Nüzhetiye, Gölcük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nüzhetiye
Harita
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeGölcük
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2010)[TÜİK]
 • Toplam406
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu262
İl plaka kodu41
Posta kodu41650

Nüzhetiye, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallede üretilen ve yöresel Artvin kıyafetlerin giydirildiği Nüzhetiye bebeği, 2021 yılında mahreç işareti belgesini almaya hak kazanmıştır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, 93 Harbi dolayısıyla, Artvin ili Murgul'a bağlı Baga, Başköy, Kordet, Durça, Ozmal ve Gurbin köylerinden İzmit’e göç eden Gürcü muhacirleri tarafından kurulmuştur. Devrin padişahı II. Abdülhamit tarafından köy halkını Hopa İskelesi'nden vapurla İzmit Saraylı Köyü’ne iskân ettirmiştir. Orada bir müddet oturmuşlar, fakat havası sıtmalı olduğundan şimdiki ismi Nüzhetiye, eski ismi Döşeme olan mahallesi dağ içinde kurmuşlardır.

Mahallenin henüz yolları ve altyapıları tamamlanmadan cami, okul bir de on odalı medrese yapmışlar. İki müderris derse girerdi. Civar köyler de burada tahsil görürdü. Köy yollarını atlarla taş, kum taşıyarak arnavut kaldırımı yapmışlardır.

Köy halkının tümü silahşordu. İzmit'e bağlı Bahçecik'in Yunanlar tarafından işgalinde, tepelerde sadece köylüler müdafaa hattı kurarak civar köyleri korumuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında köy halkı, zor şartlarda köylerin müdafaasını yapmışlardır.[2]

Ek olarak, Gölcük ilçesinin 11 km Güneydoğusu'nda bulunan Nüzhetiye Mahallenin'ün Osmanlı öncesinde de meskun olduğuna dair birçok kalıntı bulunmaktadır.

1919 yılında 80 hane 539 nüfuslu bir mahalledir. Günümüzde Nüzhetiye’nin Sakarbıçkı Osmanlı’nın son zamanlarına kadar köy statüsünde idi. Buranın sakinleri yaklaşık 300 yıl kadar önce Sapanca Gölü ile Marmara Denizi arasında kanal açma projesi sırasında Doğu Anadolu’dan getirilirek bu civara yerleştirilen Ermeniler idi. Halil Paşa müstegallatından olan bu mahallenin Halil Paşa Vakfiyesinde ve diğer vesikalarda geçen ismi Sakarbıçkısı’dır ki zamanla dilde Sakarbıçkıya dönüşmüş, 1919 yılında 64 hane mevcut ise de bazı Ermeniler'in tehcire maruz kalmaları nedeniyle nüfus bulunmamaktadır.

Gölcük’ün muhacir köylerinin her bakımdan büyüklerinden biri olan Nüzhetiye’nin camiini II. Abdülhamid’in başmabeyncisi Hacı Ali Paşa yaptırmıştır. Camiye sonradan konulan Latin harfleriyle yazılı bir kitabede inşasının 1878’de başlayıp 1880’de bittiği kayıtlıdır. Camii 1927 senesinde esaslı bir tamir görmüş ve büyütülmüştür. Bu tamir ile ilgili komisyonun üyeliğinde şu zatlar bulunmuştur. Nüzhetiye Muhtarı Faik Efendi, Nüzhetiye İmamı Mehmed Efendi, eşraftan Sertoğullarından Halil oğlu Ahmed Bey, eşrafdan Dilberoğullarından Süleyman Efendi, eşraftan Lazoğullarından Murad Efendi, asker emeklilerinden binbaşı Kadri Bey. Yine Nüzhetiye mahallesinde vakıf bir medrese kurulmuş, müderrisliğini de Hafız Süleyman Efendi yapmıştır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli il merkezine 20, Gölcük ilçesine(merkez) 13 km uzaklıktadır. Köy İzmit Körfezi'nin güneyinde Samanlı Dağları'nda 400 m rakımda kurulu bir orman mahallesidir. Ormanlar, genellikle kayın ve kestane ağaçları ile kaplı olup çeşitlilik arz eden bitki örtüsünün yanında değişik türlerden hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Dağlarda yöreye mahsus bitkileri ve hayvanları bulmak mümkündür.

Mahallede her evin önünde bahçe mevcuttur ve bahçelerde her türden meyve ağacına rastlamak mümkündür. Kayın ağaçlarının yanı sıra, burada en fazla görülen ağaç kestanedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010 406
2000 800
1997 495

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nüzhetiye Bebeği / Döşeme Bebeği" (PDF). ci.turkpatent.gov.tr. 22 Mayıs 2019. 18 Kasım 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2022. 
  2. ^ Servetiye Cephesi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]