
Geliştirici(ler)Nokia
İlk yayınlanma4 Şubat 2008 (16 yıl önce) (2008-02-04)
Geliştirme durumuEkim 2009 yılında kapatıltı.
İşletim sistemiSymbian, S60
ErişilebilirlikÇokdilli
TürMobil oyun platformu
Resmî sitesin-gage.com

N-Gage Nokia'nın S60 (Symbian) üzerinde çalışan birçok Nokia akıllı telefonunda bulunan bir mobil oyun platformuydu. N-Gage çevrimiçi (N-Gage Arena ile) ve sosyal özellikler içeren bir uygulamaya 3D grafiklerle çok sayıda oyun sağladı.[1] Başarılı olan orijinal 2003 N-Gage oyun cihazından adını alıyor. N-Gage platformu aşağıdakilerle uyumludur: Nokia N78, N79, N81, N81 8GB, N82, N85, N86, N86 8 MP, N95, N95 8GB, N96, N97, Nokia 5320 XpressMusic, 5630 XpressMusic, 5730 XpressMusic, Nokia 6210 Navigator, 6710 Navigator, 6720 Classic, E52, E55 ve E75.[2] Hafıza sorunları nedeniyle Şubat 2008'de yapılan bir röportajda Nokia N73, N93 ve N93i'ye verilen destek iptal edildi.

30 Ekim 2009'da iki yıldan az sürede Nokia, yeni N-Gage oyunlarının üretileceğini açıklamadı. Başarısızlığı nedeniyle belirtilen bazı nedenler, kötü geliştirme modeli, pazarlaması ve Apple'nin App Store'sinin başarısı idi.[3] Bunun için toplam 49 oyun açıklandı. Nokia, daha sonra oyunlarını Ovi Mağazasına (Nokia Store) taşıdı. Oyunlar uyumlu cihazlarda oynatılamıyor ancak servis ve çevrimiçi özellikler Eylül 2010'da sona ermesinden sonra artık işlevsel değil.

Başlatılma[değiştir | kaynağı değiştir]

Nokia'nın 2003 yılı N-Gage oyun akıllı telefonu beklendiği gibi performans göstermedi ve yükseltilmiş N-Gage QD sürümü de iyileşmedi. Yeni bir oyun aygıtı geliştirmek yerine, Nokia'nın E3 2005'te dünyaya açıkladığı gibi konsept değişikliği oldu. Bunun yanında, ekranın yanında bulunan iki özel oyun düğmesi olan N81 modeli, oyun amaçlı bir telefon olarak pazarlanıyor olsalar da, belirli bir cihazı serbest bırakmak yerine birkaç akıllı telefon cihazına bir N-Gage platformu yerleştirmeyi planlıyorlardı.[4] Şubat 2007'de Nokia, yakında çıkacak hizmeti tanıtmak için Finlandiya'da bir pilot hizmet açıkladı. Nokia, San Francisco, California'daki 2007 Oyun Geliştiricileri Konferansı'ndaki hizmet önizlemelerini gösterdi.

27 Ağustos 2007'de Nokia, önceden sızdırılmış N-Gage logosunun yaklaşmakta olan hizmet için resmi logoyu doğruladı. Son şekli ile N-Gage oyun hizmeti nihayet Nokia tarafından 29 Ağustos 2007'de açıklandı. Bunun Aralık 2007'de piyasaya sürülmesi gerekiyordu, ancak Nokia ekibi servisin 'sorunsuz' çalıştığından emin oldukları için gecikti. N-Gage uygulamasının genel bir beta testi, sadece N81 için sınırlı olmakla birlikte, 4 Şubat 2008'den 27 Mart 2008'e kadar sürdü.[5] Bu süre, "İlk Erişim" olarak ve müşterinin yalnızca halka açık bir testi olarak anılır ve bunlar N-Gage web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir. Hackerlar, kamuoyuna açıklanmasının hemen ardından, N-Gage kurulum dosyasını bileşenlerin paketinden çıkarmayı başardı ve böylece bileşenlerin ayrı ayrı kurulması sağlanarak yalnızca N81'e sınırlama getirildi. N-Gage daha sonra, N73 ve N95 gibi diğer Nokia Nseries cihazlarında çalışıldığı bildirildi. Buna karşılık, Nokia, kullanıcılara bu desteklenmeyen sürümü, hatalara veya başka sorunlara neden olabileceği için yüklememelerini isteyen bir tavsiye yayınladı. 20 Mart'ta resmi N-Gage Bloğu, İlk Erişim'in 27 Mart'ta sona ereceğini bildirdi, ancak o tarihteki tüm indirilen oyunlar, 3 Nisan'da meydana gelen ve güncellenmiş sürüm piyasaya sunulana kadar uygulama yoluyla oynanabilir olacaktı.

N-Gage platformu, çok sayıda gecikme ve belirsiz çıkış tarihlerinden sonra, 3 Nisan 2008'de N-Gage resmi web sitesi vasıtasıyla nihayet (ve aniden) halka arz edildi, ancak sadece beş telefon modeli başlamak için uyumlu idi. N-Gage temsilcisinin N73 ile bazı hafıza sorunlarından bahsetmesine karşın, muhtemelen eski modellerin daha güçlü olduğu bildirildi.[6] N-Gage, yazılım tabanlı bir çözüm olduğundan, birinci nesil MMC oyunları yeni platformla uyumlu değildir. Benzer şekilde, bu yeni nesil N-Gage platformu için geliştirilen oyunlar orijinal N-Gage veya N-Gage QD üzerinde çalışmazken, N-Gage istemcisi ve oyunları da dahil olmak üzere yeni S60 yazılımı eski S60 ile ikili uyumlu değildir.[7]

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft'un Xbox Live hizmetini andıran bir kullanıcı arabirimi olan N-Gage başlatıcısının en üstünde, telefonun başparmağının üzerinde sağa ve sola basarak gezinebileceğiniz beş simge var. Bunlar, kullanıcının oyun kütüphanesini, profilini, arkadaş listesini ve showroom'u temsil eder.[8]

Başlatıcı, kullanıcının oynadığı son oyunun arkadaşlarınıza, ilerlemeye (puan tablosu), Öne Çıkan Oyuna bazı hızlı bağlantılar ile birlikte gösterildiği bir Giriş ekranı ile karşılıyor. Nokia'nın bu hafta "vurgulamak" istediği ve başlatıcı içindeki mesajlaşma için Gelen Kutusu'nu istiyor.

Oyunlarım (My Games)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ekranda, telefonda kurulu olan tüm oyunları, Deneme sürümü veya tam oyun (satın alınan veya kiralanmış) gösterilir. Deneme sürümleri olanlar, oyun simgesinin en sağında "deneme" yazan pembe bir şerit gösteriyorlar; oyunda bir kez ödeme yaparsanız, bu oyun ile kaydettiğiniz ilerlemeyi gösteren bir pil ölçer gibi örtüşüyor. Yüklü oyunların en altında, sizi showroom'a götüren hızlı bir bağlantı (Get More Games) var. Ücreti olmayan oyunlar, her oynadığınızda pop-up gösterecektir. Ücretsiz denemeyi denemek veya satın almak, ister bir kilidini açma kodu girmek (satın alınan veya promosyonlarla verilen) girmek isteyip istemediğinizi mi yoksa oyunu kira mı edeceğinizi belirtir. Bu ekranda, kullanıcı aynı zamanda 1 ila 5 yıldız arasında indirilen oyunların herhangi birisine oy verebilir ve bununla ilgili küçük bir karar yazabilir.

Profilim (My Profile)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir sonraki sekme, oynamaktan aldığınız N-Gage puanlarını, itibar seviyenizi (1-5 yıldız arasında değişen), kaydolduğunuz arkadaş sayısını ve seçtiğiniz avatar / resminizi gösteren profilinizdir. Varsayılan olarak turuncu renkli arka planda bir kişinin beyaz bir silüetini gösterir. Mevcut durumunuz (çevrimdışı, çevrimiçi veya uzak - son iki her biri kişisel bir mesajla atanabilir), N-Gage Puan Seviyesi ve oynadığınız oyunları (Oyun Geçmişi) listesidir.[9] Birini seçmek, yalnızca seçilen oyunda kaç puan topladığınızı göstermekle kalmaz, aynı zamanda arkadaşlarınızın aynı oyunda ne kadar iyi yaptıklarını gösterir. Kullanıcılar buradan başarıların kilitli olup olmadığına ya da Point Pickup'lara çağrıldıklarına bakabilir.

Arkadaşlarım (My Friends)[değiştir | kaynağı değiştir]

Burası, arkadaş listesine bir arkadaş eklemenin yanı sıra hepsini kontrol etmeye gittiğin yerdir. Bir kez vurgulandıktan sonra, oyuncu ile son görüşmeleri görüntülemeyi, mesaj gönderip profilini görüntülemeyi ve oynatıcıyı derecelendirmeyi seçebilirsiniz. Oyuncunun o anda çevrimiçi olup olmadığına bakılmaksızın mesajlar gönderilebilir ve arkadaş listeniz isim, kullanılabilirlik / durum veya toplanan N-Gage puanlarına göre sıralanabilir.

Showroom[değiştir | kaynağı değiştir]

Showroom, indirilebilen tüm oyunları ve ayrıca Dirk Dagger macera oyunu için yeni bölüm / maceralar indirmek gibi ek içeriğe sahip bir oyunu genişletmek için Oyun Ekstraları görüntüler. Oyunlar, türe göre, en son gelişlerde veya sadece alfabetik sıraya göre taranabilir. Ödeme, bir kredi kartı kullanarak veya telefon faturası üzerinden ödeme yaparak yapılabilir (şebeke operatörü). Gerçekten bir oyun satın almanın yanı sıra kiralama seçeneği de var.

Oyunlar direkt olarak telefonla (GPRS veya WiFi ile) indirilebilir veya kullanıcı bir bilgisayara indirmeyi ve ardından bir USB kablosu ve Nokia PC Süit kullanarak telefona kurmayı seçebilir.

Teknik Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

N-Gage platformunun ve oyunların sorunsuz çalışması için tüm N-Gage uyumlu mobil cihazlar ortak bir dizi spesifikasyonu paylaşır.

Gereksinimler Açıklama
İşletim sistemi Symbian v9 (S60v3 sürümü) ve ^1 (Sadece N97'de)
Ekran 320x240 piksel (640x360 piksel ekranlı N97 hariç)
İşlemci 369 MHz (N81) ile 600 MHz (E52) arasında hız aralıklarına sahip ARM11 işlemcisi
Bağlantı 3G veya Wifi (Oyunları indirmek, sıralamalar ve çok oyunculu gibi çevrimiçi işlevler için gereklidir)
GPU 3D Donanım Hızlandırıcı desteklenir. (N95 gibi cihazlarda çalışan oyunlar daha gelişmiş performansa sahiptir)
Ses Stereo kanal
Arayüz Tuş takımı. Sadece N97'de N-Gage uygulaması dokunmatik desteğine sahipti.

Oyun Geliştirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

N-Gage oyunları, normal Symbian uygulamalarından farklı bir şekilde paketlenmiştir ve ".n-gage" uzantısına sahiptir ve yalnızca N-Gage uygulaması aracılığıyla çalıştırılabilir. Oyun kaynakları DRM tarafından korunmaktadır. Herhangi bir yerel Symbian API'sini kullanamazlar, bunun yerine N-Gage SDK'dan tescilli bir API kullanırlar.

N-Gage API'si aslında Open C++ eklentisinde bulunan RGA API'sinin bir uzantısıdır.

N-Gage SDK'ya yalnızca belirli şirketlerin erişmesine izin verilir. Erişim elde etmek için önce Nokia tarafından onaylanmaları ve bir Gizlilik Sözleşmesi imzalamaları gerekir.

Oyun Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ekim 2009 itibarıyla, N-Gage Servisinde resmi olarak yayınlanan 49 oyun vardı. N-Gage hizmetinin kapatılmasıyla diğer birçok oyun iptal edildi veya N-Gage markasından bağımsız olarak Ovi Store’da yayınlandı. Bu oyunlardan bazıları, birinci nesil N-Gage MMC oyunlarının devamı veya yeniden yapımları veya bağlantı noktalarıdır.

Oyun Yayınlanma Tarihi
Age of Empires III 28 Nisan 2009
AMF Bowling: Pinbusters! 17 Haziran 2009
Asphalt 4: Elite Racing 20 Ocak 2009
Asphalt 3: Street Rules 3 Nisan 2008
Block Breaker Deluxe 25 Nisan 2008
Boom Blox 3 Aralık 2008
Bounce Boing Voyage 7 Ağustos 2008
Brain Challenge 3 Nisan 2008
Brothers in Arms DS 15 Temmuz 2008
Café Hold’ Em Poker 23 Nisan 2009
Café Sudoku 27 Ocak 2009
Café Solitaire 12-Pack 21 Ekim 2008
Crash Bandicoot Nitro Kart 3D 22 Aralık 2008
Dance Fabulous 9 Haziran 2009
Dirk Dagger and the Fallen Idol 19 Ağustos 2008
Dirk Dagger and the Nuclear Zeppelin 15 Ekim 2008
Dogz 25 Ağustos 2008
Ducati Moto 18 Eylül 2009
FIFA 08 7 Nisan 2008
FIFA 09 18 Kasım 2008
Guitar Hero World Tour 18 Eylül 2008
Hooked On: Creatures of the Deep 3 Nisan 2008
Mega Monsters 23 Ekim 2009
Metal Gear Solid Mobile 11 Aralık 2008
Monopoly Here & Now: The World Edition 3 Mart 2009
Midnight Pool 27 Haziran 2008
Mile High Pinball 6 Mayıs 2008
Million Dollar Poker 30 Haziran 2009
Need for Speed Undercover 17 Mart 2009
ONE 28 Ekim 2008
Pandemonium 6 Mayıs 2009
Powerboat Challenge 23 Ekim 2009
Prince of Persia (2008) 11 Mart 2009
Pro Series Golf 3 Temmuz 2008
Real Football 2009 31 Mart 2009
Reset Generation 4 Ağustos 2008
Resident Evil: Degeneration 18 Aralık 2008
Snakes Subsonic 22 Mayıs 2008
Space Impact Kappa Base 19 Nisan 2008
Spore Origins 20 Mayıs 2009
Star Wars: The Force Unleashed 16 Eylül 2008
System Rush: Evolution 3 Nisan 2009
Tetris 25 Nisan 2008
The Sims 2: Pets 18 Haziran 2008
The Sims 3 14 Temmuz 2009
Tiger Woods PGA Tour 09 23 Ekim 2009
Tomb Raider Underworld 25 Ağustos 2009
World Series of Poker: Pro Challenge 3 Nisan 2008
Worms World Party 7 Nisan 2009

N-Gage Markası için iptal edilen sonradan Ovi Store’da yayınlanan oyunlar:

Tamamen iptal edilen oyunlar:

  • Blades & Magic
  • Snowboard Hero
  • The Dark Knight (aynı adlı filme dayanıyor)
  • Midnight Poker
  • Speed Racer (aynı adlı filme dayanıyor)
  • Super Mah Jong
  • Super Slam Ping Pong!
  • World Rally Championship (FIA WRC Lisanslı)
  • Yamake

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

N-Gage 2.0 oyunlarından birkaçı 2007'de Uluslararası Mobil Oyun Ödülleri'ne aday gösterildi. Üç N-Gage 2.0 oyunundan ikisi ödül aldı:[13]

  • ONE, En İyi 3D ödülünü kazandı.
  • Dirk Dagger ve Fallen Idol En İyi Oynanış ödülünü kazandı.
  • Hooked On: Creatures of the Deep, En İyi Oynanış dalında aday gösterildi, ancak ödülü alamadı. 8 Mayıs 2008'de Hooked On: Creatures of the Deep, Cannes'daki 2008 Meffy Ödülleri'nde Oyun Ödülü kazandı. Sanal Dijital Showroom

N-Gage Kapanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Ekim 2009'da Nokia, yeni N-Gage oyunlarının üretilmeyeceğini ve N-Gage platformunun etkin bir şekilde kapatılabileceğini açıkladı. Oyun satın alma ve çeşitli çevrimiçi özellikleri içeren tüm N-Gage servisleri, 2010 yılı sonunda faaliyete son verildi. 31 Mart 2011'de Nokia, cihaz biçiminde veya yazılım güncellemesi durumunda müşterilerin satın alımlarını yeniden başlatamamalarını sağlayan DRM etkinleştirme hizmetini kapattı.[14] Satın alımlarının hiçbir geçişinde Ovi mağazasında herhangi bir değişiklik yapılmadı ve destek personeli göre yazılım alımları yalnızca bir yıl desteklendiğinden hiçbir tazminat verilmedi.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  10. ^ "Creebies". All About Symbian (İngilizce). 30 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  11. ^ "Galaxy on Fire". All About Symbian (İngilizce). 31 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  12. ^ "Rally Master Pro". All About Symbian (İngilizce). 18 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  13. ^ "IMGAwards | 2007". web.archive.org. 5 Mart 2008. 5 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]